bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Про: програму “12 Кроків”; держава і узалежнення; співпраця з НГО; та …   

ЗВІТ працівників центрального апарату Державного департаменту України з питань виконання покарань


З 31 січня по 4 лютого 2007 року з метою обміну досвідом щодо роботи тюремної служби Польщі, узгодження проекту Угоди про співробітництво та на запрошення пенітенціарного бюро Головного управління тюремної служби Польщі і Фонду Стефана Баторія групою представників центрального апарату Департаменту у складі заступника Голови Департаменту Калашник Н.Г., начальника санітарно-еідеміологічного відділу управління охорони здоров’я Департаменту полковника вн. служби Кожан Н.Є., директора Львівської міської громадської організації «Центр духовної і психологічної підтримки та взаємодопомоги «Дорога» Брожини Ю.Б. здійснено робочий візит до Головного управління тюремної служби Польщі та установ виконання покарань.

Коротка характеристика тюремної системи Польщі:
Тюремна служба Польщі підпорядкована Міністерству справедливості (юстиції).
Контроль за роботою тюремної служби Польщі здійснює особисто Міністр Юстиції.

Керівництво тюремною службою здійснює Головне управління Тюремної служби та 15 територіальних управлінь (директоратів). Очолює Головне управління Генеральний директор, який має два заступники. В структурі Головного управління 11 бюро (управлінь) та 5 самостійних відділів.

Пенітенціарне бюро центрального апарату Тюремної служби (аналог управління соціально-виховної та психологічної роботи) складає 13 працівників (2 працівника здійснюють організаційно-методичне забезпечення освітніх програм). Забезпечення діяльності установ для неповнолітніх засуджених здійснює окремий структурний підрозділ, який знаходиться у безпосередньому підпорядкуванні Міністерства юстиції. В Польщі функціонують 86 тюремних установ та 70 слідчих ізоляторів. Тюремні установи розподіляються на закриті (56%), напіввідкриті (40%) та відкриті (4%). Чисельність засуджених та узятих під варту складає біля 90 тис., осіб.

Чисельність персоналу складає 25,9 тис. осіб, з яких 2,2 тис. (8,9) – працівники, які не мають спеціального звання. Підготовка кадрів здійснюється Головним центром навчання Тюремної служби в Калиші та Центром удосконалення кадрів в Попові. 12 територіальних управлінь мають власні центри удосконалення кадрів.

Покарання у виді позбавлення волі виконується в таких установах:
1) для тих, хто відбуває покарання вперше;
2) для пенітенціарних рецидивістів;
3) для тих, хто відбуває покарання за вчинення військових злочинів.

В свою чергу зазначені установи можуть бути:
1) закритого типу;
2) напіввідкритого типу;
3) відкритого типу.

Установи різних типів, в свою чергу, відрізняються за системою виконання покарань:
1) планового типу;
2) лікувально-виправні;
3) звичайні.

У системі планового (або програмованого) впливу відбувають покарання засуджені, які висловили на це свою згоду. З ними проводиться комплекс виховних заходів, необхідних для підготовки до повернення в суспільство. Такі засуджені тримаються, як правило, в установах напіввідкритого типу.

В лікувально - виправній системі відбувають покарання засуджені, які мають залежність від алкоголю та наркотиків, а також засуджені, які мають психічні відхилення, недостатній рівень інтелекту (але не психіатричні захворювання) та потребують спеціалізованого впливу (психологічного, медичного тощо). У цю систему включена робота із засудженими за злочини на сексуальному ґрунті. В звичайній системі за засудженими вихователь здійснює лише спостереження, засуджені можуть брати участь у в культурно - освітніх та спортивних заходах.

В тюремних установах Польщі створено 24 терапевтичні відділення для утримання осіб, які залежні від алкоголю, 14 відділень для утримання осіб залежних від наркотиків, 22 відділення для осіб, які мають психічні відхилення, 7 відділень для осіб, які скоїли сексуальне насильство. В кожному відділенні затверджені та впроваджуються спеціальні програми психотерапевтичного впливу.

