bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Групи взаємодопомоги Ал-Анон (для родичів узалежнених)   

Групи взаємодопомоги Ал-Анон (для родичів узалежнених)

Сімейні групи Ал-Анон - це товариство родичів і друзів алкоголіків, наркоманів, - які діляться один з одним своїм досвідом, силою і надією, щоб розв'язати спільні проблеми.
З преамбули Ал-Анон:
“Ми віримо, що алкоголізм, наркоманія - це сімейна хвороба, і що зміна відношення до нього може сприяти одужанню.
Ал-Анон не пов'язаний з якою-небудь сектою, віросповіданням, політичним угрупуванням чи установою; не бере участь в полеміці з будь-яких питань; не виступає та не засуджує будь-яких тверджень. Членство в ньому безкоштовне. Ал-Анон - це об'єднання, яке цілком існує на добровільні пожертвування своїх членів.
У Ал-Анона тільки одна мета: допомогти сім'ям алкоголіків та наркоманів. Ми допомагаємо, дотримуючи Дванадцять Кроків, даючи втіху сім'ям алкоголіків, наркоманів, розуміючи і підбадьорюючи самих алкоголіків, наркоманів, що усе можна змінити.”

Кілька основних порад…

Пастки для рідних і близьких алкоголіка\наркомана

* Якщо ви закидаєте, загрожуєте, обзиваєте, лаєте, кричите, припрошує алкоголіка, то знайте: це все не йде йому на користь. Він тільки відчуває при цьому загрозу і неприйняття його близькими, ці почуття додають сум'яття його хворому стану.
* Якщо ви відчуваєте себе винними у тому, що трапилося і постійно задаєте собі питання: «Що я упустив/ла, де недогледів/ла?», Знайте: навіть відповівши на ці питання, алкоголіку/наркоману ви не допоможете, а свій стан погіршите. Узалежненому вигідно, щоб ви відчували почуття провини. Йому буде тоді легше маніпулювати вами, кажучи: «Це ви в усьому винні …»
* Якщо ви ображені і часто повторюєте: «Я все життя тобі віддала, а ти такий невдячний» - знайте, це узалежненому на руку. Поки ви ображаєтеся і не спілкуєтеся з ним, він знімає з себе будь-яку відповідальність і робить те, що вважає за потрібне, не радячись з вами.
* Якщо ви відчуваєте безпорадність і безсилля, то це передається узалежненому. Він теж починає вважати, що приречений, і ще швидше котиться вниз.
* Якщо у вас нервовий зрив і ви дозволяєте собі все що завгодно, пам'ятайте, що таким чином ви не тільки провокуєте наркомана на відповідні кроки, але й даєте йому зелене світло.
* Якщо ви роздаєте борги, зроблені алкоголіком, або телефонуйте в школу або на роботу, придумуючи причини його відсутності, знайте, що ви сприяєте його вживання. Беручи відповідальність на себе, ви знімаєте відповідальність з нього. Він стає безвідповідальним, не придатним до життя у суспільстві, що не вміють відповідати за свої вчинки. Не допомагайте йому у цьому.
* Якщо ви вважаєте алкоголізм шкідливою звичкою, то помиляєтеся - це хімічна залежність. А хімічна залежність - це важка небезпечна хвороба, і до того ж смертельна. Припиніть тішити себе ілюзіями, залежність сама не пройде. Середня тривалість життя наркомана приймає героїн, - чотири роки з початку вживання.
* Якщо ви вважаєте алкоголізм/наркоманію невиліковною хворобою, то помиляєтеся. Їх можна лікувати і зупинити. Але від хімічної залежності не можна зцілитися повністю і остаточно. Тих, хто лікувався і повернувся до звичного способу життя, називають тих, хто видужує, а не видужали. Одужання - це тривалий процес і щоденний на роки. Говорити наркотику «ні» необхідно все життя.
* Якщо ви відчуваєте постійний страх і занепокоєння, знайте ці почуття передаються алкоголіку/наркоману і сприяють прогресуванню його хвороби, він ще більше намагається заглушити їх допінгом.
* Якщо ви вирішили піти тим самим шляхом, щоб полегшити свій стан, або вирішили спробувати алкоголь/наркотики, щоб краще зрозуміти узалежненого… Пам'ятаєте, що це небезпечна пастка. Удвох вам вибиратися буде в тисячу разів важче. А як показує досвід - практично неможливо.
