bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Як ОГС боряться з конкурсними механізмами держфінансування?   

Довелося 23 вересня бути учасником круглого столу в Мінекономіки з обговорення проекту постанови Уряду про запровадження єдиного конкурсного механізму фінансування проектів ОГС за рахунок коштів Державного бюджету. Здавалося б радіти треба цій ініціативі. Нарешті, можна кращий досвід зібрати та випрацювати спільно те, що у всьому світі вже давно працює. Проте…представники деяких організацій інвалідів спільно з представником Міністерства праці та економіки влаштували справжній “бій” з цією ініціативою, до речі, на подив багатьох пристуніх представників інших ОГС. Щоб так відверто інститути громадянського суспільства боролися з прозорим і відкритим порядком витрачання суспільних коштів, то треба було бачити. Це просто дивно, якщо не сказати більше. Наводилися “безумні” аргументи, що це чергова спроба обділити інвалідів, ускладнити життя громадським організаціям, що неможливо написати проекти на надання соціальних послуг, що держава й так в боргу перед інвалідами і т.д. і т.п. При цьому ніяких раціональних конраргументів навіть ніхто слухати не хотів. Одним словом “лобістська атака”, якій нардепи просто можуть позаздрити.
Проте на фоні цього виникає декілька питань:
1) чи повинні окремі категорії ОГС в Україні мати певні привілеї у використанні публічних фінансвів, якими є кошти Держбюджету?
2) протидіяти запровадженню конкурсних механізмів можуть або зі страху, або віднезнання, або від лукавого. Подивившись на поведінку присутніх на зустрічі представників організацій інвалідів, чомусь схильний вірити останньому;
3) треба чітко розділяти державну підтримку ОГС та фінансування проектів ОГС (проектна діяльність якраз виявляє власне саму діяльність орагнізацій;
4) чи повинні платники податків (за чиї кошти формується держбюджет і відповідно отримують кошти організації інвалідів)вимагати, щоб кошти держбюджету були витрачені ефективно та прозоро?
5) чи варто власну неспроможність працювати за проектним менеджментом виставляти головним аргументом проти конкурсних механізмів витрачання державних коштів?

А ще заступник Міністра економіки сказала досить промовисту, як на мене фразу, можливо й варто третину бюджету віддати громадським організаціям,щоб вони надавали соціальні послуги та вирішували соціальні питання.

А що думають з цього приводу організації інвалідів, які няколи не отримували коштів від Мінсоцпраці?

Коментарі

Михайло Ізюмський   4961 день тому   #  

Впевнений, що кажучи "організації", Ви маєте на увазі одну конкретну організацію, і знаю її назву:)
Для керівництва цієї організації, яка є рудиментом радянської системи, будь-який конкурс означає одне з двох: або необхідність реформувати всю організацію, на що вони не здатні, або припинення існування самої організації. Поступитися "владою" тим хто здатен провести реформування вони не можуть, тому варіант залишається один.
І хоч я знаю дуже багато гарних людей, які працюють в цій "системі" (як вони називають свою ОГС), і хоч знаю, що багатьом людям, інвалідам буде тяжко з припиненням існування цієї організації, але все-таки буду радий якщо вона своє існування таки припинить.
Ця організація є велетенським гальмом розвитку громадянського суспільства та системи соціального захисту конкретної нозології інвалідів, фактично в заручниках у бездарного, лінивого, продажного та некомпетентного керівництва цієї організації знаходиться близько 50 000 людей, які залежать від неї, організації, точніше, керівництво організації продовжує переконувати цих людей в тому, що вони залежать від організації. що самі ні на що не здатні і т.п.

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   4961 день тому   #  

Стосовно фінансування ОГС з держбюджету... Це один з дуже небагатьох аспектів, по яких я займаю радикальну позицію.
Я категорично проти такого фінансування У НАС в найближчі, оптимістично, років 10-15. Якщо дуже буде цікаво чому - напишу про це пост.

Очолюю громадську організацію інвалідів, з дня заснування поставили собі категоричне правило: ніколи ні за яких обставин не працювати з бюджетними коштами. Пропонували фінансування, відмовився.

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   4961 день тому   #  

зачепили:)
а ви знаєте, що є громадські організації, НАЗВИ яких прописані в Законах?

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    4961 день тому   #  

У Донецьку на круглому столі 22 вересня я почув цікаву думку: організації, які отримують фінансування від держави нічим фактично не відрізняються від корпорацій, компаній, які завязані на державних закупівлях. В свою чергу це не стимулює до інновацій, ефективності і врешті, до впровадження змін. як мені здається, якщо мислячі ІГС хочуть ефективного розвитку, у цьому питання має бути спільна позиція - конкурси і ніяких пільг. Але має бути механізм - простий і зрозумілий, і головне, прозорий.

