bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

У поляків є чому повчитися. Шкільне самоврядування   

Вже декілька днів перебуваю у невеличкому польському містечку Велюнь. Його чисельність всього 27 тис. жителів. Ще 15 років тому воно було в занепаді – пригадують місцеві жителі. Тепер це затише та прогресивне селище європейського типу. Одна з його переваг – місцева школа, що є найкращою у всій Польщі.

Її випускники у 95-97 % вступають у виші. Тут престижно вчитися. До того ж у цьому навчальному закладі досить потужний орган шкільного самоврядування. Його назва – Sejmik («Сеймик»).

 Шкільні лідери більше 10 років тому самоорганізувалися з метою впроваджувати різні ініціативи, щоб зробити власне життя кращим. Спілкування з молодими поляками мене переконало, що все в наших руках і не потрібно шукати «когось», або «щось», щоб змінити власне житя. На рахунку цих школярів десятки успішно реалізованих ініціатив. Наведу декілька прикладів.

 Учні ініціювали збір макулатури. «Ідея не нова – розповідають вони – проте, ми не збирали макулатуру, щоб просто зібрати макулатуру. А зробили акцент на тому, що, організувавши збір, кожен може себе спробувати в якості організатора і зрозуміти, чи є в нього організаторські здібності, наскільки це важко або просто, чи зможе він займатися громадською діяльністю в загалі, чи є в нього задатки лідера... До цієї ініціативи підключилися різні навчальні заклади, які й змагалися між собою, хто збире більше макулатури. Переможець отримав приз, гроші на який було виділено місцевою владою. А кошти, виручені за продаж макулатури, були віддані школам, які взяли участь в цій ініціативі, на їхній розвиток.

 Ще одна цікава ініціатива – розмалювання стін місцевого залізничного вокзалу за допомогою вуличного мистецтва – граффіті. «Стіни виглядали жахливими, зашарпаними – розповідають жителі -  ініціатива учнів перетворила їх на яскраві та справжні витвори мистецтва».  Серед населення панувала стереотипна думка, що граффіті  - це хаос, безлад та антиморально. Ініціатива школярів мала на меті донести до громадськості, що граффіті – це не псування стін, а мистецтво, креативний спосіб самовираження. Саме тому «реставрувати» стіни вокзалу вони вирішили у форматі вуличного мистецтва.

 Мені сподобалась ще одна позиція представників шкільного самоврядування. Коли «Сеймику» держава запропонувала, щоб різні школи до них в якості членів направляли своїх представників -  лідери «Сеймику» відмовились. Їхні пояснення дуже прості, але переконливі: «Так наше самоврядування перетвориться на формальне, офіційне спілкування. Це більше схоже на насильство – коли кожний учбовий  заклад примусово делегує свого представника, який не хоче займатися громадською діяльністю, але буде змушений це робити, бо є наказ дирекції. При такому підході важко буде щось ініціювати та впроваджувати в життя. У нас подібна схема колись застосовувалась.Проте ми від неї відмовилися через її неефективність».  Виходить, зміни можна впроваджувати, коли людина сама хоче змінитися, а не чекає, поки її змінять інші. Як на мене, юні поляки мають рацію, і цю ідею можна ектраполювати на життя будь-якої громади...

Коментарі

Тимчук Тарас    4273 дні тому   #  

Таню, дякую за пост! Чекаю на продовження :)

  •   Пiдписатися на новi
Тетяна Гончарук   4273 дні тому   #  

Тарасе, продовження буде! Якщо вистачить сил - дуже насичена програма :)

  •   Пiдписатися на новi
Саша Дворецька   4265 днів тому   #  

Мене, наприклад, дуже зацікавила тема шкільного самоврядування. Часто, активнісь списують на вік, як протест молоді. "Підростеш та заспокоїшся" - так часто говорять мені перед якоюсь акцією чи початком кампанії, а тут втілення ідеї участі вже на шкільному рівні. Але, жаль, що і Польщі, поки, до цього тягнеться не велика кількість людей.
І, авжеж, при такому підході, розумієш, чому всякі "молодіжні ради при якомусь-там органі влади" не працюють чи профанують діяльність...

  •   Пiдписатися на новi
Андрій Шмаргальов   4264 дні тому   #  

Нажаль, в нашій країні мало подібних прикладів. Відсутність ефективного самоврядування у школі, у вишах та просто серед молоді - велика проблема, що має багато причин. Одна з таких - ігнорування ініціативи "з низу". Якщо і створюються якісь самоврядні органи - то за вказівкою, для галочки. Наразі ми в своєму районі за власною ініціативою створили молодіжну ГО, проте на нас дивляться з недовірою, запевняють що це неможливо, навіть були спроби перешкоджати нашій діяльності. Мабуть тому молодь неохоче береться до громадської активності. Відсутність підтримки низовим ініціативам породжує суспільну лінь.
Значущі ідеї мають сам кайлом пробивати собі дорогу.

  •   Пiдписатися на новi
Ірина Виртосу   4264 дні тому   #  

Таню, і коли ти встигала писати такі короткі яскраві репортажі? :-) Молодчага!!!

  •   Пiдписатися на новi
Володимир Каплун   4264 дні тому   #  

Пані Тетяно, не заперечуватимете, якщо ми надрукуємо Ваші повідомлення «Самоврядування по-польськи. Ми так не можемо?» та «У поляків є чому повчитися. Шкільне самоврядування» у бюлетені «Права людини. Громадянська освіта», який видається Харківською правозахисною групою та безкоштовно розповсюджується серед вчителів та громадських організацій?