Медична допомога засудженим та ув’язненим надається в медичних частинах установ та в територіальних лікувальних закладах. У 2005 році в установах було виявлено 310 осіб хворих на туберкульоз, 1,2 тис. ВІЛ-інфікованих, 1,4 тис. – хворих на гепатити.

Усі заарештовані та засуджені, окрім особливо небезпечних засуджених, в установах тюремної служби Польщі перебувають у власному одязі. Особливо небезпечні засуджені переодягнені у спеціальний одяг помаранчевого кольору, під час пересування на них надягають наручники та кайдани.

Зустріч в пенітенціарному бюро.

На зустрічі з директором Пенітенціарного бюро Каєтеном Дюбелем та шефом кабінету Генерального бюро Єжі Чолгошевські розглядалися питання щодо подальшої співпраці між тюремною службою Польщі та Державною кримінально-виконавчою службою України. Враховуючи, що в листопаді 2006 року під час оціночної місії експерта Європейського Союзу були визначені пріоритетні напрямки широкомасштабного проекту реформування кримінально-виконавчої служби України, а саме:

* створення служби пробації, як альтернативи до виконання покарань у виді позбавлення волі;
* підготовка, створення та впровадження моделі виправних центрів для неповнолітніх;
* перепідготовка персоналу усіх рівнів кримінально-виконавчої служби України з урахуванням зміни духовної і філософської складової у діяльності тюремного персоналу;
* вдосконалення професійно-технічного навчання з метою забезпечення підготовки засуджених до життя на волі після звільнення;
* організація розбудови підрозділу Міністерства юстиції, який опікується питаннями взаємодії з кримінально-виконавчою службою України.
* розглядалися питання щодо включення даних напрямків для подальшої співпраці .

Крім того, обговорювалися питання щодо обміну досвідом роботи з організації функціонування слідчих ізоляторів, взаємодії з засобами масової інформації, релігійними та громадськими організаціями, щодо впровадження гендерної політики в установах виконання покарань, організації відбування покарання засудженими до довічного позбавлення волі, спільного утримання ув’язнених жінок та дітей, створення наукової бази.

Тюремний заклад м. Варшава.

В установі тримається 1101 особа, з них 451 – заарештований, 650 – засуджених. Ця установа одночасно виконує функцію слідчого ізолятору. Фінансування установи здійснюється централізовано, місцевий бюджет не залучається. Засуджені та ув’язнені перебувають у камерах в кількості від 2 до 5 осіб.

Персонал установи складає 456 осіб, з них 432 посади – атестовані. В числі персоналу знаходиться 130 осіб жіночої статі, найбільша їх кількість працює в слідчому ізоляторі. 43% працівників установи мають вищу освіту, 53% співробітників установи мають вік до 30 років, 60% працівників мають стаж роботи менше 9 років. В установі працює 30 педагогів та 9 психологів. В структурі установи створено відділення для особливо небезпечних засуджених, в якому утримується 41 ув’язнений, також утримуються 4 особи засуджених до довічного позбавлення волі, вони утримуються ізольовано від інших, з ними проводяться індивідуальні психотерапевтичні програми.

На території установи розташована лікарня на 156 ліжок, в структурі якої створено хірургічне, ортопедичне, соматичне відділення та психіатричне, в якому проводиться судово-психіатрична експертиза. Засуджені, які хворіють на психічні захворювання в установах не утримуються.

В установі створена автомайстерня, що підпорядкована начальнику установи. В автомайстерні працевлаштовано 16 засуджених осіб. Також на території установи розташовано типографію, яка має статус при тюремного підприємства. В типографії працевлаштовано 80 засуджених. В установі створено середній навчальний заклад, який готує фахівців для роботи в поліграфічній промисловості. Практичні заняття проводяться на базі даної типографії.

Для засуджених, які не мають початкової освіти проводяться індивідуальні заняття. Опікується середнім навчальним закладом та організацією індивідуальних занять Міністерство освіти.