* Якщо ви приховуєте від всіх біду своєї сім'ї і боретеся з алкоголізмом чи наркоманією на самоті … Знайте, що ви втрачаєте час і виснажувати свої сили, які багато в чому йдуть на те, щоб приховувати правду і симулювати.
* Якщо ви вважаєте, що завжди маєте рацію … Згадайте, скільки помилок вам довелося б уникнути, не будь ви так самовпевнені.
* Якщо ви відчуваєте себе покинутим і самотнім у боротьбі з цією хворобою … Знайте, що мільйони людей в усьому світі страждають так само, як і ви, звертаючись з молитвами до Бога.
* Якщо ви у всьому звинувачуєте державу, суспільство, школу, торговців алкоголем або наркотиками … Пам'ятайте, що це тільки додасть вам почуття песимізму і нічого більше ..
* Якщо ви викидаєте його алкоголь або наркотики, цим ви тільки налаштовуєте людину проти себе і викликаєте на себе агресію, а це часом буває небезпечно.
* Якщо ви виправдовуєте його випивку або прийом наркотиків, то стаєте з ним заодно. Тут недалеко і до поповнення його запасів.
* Якщо ви допомагаєте знаходити причини для вживання алкоголю або наркотиків, погоджуєтеся з його способом життя, даєте йому гроші просто так чи в борг … Подумайте навіщо ви це робите? Може, ви вже співзалежні?
* Коли ви викупаєтеся в жалості до себе, то чи не стаєте ще більш жалюгідними?
* Якщо ви обіцяєте йому зробити щось хороше в обмін на його обіцянки кинути, то обмін обіцянками стане у вас регулярним і ввійде у звичку. Тільки ви, на відміну від алкоголіка або наркомана, будете виконувати свої обіцянки, поки вам не набридне. А він навряд чи.
* Якщо ви рятуєте його від в'язниці або берете на поруки, то тим самим як би виправдовуєте його поведінка і даєте йому надію на те, що він може робити все, що хоче, а ви завжди будете його рятувати.
* Якщо ви уникаєте допомоги для самих себе, то можливо, вас в чомусь влаштовує ця ситуація. Будьте щирі з собою, шукайте в чому ж тут для вас вигода.
* Якщо ви влаштовуєте його на роботу, навчання, на курси і оплачуєте їх, це ваше право. Але він навряд чи туди піде. Адже за нього все зробили ви ….
* Відштовхуючи від нього його близьких друзів, ви відштовхуєте від нього тим самим і себе.
* Відверто і нав'язливо принюхуючись і придивляючись до нього, ви поділяєте з ним відповідальність за його вживання. Ну, дізналися, ну, побачили, - і що тепер? Знаєте і кричіть або знаєте і мовчите? Яка, втім, різниця?
* Якщо ви намагаєтеся скрізь з ним ходити і контролювати кожен його крок, то тим самим породжує у нього бажання швидше вирватися і втекти.
* Якщо ви самі приймаєте за нього всі рішення, то знайте, що й виконувати їх вам доведеться самим.
* Якщо ви приховуєте свої почуття, будь то гнів чи радість, розчарування або втома, не чекайте тоді від нього чесності щодо його почуттів.
* Якщо ви намагаєтеся бути для нього всім і відчуваєте відповідальність за його одужання, то хто ж візьме незабаром відповідальність за вас?
* Якщо ця проблема існує у вашій родині, а ви не робите ніяких змін … Чого ж ви чекаєте? Хто це зробить за вас?
* Якщо ви насильно кладете його в лікарню або підсовує йому пігулки «тишком-нишком», то знайте, що ви просто викидаєте гроші на вітер. Витратьте їх краще з користю для себе. Зараз вам ці гроші потрібніші.
* Якщо всі цінні речі і гроші у вас в квартирі на місці і не заховані, а ви вважаєте, що у нього не вистачить совісті їх взяти … Не спокушайте долю. Алкоголіки або наркомани забирають все - від газової плити і пральної машини до цвяха в стіні.
* Якщо ви обіцяєте піти від нього, але не йдете, обіцяєте його вигнати, але не виганяєте, - ви втрачаєте його довіру. Не давайте обіцянок, які швидше за все не виконаєте.
* Якщо ви не вірите в Бога, і не знаєте, як молитися, не вимагайте від нього, щоб він пішов до церкви і прийняв хрещення. Почніть з себе.

