bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Екскурсия по местам боевой славы   

размещено в рамках проекта “репортер Гурта”
Пам'ятник учасникам війни у с.Легедзино

Пам'ятник бійцям Окремої Коломийської прикордонної комендатури та загиблим на війні собакам
У селі Легедзино Тальнівського району Черкаської області встановлено пам'ятник бійцям Окремої Коломийської прикордонної комендатури. Тут у липні 1941 року вони піднялися в останню атаку, щоб ціною власних життів захистити підступи до Києва. До місця основного удару в район Умані, Легедзино, Підвисокого було кинуто 22 повнокровні дивізії, включаючи елітні частини СС “Лейбштандарт Адольф Гітлер” (загін особистої охорони фюрера), 49-й гірнострілковий корпус та 11-а танкова дивізія.
Прикордонну комендатуру посилили місцевою школою собаківництва - 25 тренерів і 150 службових вівчарок. Один із гітлерівських ударів було націлено саме на ці штаби. Солдати мужньо відстоювали довірені їм позиції. У найкритичніший момент нескінченних німецьких атак поблизу села Легедзино, як останній бойовий резерв у бій вступили треновані вівчарки місцевої кінологічної школи. Старожили дотепер пам'ятають нестямні панічні зойки, гавкіт і рик, що долинав навкруги. Покусані німецькі піхотинці підіймалися на броню танків і розстрілювали сміливих захисників. У цьому бою загинуло багато радянських воїнів, а уцілілі собаки, за словами очевидців, до кінця залишилися відданими своїм провідникам. Не підпускаючи нікого навіть до трупів своїх господарів, вівчарки відмовлялися від їжі і помирали з голоду.

<embed type=“application/x-shockwave-flash” src="http://picasaweb.google.ru/s/c/bin/slideshow.swf“ width=”288“ height=”192“ flashvars=”host=picasaweb.google.ru&hl=ru&feat=flashalbum&RGB=0x000000&feed=http%3A%2F%2Fpicasaweb.google.ru%2Fdata%2Ffeed%2Fapi%2Fuser%2F112615381296173986103%2Falbumid%2F5470316897284295105%3Falt%3Drss%26kind%3Dphoto%26hl%3Dru“ pluginspage=”http://www.macromedia.com/go/getflashplayer"></embed>

8 травня була здійснена поїздка учнів Звенигородської школи-інтернату та Ветеранів по місцям бойової слави. Можна було зрозуміти недовіру в очах молоді, котра зібралась на початку Акції біля комфортабельного автобусу — адже таких міроприємств ще не було….
Ця недовіра в очах швидко змінилася зацікавленістю, адже жоден патріотичний фільм не може замінити живого спілкування!!! На початку Акції підліткам розповіли про історію пам'ятки, були вручені Георгіївські стрічки кожному учаснику. І дійсно, можна було пересвідчитись, що спілкування наживо грає велику роль у вихованні молоді. Школярі зграйками оточили ветеранів, розпитували про події минулих років, про бойові дії, про медалі…. Треба було бачити, з яким задоволенням ветерани відповідали на питання, адже їм завжди приємно, що їхні героїчні вчинки пам'ятають! Невимушена бесіда плавно перейшла в куштування справжньої солдатської каші, котру приготували в казані на вогнищі. Школярі разом з ветеранами співали пісні Великої Вітчизняної Війни. На зворотньому шляху було відвідано дуже красиву споруду, яка дійсно заворожує своєю красою — Храм святих первоверховних апостолів Петра і Павла в місті Тальне. Храм має 7 куполів, висота центрального купола з хрестом – 37 метрів, на дзвіниці – 11 дзвонів відлитих у Воронежі (Росія), найбільший дзвін важить 2 тони, найменший 10 кілограмів. Над центральним входом встановлено мозаїчне зображення ікони Пресвятої Богородиці «Знамення», на фасадах храму – 5 мозаїчних ікон та 2 бронзові барельєфи.
При прощанні з ветеранами підлітки всі разом поздоровляли їх з наступаючим Днем Перемоги та дякували за цікаві історії. Та, як потім зізналися школярі, їм вже не хотілося їхати додому, вони бажали продовжити спілкування та почути більше про події тих часів і поспілкуватися з цікавими співрозмовниками…….
Пам'ятник у селі Легедзино було зведено на гроші і за безпосередньої участі ветеранів Великої Вітчизняної війни із міста Звенигородка та жителів декількох сіл Тальнівського району.

Організатори Акції:
ГО “Сокіл”: Кравчук Є.Ю.
Звенигородська молодіжна районна організація ПР: Кузьменко Р.В.
Молодіжний актив Звенигородщини: Пятаченко О.Г.
Тальнівська молодіжна районна організація ПР: Слободяник Н.О., за підтримки депутата Тальнівської районної ради Резніка В.О., та члена Тальнівської районної організації Партії Регіонів: Слободяник Л.В.
Дякуємо за моральну та матеріальну підтримку:
Голові міської ради Звенигородки: Саєнку О.Я та секретарю міської ради Золотьку М.В.
Районній спілці Інтернаціоналістів: Антонюку О.В.
СФГ “Шампаньтранс”: Бойку О.Л.

