bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Американці зовсім нас заплутали   

Під час нашої програми у Вашингтоні майже всі спікери – ключові фігури третього сектору США – зовсім не використовували термін “volunteerism” (волонтерство). Всі вони заміняли його терміном “community service” або “national service” (служіння громаді або національне служіння). Вони дуже цікаво, з великим ентузіазмом розповідали про державні програми, які популяризують служіння громаді; про величезний відсоток людей, які служать своїй громаді; про унікальну свідомість американців, яка спонукає служити своїй громаді…

Ми всі були трохи сконфужені… Але сміливий колега з Індії все ж таки запитав одного з американських гуру, чому він замість терміну «волонтерство» використовує термін «служіння». Його відповідь заставила багатьох із нас гірко посміхнутися: «волонтерство» - це допомога іншим, яка іде від серця, а «служіння» - обов’язок громадянина робити позитивні зміни у своїй громаді.

Згодом, ми всі цю різницю побачили на практиці, коли «волонтерили» разом із студентами Вашингтонського університету та спілкувалися зі студентами Університету Індіанаполісу (штат Індіана) і мали можливість обговорити із ними їх «волонтерські» ініціативи.

Виявляється, кожен студент має «відслужити» своїй громаді певну кількість годин протягом учбового року. Це – певний обов’язок, який стимулюється фінансовою винагородою – стипендією. Студент має право добровільно обрати організацію, в якій він буде «волонтерити»… Ми таких бонусів не мали. Кожен з нас спробував американське волонтерство на практиці, не маючи шансу сказати «ні» або вибрати організацію, яка б відповідала нашим інтересам. Ми мили забруднений офіс притулку для бездомних, пололи траву у центрі Вашингтону без жодних інструментів, робили вигляд, що саджали дерева…

В США існує декілька державних програм, які підтримують розвиток волонтерського руху (в даному випадку «служіння громаді») в країні. Наприклад, Офіс соціальних інновацій та громадянської участі при Білому домі (The White House Office of Social Innovation and Civic Participation) – нова ініціатива Барака Обами, спрямована на розвиток інновацій, які дозволять більш ефективно вирішувати соціальні проблеми.

Як не дивно, американський третій, так само як і український зазначає, що значно легше знайти ресурси для забезпечення фінансування короткострокового проекту, результати якого можна одразу відчути, але важко створити стабільний капітал для підтримки і розширення успішних програм, ефект від яких буде отримано з часом. Тому, одне із завдань нового державного Офісу полягає у спрямуванні потоку приватних пожертв у вже існуючі програми, які успішно реалізуються та мають великий вплив на соціальні проблеми, а потім, використовуючи державні кошти в якості каталізатора, підвищити стале фінансування програми, мотивуючі інші фонди, підприємства та індивідуальних донорів також підтримати ці ініціативи. Підтримка розвитку волонтерства та національного служіння своїй державі є одним із програмних напрямків Офісу.

Ще одна державна структура, яка підтримує розвиток волонтерства (служіння) має назву Корпорація національного та громадського служіння (The Corporation for National and Community Service). Їх веб сайт: http://www.nationalservice.gov/. Ця організація щорічно надає волонтерським громадським та благодійним організаціям грантів на суму трохи більше $1 млн.

Це тільки один бік медалі американського волонтерства. Його я побачила у Вашингтоні. Інший бік медалі, який більше відповідає моєму уявленню про добровільне жертвування своїм часом, відкрився мені у місті Тульса, штат Оклахома. Але це вже зовсім інша історія…

Коментарі

Кушнір Тарас   5109 днів тому   #  

Дякую Дарино за чудову тему!
Дійсно це фантастично, що у пріоритети ставиться "служіння" а не волонтерство. Мені подобається дане трактування слова "служіння". Оскільки волонтери є дуже різні, і я зустрічав багато "волонтерів" - які "тупо" відбували номер для галочки або для PR.

Наприклад: вже кілька років маємо угоду з кафедрою соціології та соціальної роботи Національного Університету "Львівська Політехніка". Робимо там інформаційне представлення ГО та державні соціальні структури м.Львова. А потім студенти самостійно обирають місце проходження практики. Все ніби аналогічно, але різниця у тому, що американські студенти мають фінансове забезпечення! а наші думають як доїхати до місця проведення заходу... Або як нам ГОшникам забезпечити присутність волонтерів, як їх забезпечити, скерувати на тренінг чи семінар. Тому більшість студентів все ж таки зголошуються у державні установи з надією на подальше працевлаштування. (продовження далі)

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   5109 днів тому   #  

У ГО як правило зголошуються 5-7 осіб з потоку. А приємне є те, що як мінімум 1-2 особи з потоку залишаються у соціальній сфері. За кілька років співпраці з НУ "ЛП" та Національного Університету - я зустрічав багато молодих осіб, які власне готові займатися служінням, але елементарне забезпечення стає пріоритетом у виборі, відповідно талановиті люди, які мають хист та навики змушені працювати у іншій сфері. Відповідно люди вживаються, надають перевагу стабільності, і тільки час від часу волонтерити. (1-2 години або і 1-2 дня) тому і соціальна сфера у нас повністю заторможена! Тому, що йдуть працювати переважно "номенклатурники, влаштовані по блату" оскільки це фінансується бюджетом. Які, на жаль, поняття не мають, що може бути служіння...

Гарних Вам вражень! Чекатиму на нові відкриття!

  •   Пiдписатися на новi
Артур Кочарян   5109 днів тому   #  

все зависит от менталитета.. У "них" - это норма. у "нас" - диковинка, которую умудряются перекрутить наизнанку.

  •   Пiдписатися на новi
Анатолій Рекун   5105 днів тому   #  

Служіння. Мені довелося бути присутнім на судовому засіданні в невеличкому місті США. Поведінка судді (слова, дії) були більш схожими на поведінку священника, чи викладача, але не судді в нашому розумінні. Всюди відчуволося бажання допомогти людині (наркоману, алкоголіку чи ін.) Мене взагалі вразила чітко профілактична функція судді. Праця на благо громади - головне завдання для кандидатів до в`язниці. Якщо у нас їм довіряють тільки мітли, то там для наркозалежних, пропонується на протязі пів-року провести певну кількість годин лекцій- бесід для груп ризику. На судовому засіданні розглядалося скільки таких зустрічей провів наркозалежний, їх результативність і тоді виноситься вирок.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.