Установа має культурно-освітній центр, спортивний зал, бібліотеку, комп’ютерний клас для навчання та підготовки засуджених. В установі за штатним розписом працюють два капелани православної та католицької церков.

Засуджені, які мають залежність від наркотиків, відбувають покарання у спеціальному психотерапевтичному відділенні. У відділенні працює 11 співробітників (психологи, педагоги та капелани).

Процес терапії відбувається 6 місяців та складається з 4 етапів:
І. Психологічна допомога.
ІІ. Терапія залежності.
ІІІ. Практика (ролеві ігри).
ІV. Підсумкові заняття (своєрідний іспит, який проводять представниками громадських організацій, що здійснюють профілактику наркотичної залежності).

Засуджені направляються до відділення за власним бажанням за рекомендацією психолога, рішення затверджується пенітенціарною комісією установи. Без власної згоди засуджені можуть бути направлені до такого відділення за рішенням суду, яке приймається одночасно з вироком, а також за рішенням спеціального пенітенціарного суду (під час відбування покарання).

Зі слів працівників відділення подальша доля засуджених, які пройшли курс терапії та звільнилися з установи, не відслідковується, тому подати статистичні показники щодо ефективності терапії немає можливості.

Засуджені, які мають психічні відхилення, недостатній рівень інтелекту та потребують спеціалізованого психологічного і медичного впливу відбувають покарання у другому лікувально-виправному відділенні. Направлення засуджених до відділення здійснюється аналогічно. Поряд з психологічною допомогою значне місце у роботі з такою категорією засуджених відводиться сприянню у підтриманні соціально-корисних контактів, працетерапії (нескладна праця: склеювання конвертів, коробок тощо), залученню до різних видів творчості (креслення, різьблення, макраме та інше).

Установа закритого типу для тримання жінок м. Груджонс

В установі утримується 850 засуджених, у тому числі 300 чоловіків. Жінки, які перебувають в установі засуджені за скоєння важких злочинів та мають великі терміни відбування покарання, 140 жінок відбувають покарання за скоєння вбивства. На території установи розташовано середній навчальний заклад, в якому навчаються жінки за спеціальностями кухар, швачка, перукар та манікюрниця.

З метою ресоціалізації засуджених та психотерапії в установі створено багато гуртків різної спрямованості (танцювальний, вишивання, малювання, групового співу та ін.).

В установі створено 2 терапевтичних відділення: одне для утримання жінок залежних від алкоголю, в якому застосовується психотерапевтична програма «12 кроків» (Атлантіс). В цьому відділені працює 5 фахівців: психолог, 3 педагоги та капелан. Психотерапію протягом 3-х місяців проходить 27 жінок узалежнених від алкоголю. До проведення групових занять анонімних алкоголіків залучаються сім’ї засуджених. За інформацією керівництва установи після проходження терапії та звільнення з установи 30 % жінок не вживають алкоголю.

Законодавчими актами Республіки Польща передбачене обов’язкове застосування терапія до кожної залежної особи.

Друге відділення призначене для засуджених жінок з психічними розладами.

Крім того, в установі функціонує єдиний пологовий будинок серед установ виконання покарань, де утримуються жінки та гінекологічне відділення. Після пологів мати з дитиною (в середньому через 10 діб) переводяться до будинку матері і дитини.

В будинку матері і дитини перебуває 21 засуджена жінка з дітьми у віці до 3-х років.

Штат будинку дитини представлений наступним чином:

* начальник будинку дитини;
* лікар-педіатр;
* психолог;
* вихователі – 5 осіб (середні медичні працівники);

Господарча обслуга в будинку дитини призначається з числа засуджених.

Матері з дітьми проживають у кімнатах розрахованих на 3 матері та 3 дитини. Кімнати розділені стінкою зі скла та мають скляні двері. Харчування для засуджених та дітей готується спеціально підготовленим персоналом під контролем дієт-сестри та працівників санітарно-епідеміологічної служби.