Кто поможет - с Pikasa 3 не могу вставить ссылку, вернее я вставляю но слайд-шоу не появляется(((
Фотоальбом тут

полный выпуск Газеты, посвященную 9 мая: http://gosokil.at.ua/load/gazeta_go_11/1-1-0-10 размер 12.6Мb в формате PDF

Коментарі

Лілія Дмитренко   5100 днів тому   #  

Хорошее дело делаете, Егор. Спасибо Вам за это. Дети должны знать о том, что происходило на их земле. Для того, чтобы давать оценку, нужно знать, что оцениваешь. А то часто бывает так, что судим то, о чем не имеем и малейшего представления. Особенно горько, когда это делают подростки, молодежь. Молодцы организаторы!

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    5099 днів тому   #  

Без сумніву, справа корисна. головне розуміти як краще здійснювати екскурсію місцями слави, щоб це було справді корисно і пізнавально. і тут я не зміг втриматись: http://pics.livejournal.com/illarion_bazier/pic/00082bep :)))

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5099 днів тому   #  

Тарас, фото оценил))) может конечно было и много недоработок, в такой акции участвую впервые. Нужно было и гитариста взять, и много мелочей, хотя..... не знаю как памятник, но очень много детей хотят еще раз посетить церковь в Тальном. Это действительно очень красивое здание. Как мне сказали, стоимость постройки около 62 миллионов евро.

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5099 днів тому   #  

http://lh5.ggpht.com/_utBVH8h_MAU/S_GaWs1xl8I/AAAAAAAAADs/vfuthrwpcmk/s512/IMG054.jpg

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5099 днів тому   #  

http://picasaweb.google.com/lh/photo/SZprcoUmjwK0s2to7_qaggHNWVa9Klz7K8HRa7P_l60?feat=directlink

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5099 днів тому   #  

<table style="width:auto;"><tr><td><a href="http://picasaweb.google.com/lh/photo/SZprcoUmjwK0s2to7_qaggHNWVa9Klz7K8HRa7P_l60?feat=embedwebsite"><img src="http://lh5.ggpht.com/_utBVH8h_MAU/S_GaWs1xl8I/AAAAAAAAADs/vfuthrwpcmk/s800/IMG054.jpg" /></a></td></tr><tr><td style="font-family:arial,sans-serif; font-size:11px; text-align:right">Альбом: <a href="http://picasaweb.google.com/112615381296173986103/DropBox?authkey=Gv1sRgCJTM7Iqgr9TC_QE&feat=embedwebsite">Добавленные</a></td></tr></table>

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    5099 днів тому   #  

Єгор, краще кидайте прямий лінк на фотку, вона автоматично відтворюється на порталі.

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5099 днів тому   #  

да никак не могу разобраться с линками, спс за подсказку

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    5099 днів тому   #  

лінк з ютюба теж автоматом підбирається.з іншими - трохи проблемніше

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   5098 днів тому   #  

Тарасу! Дякую. Так потішив.:)) Як сказав один мій приятель - "це мертві і ненароджені" сказали своє слово. Шкода що дійсність трохи інакша.

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    5098 днів тому   #  

я плакав :)) http://www.pravda.com.ua/columns/2010/05/18/5052744/

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5098 днів тому   #  

Тарас, когда у людей остаётся чувство юмора - значит еще не все потеряно)))

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   5098 днів тому   #  

Єгор! Це означає... що їм втрачати нічого... далі вже нема куди... Згадайте байку про те, як "дань собирали".

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5097 днів тому   #  

Анна, Вы хоть смотрели фамилии тех людей, которым "нечего терять"? Это простое бескультурье местного бомонда.... походу не простые "крестьяне" идущие с огородов или обыденной работы "челобитные" били, а то что такая "элита" прикольнулась по пьяни - это беда нашего народа :((

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   5097 днів тому   #  

Я не цю "еліту" мала на увазі. Я навіть статтю читала п`яте через десяте. Шкода часу. Але хтось мусить щось казати. Бо зараз діє принцип "поділяй і володарюй". От нас і ділять ... по мові... по конфесіям... по регіонам... Приїзджають різні затуліни і розповідають де український народ, а де бандерівці. До речі для фашистів - всі були "іванами".

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   5097 днів тому   #  

А займатись роботою з дітьми потрібно. Потрібно навчити їх поважати старших, всіх ветеранів. Без політики і без поділу на "свій-чужий". Добру справу робиш.

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5097 днів тому   #  

я не страдалец истории, как и религии... мне просто интересно показать молодежи, что есть больше, чем ближайшая забегаловка или парк с водкой в пластмассовых стаканчиках.... идей множество, и люди подтягиваются... без всяких грантов от фондов..... когда община начинает существовать как единое целое - это намного больше чем просто показная акция

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.