bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Енергоефективність та економія   

Все ж насправді дуже просто і банально. Спочатку треба потурбуватися про власну оселю, а потім про “державну”.

Зрозуміло, що найефективніше економити на тому, що складає постійні витрати: електроенергія, опалення, водопостачання.

Цікаво, хто з читачів ГУРТа встановив вдома лічильник води? Чи ви знаєте, що посудомийна машина витрачає всього 10 літрів води на миття великої кількості посуди (ну, уявіть 2-3 раковини заповнені посудою вщент), тоді як вручну ви 10ма літрами на такий обсяг не обійдетеся.

Нормально економомити можна і на електроенергії, спочатку замінивши лампочки розжарювання у місцях спільного використання на енергозберігаючі (ванна, туалет, кухня). А потім у всій квартирі. До речі, у продажу є енергозберігаючи лампи виробництва України та Росії, які коштують досить прийнятно - 10-30 грн в залежності від потужності. Також майте на увазі, що ці лампи можуть бути “холодного світу” (як лампи денного світла, добре для робочих зон) так і “теплого світу”, більш схожого на лампи розжарювання.

Хто з вас таке зробив?

Буде тепліше взимку, якщо поставити металопластикові вікна або (банально!) заклеїти вікна папером. Для старих вікон дуже допамагає проклеїти прозорим герметиком всі стики між склом та вікном з обох боків.

Давайте вже якось думати і діяти, а не просто плакатись!

Коментарі

Кравчук Егор   5310 днів тому   #  

с "экономными" лампочками полностью согласен - установил дома тёплого света - правда есть недостаток, "разогрев" до полной мощности до 30 сек.
С отопление сложно, поставить "независимое" крайне сложно, из-за большого "геморроя" с проектной документацией и запретов на данные системы в некоторых городах.
С водой - наверно практически везде стоят счётчики, хотя их весьма элементарно обмануть)))
пару ситуаций -когда вода отсутствует - вполне просто подсоединить пылесос на обратный ход к водо-системе и быстренько его "отмотать" :)
из-за технического несовершенства данных счётчиков вполне спокойно ставится дополнительный резервуар для воды в туалете (на 20-30 литров) с очень минимальным током воды - (счётчик не работает) и практически вся вода уходит "леваком" по мимо счётчика....
ХОХЛЫ бессмертны по сути в желании не платит или что-то "спулить"

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5310 днів тому   #  

У мене лічильники води вдома стоять уже 5 років, економія солідна. І лампочки на енергозберігаючі замінили ще понад рік тому. До речі, у під'їзді наш КЖЕП теж вже років зо 2 як замінив обладнання під енергозберігаючі лампочки (у нас в місті КЖЕПи майже всі приватні).

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5310 днів тому   #  

З вікнами складніше, дорогувато (адже є ще сантехніка, стіни, підлога і т.д.). Замінюємо почергово, одне на рік :-)))))))))))

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   5310 днів тому   #  

Нещадавно чув на радіо "Ехо Москви" дискусію щодо ініціативи уряду РФ заборонити виробництво і використання ламп накалювання. Ви знаєте, українці набагато далі пішли в цьому плані! Там, в Росії, майже не знають що таке "економні" лампи. І відверто обурені (нагадаю що "Ехо..." є ніби опозиційною станцією), мовляв, чому це я буду переплачувати, купуючи дорожчі лампи за СВОЇ гроші щоб зекономити ДЕРЖАВНІ! Наявність великої кількості енергоносіїв в країні робить злі жарти з людьми...

Стосовно ж власного досвіду... Зараз реалізовую проект, 99 відсотків роботи по якому від мене - ремонт. Встановлюємо в будівлі інноваційну систему опалення. Вже закупили, монтуємо. Поки що, з розповідей виробників і т.п., задоволені вибором, а от як воно покаже себе на практиці...
З цього приводу навіть хотів написати пост у свій блог, щось про енергоефективні технології та кота в мішку.

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5310 днів тому   #  

Про інноваційну систему опалення дуже цікаво. Є потенціал для масового використання?

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   5310 днів тому   #  

потенціал є, але краще розкажу вам про нього навесні, коли перезимуємо з новою системою.
Тоді може і сам у власному будинку поставлю таку.

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5310 днів тому   #  

ОК, будемо чекати весни, хоча дуже кортить дізнатися вже зараз: "охота пуще неволи" :-)))))))

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5310 днів тому   #  

по сути, постсоюз еще не научился считать прибыли от экономии энергоресурсов.... долгая перспектива окупляемости, неустойчивое законодательство, отсутствие дотаций на данные технологии и много других факторов..... Даже те же счётчики на воду изредка вылазят боком.. с разговора начальника водоканала - " мы закачиваем в систему 100 тЫщ. тон воды, по счётчикам получается 40-50 тЫщ... вот мы и накидываем потери "дырявых труб" на абонентов".. в итоге у нас в городе куб воды с отводом 16 грн/куб.....

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   5310 днів тому   #  

Ліля, у мене є ДВД-шних диск, 4,5 гіга інформації про ту технологію, яку ми будемо використовувати для опалення приміщення.
Але, може паранойя, а може життєвий досвід підказують, що коли так багато про щось розповідають, то мають бути суттєві недоліки продукту. От щоб їх виявити треба пережити зиму.

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5310 днів тому   #  

Добре, спробую дочекатися весни. Тільки Ви, будь ласка, нікуди не задівайте цей DVD.

  •   Пiдписатися на новi
Василь Полуйко   5309 днів тому   #  

Про енергозберігаючі лампи. Хочу звернути увагу читачів що енергозберігаючі лампи є ртутовмісними приладами, а значить підлягають спеціальному захороненню. Якщо ви візьмете і прочитаєте інструкцію про експлуатацію такої лампи, там чітко написано, що викидати в звичайне сміття таку лампу не можна, а необхідно здавати у визначені місцевою владою пункти прийому. У Львівській області, здається лише один такий пункт прийому. До речі, там також написано, що потрібно робити, якщо ви розбили таку лампу, наприклад голими руками таку лампу брати не можна, а якщо взяли, необхідно обробити місце дотику. Впевнений на 100%, що вартість спеціальної утилізації цих ламп врахована у ціні. Знаю також, що Дмитро Скрильніков з Бюро екологічних розслідувань (м.Львів) займається цією проблемою.

  •   Пiдписатися на новi
Микола Замковой   5309 днів тому   #  

Так, про ртутовмісність дійсно написано в інструкції, дякую що звернули увагу на цей момент. Але, ртутовмісність складає не більше 3мг на одну лампу, ртуть знаходиться у лампі не в чистому вигляді, а у амальгамі (ртуть, що розчинена в металі, при нормальній температурі це порошок), що помітно знижує токсичність. В усякому разі, якщо розіб'єте, варто обережно зібрати осколки (краще це зробити чимось одноразовим, *ні в якому разі не пилососом!* бо вся ртуть буде у повітрі), обробити місце 0,2% розчином марганцовки і провітрити.
В принципі, лампа є набагато менш токсичною ніж ртутний термометр, в якому ртуть знаходиться у чистому вигляді. Лампа є системою замкненого цикла і назовні ртуть не потрапляє.

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5309 днів тому   #  

мдя, щас пошевелим мозгами, и извернем парочку законов.... при приобретении такой лампы насколько я помню нету предупреждения, что данный товар может причинить вред здоровью.... в итоге - бьется лампочка - вызываем комиссию, фиксируем факт, 2 недельки валяемся в больничке (для проформы) потом подаём иск на производителя :))) вот-так :))

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.