bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Вчимося вирішувати проблеми своїми силами   

Так уже повелося, що громадські організації виступають в авангарді ініціатив населення з самих різних питань. Це недивно адже в громадські організації об'єднуються самі ініціативні представники суспільства. Це люди з активною життєвою позицією, для яких їх права, як громадян України, не пустий звук. Саме використовуючи свої права, ці люди вносять свій внесок для допомоги державі по вирішенню багатьох проблемних питань.

Ось і в кінці грудня, не дивлячись на несприятливу погоду, в Білогірській районній бібліотеці за ініціативою інформаційно-просвітницького центру «Боразан» зібралися представники всіх секторів суспільства. На порядку денному стояло питання: ні багато не мало, а «залучення національних меншин до керування місцевими громадами». Присутні зійшлися в думці, що час скарг на життя і нарікань на державу з боку населення, зокрема національних меншин, пройшло. Потрібен конструктивний діалог населення з владою. Прийшов час активних дій задля рішення власних проблем власними силами. Сьогодні в Криму більше 300 місць компактного мешкання раніше депортованих народів. У багатьох з них до цих пір існує безліч невирішених проблем. Так невже потрібно продовжувати чекати, коли ці проблеми вирішуватимуть з Києва або Сімферополя? Багато що можна зробити самим.
Своїм досвідом з даного питання з учасниками поділився Богатовській сільський голова Юнусов Назім. Він привів в приклад органи самоорганізації населення, утворені на території його сільської ради. Члени громади, що об'єдналися в органи самоорганізації, вже не просто вирішують багато проблемних питань власними силами, чим надають велику допомогу органу місцевого самоврядування, але також проводять спільно свята і інші заходи, що підвищують якість життя на селі. Такий розвиток місцевої самоорганізації корисний не просто економічно, але і об'єднує людей, підвищує моральний дух жителів громади.
Повністю підтримав Богатовського голову директор кредитного союзу «Юрт» Махсудов Енвер. Як депутат райради, член бюджетної комісії він проінформував, що бюджет Білогірського району на 92% дотаційний. При такому стані справ вирішення проблем громад «зверху» займе немало часу, тому самоорганізація жителів місць компактного мешкання репатріантів дуже важлива. Причому, на особистому прикладі він повідав, як можна простим людям ефективно об'єднуватися і покращувати своє життя. Ще в кінці дев'яностих він з групою однодумців утворив кредитний союз, який став яскравим прикладом успішної фінансової самоорганізації громадян. Сьогодні кредитний союз вже охоплює декілька сільських районів і об'єднує сотні пайовиків.
З гіркотою в голосі виступив член громадської організації «Дойч-клуб» Олександр Акінін. Одиничні німецькі громади в Криму стрімко втрачають своїх членів в буквальному розумінні слова. Люди не вірять в зміни в кращу сторону і виїжджають до Німеччини.
Варто відзначити, що навіть серед учасників зборів знайшлися ті, хто скептично відізвався про перспективи самоорганізації населення. На що голова ІПЦ «Боразан» Ільясов Талят резонно відмітив, що за цим скептицизмом ховається небажання працювати на громадських засадах. Він відзначив, що ми сталі дуже меркантильні, тому починати потрібно з власної самоорганізації, необхідно, перш за все, подолати свою внутрішню невпевненість в успіху починів, подолати інертність дій і мислення.
В рамках круглого столу учасникам була презентована тематична книга з питання залучення національних меншин до керування громадами, написана на кримськотатарській мові. Книга отримала високу оцінку присутніх. А громадський активіст із с.Вишенне Маметов Решад навіть назвав її не просто книгою, а навчально-методичною допомогою для ініціативних груп по самоорганізації населення.
Директор Білогірської районної бібліотеки Овчинникова Тетяна подякувала авторів книги Хомутова Віталія і Ільясова Еськендера за їх потрібну працю і за те, що ця їх чергова нова робота відразу ж була надана до бібліотечного фонду. Вона нагадала членам круглого столу, що в бібліотеці це вже буде четверта книга даних авторів.
Отримавши могутній заряд позитивної енергії і по книзі в подарунок, люди йшли з круглого столу вже не як представники різних секторів суспільства, а як команда однодумців готова власними силами, об'єднуючи навколо себе інших, вирішувати проблеми на рівні місцевих громад.

Коментарі

Сергій Цвєтков   5187 днів тому   #  

Трохи задовго читати:) Питання, чи можна отримати ел.варіант згаданої книги на українській мові? Досвід, коштовна штука.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.