  •   Пiдписатися на новi
Баранкевич Олександра   4264 дні тому   #  

То все добре.У нас також є багато активних людей на рівні школи.Проблема хіба як завжди одна : де взяти гроші?.Хіба ми не збираємо макулатуру? Так кожного року.Хіба ми не проводимо різні конкурси,заходи, навіть графітті не є для нас чимось новим.у Жидачеві також проводили... Але де взяти гроші, хоча б на тіж призи чи подарунки? Все ,на жаль, тримається на ентузіастах та дещо "схиблених"(у доброму розумінні), людях..

  •   Пiдписатися на новi
Тетяна Гончарук   4263 дні тому   #  

Пане Володимиру, я не проти, якщо Ви надрукуєте мої повідомлення. Мені приємно, що те, що я роблю потрібно людям.

  •   Пiдписатися на новi
Тетяна Гончарук   4263 дні тому   #  

Пані Олександро, стосовно Вашого коментаря щодо того, де взяти гроші. Ми задавали це питання польським активістам та громадським діячам. Відповіді отримали дві. Перша: "Не завжди на проекти потрібні гроші. Подумайте, як без них можна обійтись". Друга відповідь: "Якщо без грошей не можна обійтись, подивіться під ноги - ми часто шукаємо не там, де потрібно, і не взмозі розгледіти фінансові можливості там, де вони дійсно є".

  •   Пiдписатися на новi
Володимир Каплун   4263 дні тому   #  

Дякую, пані Тетяно!
До речі, чи знаєте про практичний порадник Кшиштофа Становського «Учнівське самоврядування», що років 12 тому був перекладений українською у Товаристві Лева? - http://www.khpg.org/ru/index.php?id=1039160959 (здається, що, на жаль, у нас це не запрацювало...)

  •   Пiдписатися на новi
Володимир Каплун   4263 дні тому   #  

"Учнівське самоврядування", продовження
- http://www.khpg.org/index.php?id=1039162046
- http://www.khpg.org/index.php?id=1039164551

  •   Пiдписатися на новi
Володимир Каплун   4263 дні тому   #  

И ще - http://www.khpg.org/index.php?id=1039164197

  •   Пiдписатися на новi
Тетяна Гончарук   4263 дні тому   #  

Пане Володимире, дякую за корисні посилання та щире прагнення щось змінити на краще у громадському секторі.

  •   Пiдписатися на новi
Раїса Бабченко   4260 днів тому   #  

Корисна інформація пані Тетяни для формальної та неформальної екологічної діяльності у новому форматі..Можливо, у Польщі система освіти краща за нашу і педагоги формально виховують молодіжних лідерів.У нас реформи у освіті,медицині не залишили у цих державних секторах фахівців,особливо молодь,тому вважаємо для неформальних ГО і в школах, і в інших навчальних закладах треба активніше відстоювати ініциативу"знизу".А щоб вона не була наказуєма, переглянути Закон про місцеве самоврядування щодо освіти, виховання та повернути фаховий принцип керівництва,підпорядкування навчальних закладів -не місцевим радам депутатів ,а республіканським,тобто національним,тоді міжнародний досвід краще засвоювати будуть.Ми за 15років втратили те,що було кращим в Українському освітянському просторі як для себе,так і для інших

  •   Пiдписатися на новi
Баранкевич Олександра   4258 днів тому   #  

я давно працюю у громадському секторі.очолюю громадську організацію, жіночу. Мене просто трохи дивує.коли все те що робиться у нас, давно, щороку, без грошей або з грошима,які "лежать під ногами",ніхто ніколи не подає як щось нове чи те, щоб з цього можна повчитись.Ми звикли,що так має бути і все. натомість захоплюємось дуже простими речами(принаймі,так є у цій статті), але то цікаво, бо роблять це люди з іншої країни. Давайте побачимо ,що ми робимо безкоштовно, що ніколи ніхто не "піарить" і не називає красивим словом "проект"! У нас є чому повчитись!!!я тільки це хотіла сказати...

  •   Пiдписатися на новi
Раїса Бабченко   4257 днів тому   #  

Олександра я з вами згодна на 100%, але наш менталітет- краще там де нас нема - не дає змоги нам показати себе, свої секрети успіху. Але Гурт нас до цього закликає, дякувати йому за це. Методична допомога як представити досвід ,чи наставництво молодих фахівців, громадських лідерів вважається непотрібним . Але багато людей шукають поради, допомоги , щоб адаптуватися у соцпросторі, яке стрімко змінюється.У любому випадку - гроші -не ціль для людини, підтвердженням цьому приклад добрих справ кожної людини, за які він грошей не бере(може підрахувати кожен свої).Доречі, у Великобританії існує соціальний банк ідей, справ, які можуть зробити один одному з людей БЕЗКОШТОВНО! Так передаються досвід старших і допомога їм з боку молодих.Громадськості України потрібно консолідуватися на соціальних ідеях. Як це зробити -обмінюватися думками з цього приводу

  •   Пiдписатися на новi
Баранкевич Олександра   4254 дні тому   #  

Дякую пані Раїсі за розуміння. А може написати статтю під заголовком"В українців є чому повчитися?"У нас можна повчитися навіть терпінню, навіть винахідливості(при наших то статках, ми все ж таки є оптимістами і намагаємось чогось навчити молодих, працюємо з ними на партнерських засадах..)А от ідея про банк соціальних ідей(безкоштовний причому) -це взагалі щось супер, і тут справді було б корсно повчитися,як це зробити для українців

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.