Запитання для самодіагностики по спів-залежності:

* Ви завзято намагаєтеся вирішувати свої проблеми самотужки?
* Чи вважаєте ви себе мучеником, у якого немає вибору?
* Жертвуєте ви собою в надії на кінцевий результат?
* Миритеся з незручностями, розчаруванням чи болем, заподіяні вам алкоголіком чи наркоманом?
* Чи вважаєте ви, що у ваших нещастях винні інші люди і їхні вчинки?

Якшо, хоча б на одне з запитань ви відповіли так - правдоподібно вам треба більше уваги приділяти собі. Можливо вам допоможе програма Ал-Анон, можливо групи взаємодопомоги… в любому випадку залишатися з цим на одинці не варто.

Коментарі

Анна Чайковська   4874 дні тому   #  

gthtdshrf

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    4874 дні тому   #  

дуже цікавий пост, Тарасе. Дякую!

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   4874 дні тому   #  

Я ще не читала. Лише перевірила чи нема глюків...

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   4873 дні тому   #  

Виявляється у Львові спів-узалежненим приділено не манше уваги і ніж узалежненим. На щодень, особа у потребі, має змогу відвідати групу взаємодопомоги!!!

Понеділок 19.00 костел св.Антонія вул.Личаківська, 49а
Вівторок 18.30 бібліотека церкви св.Андрія, пл.Соборна,3 (група ДДС - Дорослі Діти з Деструктивних Сімей)
Середа 18.30 інститут наркології вул.Могильницького,16 (біля Шевченківської райдержадміністраціі)
Четвер 18.00 храм Воскресіння Христового, вул.Городоцька,321
П’ятниця 18.30 вул.Донцова,9 підвал (бічна Личаківської,22)
Субота 12.30 бесіди про співузалежнення, інститут наркології вул.Могильницького,16 (біля Шевченківської райдержадміністраціі)
Неділя 18.30 бібліотека церкви св.Андрія, пл.Соборна,3

Ось така дієвість чи то зацікавленість програмою "12 Кроків" у гарному м.Львові.

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   4871 день тому   #  

дочекався... мене запросили 26 грудня на відкрите зібрання Ал-Анону... про свої враження обовязково напишу.

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   4868 днів тому   #  

Понеділок 19.00 костел св.Антонія вул.Личаківська, 49а

Вівторок 18.30 бібліотека церкви св.Андрія, пл.Соборна,3 (група ДДС - Дорослі Діти з Деструктивних Сімей)

Середа 18.30 інститут наркології вул.Могильницького,16 (біля Шевченківської райдержадміністраціі)

Четвер 18.00 храм Воскресіння Христового, вул.Городоцька,321

П’ятниця 18.30 вул.Донцова,9 підвал (бічна Личаківської,22)

Субота 12.30 бесіди про співузалежнення, інститут наркології вул.Могильницького,16 (біля Шевченківської райдержадміністраціі)

Неділя 18.30 бібліотека церкви св.Андрія, пл.Соборна,3

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   4864 дні тому   #  

Ось я таки побував на відкритій групі АА. (це коли може прийти будь-хто із зацікавлених, професійних працівників або симпатиків)
І як обіцяв - спробую в загальних рисах описати процес, не порушуючи анонімності учасників.