Прання дитячого одягу, натільної та постільної білизни здійснює господарча обслуга.

З метою надання соціальної допомоги засудженим матерям з дітьми розроблені різні програми (по догляду за дітьми, приготуванню їжі, психотерапевтичні та інші), до реалізації яких залучаються фахівці громадських організацій та служб соціальної допомоги.

Установа для утримання жінок м. Люблинець.

В установі утримується на 225 місцях 295 засуджених жінок. Персонал установи складає 86 співробітників, з них 6 психологів, 1 педагог, 2 лікарі-терапевти, стоматолог, гінеколог, психіатр, 48 осіб з числа охорони, нагляду і безпеки та інші. Переважна більшість працівників установи жіночої статі.

В установі існує середній навчальний заклад, в якому пройшли навчання 60 жінок за спеціальностями манікюрниця, прибиральниця домівок із знанням англійської мови, догляд за хворими та пристарілими.

З метою реабілітації засуджених жінок, які скоїли вбивство чоловіків, існують спеціальні психокорекційні програми, працює програма для жертв потерпілих від насильства, з профілактики насильства в сім’ї, програма спрямована проти агресії, «Моя дитина», по підготовці до шлюбу, з профілактики ВІЛ-інфекції та венеричних хвороб.

В установі запроваджені програми:
«Бонна» - спрямована на догляд за психічнохворими дітьми;
«Самоританка» - спрямована на догляд за пристарілими;
«Віта» - спрямована на догляд за особами, які хворіють на шизофренію.

У цих програмах приймають участь засуджені (навіть за тяжкі злочини) жінки на волонтерських засадах. Крім того, частина засуджених бере участь у прибиранні кладовищ, монастирів та вулиць. За даними адміністрації установи тільки 0,7 % засуджених, які приймали участь у програмах скоюють повторні злочини.

В цій установі проводиться велика культурно-виховна робота. Театр, який створений з числа засуджених, виїздив за кордон на фестиваль театрів. Засуджені приймають участь у художній самодіяльності, відвідують хор та оркестр. Спеціально для засуджених в монастирі м. Ченстохова раз на рік проводиться служба. На Різдвяні свята та Великодень в установі проводяться спільні з родичами та дітьми засуджених святкування.

Забезпечено доступ до спортивних гуртків (з волейболу, бадмінтону, аеробіки, фітнесу, тенісу та ін.).

В установі працює єдине в тюремній системі Польщі відділення для жінок залежних від наркотиків. У відділенні перебуває 36 жінок, курс лікування складає 6 місяців. За штатом у відділенні працює 5 осіб (психологи та педагоги).

Порядок направлення до цього відділення аналогічний до порядку в інших установах.

Психосоціологічна програма основана на Миннесотській моделі лікування хімічних залежностей («Атлантіс»).

Висновки :

1. Кримінально-виконавче законодавство України дозволяє організовувати процес виконання та відбування кримінальних покарань у відповідності з європейською практикою.

2. Заслуговує на увагу польській досвід організації роботи із засудженими у лікувально-виправних (терапевтичних) відділеннях для засуджених, залежних від наркотиків, алкоголю та тих, які мають психічні відхилення.

3. Доцільно більш глибоко вивчити систему організації, методику психопрофілактичної роботи з агресивними засудженим та тими, які скоїли злочини на сексуальному ґрунті.

4. Є доцільним впровадження програм, спрямованих на патріотичне, духовне, культурне, спортивне виховання із залученням широких кіл громадськості та релігійних організацій.

Заступник Голови Департаменту Н.Г.Калашник
Начальник санітарно-епідеміологічного відділу Н.Є.Кожан
«6 » лютого 2007


P.S. Чудовий звіт. Багато корисної інформації. І… абсолютна
бездіяльність від департаменту виконання покарань України…

Коментарі

Артур Кочарян   5242 дні тому   #  

P.S. Чудовий звіт. Багато корисної інформації. І… абсолютна
бездіяльність від департаменту виконання покарань України…

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.