Для початку ведучий зачитав Кроки та Традиції АА а також уривок з 5-го розділу книги Анонімні Алкоголіки. Хочу процитувати першу думку цього розділу:
"Ми рідко спостерігали занепад людини, яка б точно йшла нашим шляхом та потерпіла невдачу."

Ведучий закінчивши формальності зібрання АА, взявся вітати п.Ірину, яка на сьогодні НЕ вживає алкогою 15 років. Висловлювалися за бажанням, ніхто нікого не перебивав, ніхто нікого не повчав... Ірині дарували власноруч зроблені просто фантастичні сувенірчики... лунали привітання та спогади на кшталт "а ти памятаєш як прийшла вперше..."
Я з захопленням слухав розповіді бувалих... як все починалося... одночасно у розповідях згадувалося багато талановитих людей, яких на жаль вже не має знами... в якийсь момент я пошкодував що не взяв із собою диктофона...
А потім пили каву, гамали торт та солодощі, і не могли наговоритися.

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   4864 дні тому   #  

P.S.

...Цікаві ці члени АА. У кожного з них за плечинами тони випитого алкоголю, змарновані роки життя... а я, сиджу у куточку та спостерігаю життєрадісних людей, які радіють кожному прожитому дню, кожному досягненню, кожній перемозі над власними вадами характеру...

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   4742 дні тому   #  

Якщо Ви є родичем або приятелем узалежнених від алкоголю чи наркотиків, страждаєте від цього і хочете допомогти собі і їм, приєднуйтесь до товариства осіб, які знають, як допомагати. Ви отримаєте тут досвід, підтримку і надію.
Членство в групах Ал-Анон і допомога безкоштовні

Адреси груп Ал-Анон у Львові

- Понеділок 19.00 костел св.Антонія вул.Личаківська, 49а
- Вівторок 18.30 бібліотека церкви св.Андрія, пл.Соборна,3 (група ДДС - Дорослі Діти з Деструктивних Сімей)
- Середа 18.30 інститут наркології вул.Могильницького,16 (біля Шевченківської райдержадміністраціі)
- Четвер 18.00 храм Воскресіння Христового, вул.Городоцька,321
- П’ятниця 18.30 вул.Донцова,9 підвал (бічна Личаківської,22)
- Субота 12.30 бесіди про співузалежнення, інститут наркології
вул.Могильницького,16 (біля Шевченківської адміністрації)
- Неділя 18.30 бібліотека церкви св.Андрія, пл.Соборна,3

P.S. а від себе хочу добавити що "порятунок потопаючих - справа самих потопаючих"...

  •   Пiдписатися на новi
Наталія Глюз   3014 днів тому   #  

Група яка працює у четвер о 18.00. І як можна взагалі приєднатися до групи А-Анон. Дякую!

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   4741 день тому   #  

Відвідали обласний наркологічний диспансер в рамках акції "Великдень для всіх!". Завезли велику кількість пасок і крашанок. Долучились до числа приятелів узалежнених від алкоголю чи наркотиків.

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   4704 дні тому   #  

За запрошенням Львівських груп Ал-Анон, 4 та 5 червня у м. Львів у приміщенні Церкви св. Володимира і Ольги, відбувся семінар, присвячений роботі по 12 кроках для співзалежних.
Зустріч провели:
Ілля Т. (Організатор Крокових груп для співзалежних, м. Київ)
Катерина Г. (Ал-Анон, Крокові групи, м. Київ)
Аня Д. (Ал-Анон, ведуча групи Алатін, Крокові групи, м. Київ)
Було обговорено теми:
* Робота співзалежних по 12 кроків АА згідно із 5 Традицією Ал-Анону;
* Співузалежння - хвороба або "симптом більш глибоких внутрішніх недугів"
* Чому групи майже не ростуть, а співзалежні не знаходять рішення своїх проблем?
* Що об'єднує алкоголиків та співзалежних і чому вони мають працювати по одній програмі?
* Наставництво;

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   4704 дні тому   #  

* Робота по кожному кроку: теорія і практика;
* Історія успіху перших анонімних 40-х - 50-х років за книгою "Назад до Основ" (архівні матеріали перших 10-15 років існування АА). Що зі славної спадщини АА можуть застосовувати співзалежні?
* Організація та проведення Крокових груп;
* Досвід росту і розвитку київської групи "12 Кроків", історії жінок, що вирішили свої головні
проблеми за допомогою 12 Кроків;
* Об'єднання груп заради розвитку та обслуговування;

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   4704 дні тому   #  

На зустрічі окрім співзалежних із міст Львова, Київа, Івано-Франківська, Луцька, Дрогобича та Стрия, були присутні члени АА та АН з міст Західної України.
По закінченні зустрічі, учасники Львівських груп Aл-Анон звернулися до спікерів з бажанням заснувати практичну крокову групу у Львові на зразок і за системою вже успішних київських крокових груп. Розпочалася підготовча робота у цьому напрямку.
Кілька людей звернулись за наставництвом по Великій Книзі АА до жінок-спікерів.
Плануються наступні зустрічі із розвитку цієї діяльності. Усіх бажаючих було запрошено до Київа із метою набуття досвіду та відвідування груп Ал-Анон, що працюють по кроках та крокових груп для співзалежних.
Зустріч було записано на диктофон, запис та інші матеріали по кроках можно отримати...

P.S. Із симпатією до АА, дану інформацію успішно скопійовано з сайту http://aa.lviv.ua/

  •   Пiдписатися на новi
Марта Отчич   1946 днів тому   #  

Доброго дня.Підкажіть будь ласка інформація щодо місць та часу проведення груп ще актуальна?

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   1944 дні тому   #  

Створено сайт із оновленою інформацією зібрань груп Ал-Анон в Україні:
https://al-anon.org.ua/%d0%bd%d0%b0%d0%b9%d1%82%d0%b8-%d1%81%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f/?lang=ua

  •   Пiдписатися на новi
Юлія Москаленко    183 дні тому   #  

Слава Україні!
Друзі, допоможіть порадою...???? БЛАГАЮ!!!
Як мені бути?
Постараюсь коротко.
Ситуація така: маю брата, він лудоман. Виніс з дому всю побутову техніку в ломбард. Мама наша останні пів року знаходиться в Чехії. І вона, будучи за кордоном, за змовою зі своєю сестрою, "відправили" брата у так званий реабілітаційний центр. Я про це дізналася вже по факту.
Подивившись фільм-розслідування на Суспільному "Бити. Молитися. Тримати", почала шукати інформацію про те місце, де знаходиться мій брат. Все, що мені вдалось дізнатися-це група у Фейсбуці (800 підписників) і один відгук. І головне, що мене збентежило, це коли брату дозволили подзвонити на 2хв до мами, на її питання, чи його там б'ють? Він відповів: " Я не можу Вам сказать!" Це жах!
Я переписувалась із директором, він сказав відкрито, що це центр закритого типу і людина покинути його не може без нашого дозволу. Ліцензії нема!
З мамою розмовляти нема сенсу, вона занурилась в релігію (а це, типу, християнський РЦ) і слухати мене не хоче.
Будь ласка, ???? порадьте, що мені робити? Куди звернутися? Я, просто, КРИЧУ про допомогу!
Дякую, що дочитали! Дякую за час! Сподіваюсь на відповідь... Всього найкращого!!!

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   183 дні тому   #  

Доброго дня.
Я не фахівець у таких справах - але прошу написати назву Центру та можливе місцезнаходження на Е-мейл [email protected]
Я спробую порадитися.

  •   Пiдписатися на новi
Юлія Москаленко    183 дні тому   #  

Дякую!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.