  •   Пiдписатися на новi
Володимир Купрій   4961 день тому   #  

Говорячи про ОРГАНІЗАЦІЇЇ, я мав на увазі якраз організації, а не лише одну. Найцікавіше агресивно до конкурсних механізмів налаштовані були й ті присутні організації інвалідів, які отримують на конкурсних засадах гранти від міжнародних донорів. А щодо прописаних в законі назв конкретних ОГС мені також відомо і Держбюджет я уважно читаю, де написано які саме організації поза всякими конкурсами отримують напряму бюджетну підтримку. А щодо фінансування з Держбюджету будь-яких ОГС, то це нормальна практика, оскеільки держава не взмозі сама охопити цілу купу проблем. Тому суспільні фінансси також можуть і повинні витрачатися на реалізацію необхідних проектів, які інініцюють ОГс. Лише за однієї умови - конкурс і прозорі процедури, публічне звітування і тих, хто дає, і тих, кому дають.

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   4961 день тому   #  

я не проти державного фінансування ОГС взагалі, я протитакого фінансування У НАС. Якщо хтось наводить приклади успішної практики в інших країнах, подивіться спочатку на якому місці в рейтингу корумпованості знаходяться ті країни і порівняйте їх з нашими "досягненнями".

  •   Пiдписатися на новi
Володимир Купрій   4961 день тому   #  

Так в том -то і річ, що зараз розробляється проект постанови Уряду, в якому вводяться чіткі стандарти та процедури подібних конкурсів. Саме це покликано зламати теперішню коорумповану практику розпоідлу коштів між ОГС. І найцікавіше, що саме когорта організацій інвалідів виступає проти цього і прагне залишити все як є.
Зараз питання не втому треба чи не треба фінансувати. Питання в тому як розробити таку процедуру, яка б ламала корпуцію та непрозоре використання суспільних фінансів

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    4961 день тому   #  

Володимире, наскільки я зрозумів, саме про цей механізм мала йти мова на громадських слуханнях, які були перенесені https://gurt.org.ua/news/recent/7682/

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    4961 день тому   #  

Спробуємо підтягнути до цієї дискусії згаданих у повідомленні представників організацій

  •   Пiдписатися на новi
Володимир Купрій   4961 день тому   #  

Так, Кабімін мав наміри провести громадські слухання і переніс їх. Були проведені консультації в Мінекономіки. До речі організації інвалдів, присутні на них, категорично відмовялися обговорювати проект, якщо в ньому не враховано їх пропзиції.

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   4961 день тому   #  

я не вірю в можливість розробки такого механізму державного фінансування ОГС в Україні, який би був повністю позбавлений можливостей для корупції!

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   4961 день тому   #  

лучший способ избавится от коррупции - вообще денег никому не давать)))) ни НГОшкам ни чиновникам)))

  •   Пiдписатися на новi
Антоніна Прудко   4961 день тому   #  

Теж була присутня на цьому обговоренні. Цілком поділяю думку Володимира. М'яко кажучи, я була в шоці. Було враження що хтось або залякав організації ветеранів, Чорнобильців та інвалідів, що запропонований механізм позбавить їх гарантованої деж підтримки, або люди просто не розумію різниці між підтримкою статуної діяльності та проведення конкурсів проектів чи програм. Настільки вони наполегливо вимагали, щоб їх виключили із цієї постанови, тобто передбачили, що овна на них не поширюється. Навіть Мінекономіки намагався посянити, що ніхто не збираєтьсяя переставати фінансувати організації про пільги яких прямо передбачено у відповідних законах. Фінансування проектів через конкурс міжнародній практиці (гранти) це лише один із видів, які може використовувати держава для ефективного використання бюджетних коштів. Власне держава визначає пріритети, часом це можуть бути конкретні цілі, яких треба досягнути. ІГС пропонують шляхи досягнення таких цілей. Серед них обирають найефективніший.

  •   Пiдписатися на новi
Антоніна Прудко   4961 день тому   #  

Те, що називається у світі державними субсидіями (підтримка операційної діяльності таких організацій як Червоний хрест, Ветерани ІІ Світової) - є іншим механізмом. Проект постанови цього питання не стосується.
Висновок:
а) ІГС, зацікавленим у впровадженні чітких критеріїв проведення конкурсів, необхідно активніше брати участь у подібних обгвореннях обговореннях (це добре, що на заході цього разу було достатньо експертів, які подавали конструктивні проаозиції) б)Треба залучати організації інвалідів до загальної 'тусовки НГО-ів'. Я знаю багато прогресивних НГО Інвалідів, які даним давно на рівних конкурують з іншими у конкурсах донорських оаргінзацій. Але все-одно, вони чомусь відсторонені і часто є дуже закритою когортою. Хоча тут поле для роздумів, можливо то ми створюємо такі стереотипи і не прагнемо знайти порозуміння, хай навіть це забере багато часу на пояснення, дискусії

  •   Пiдписатися на новi
Яків Рогалін   4960 днів тому   #  

Коротко говоря, «боюсь данайцев, дары приносящих». Другими словами, ожидание каких-либо благ от насквозь коррумпированной системы - проявление ПАТЕРНАЛИЗМА. Не стоит строить иллюзий по поводу конкурсов, тендеров и т.п. легко профанируемых механизмов. У нас все, что может быть спрофанировано, будет спрофанировано самым циничным и непотребным образом! Увы, Украина - держава, где уместно почти к каждому слову добавлять приставку КВАЗИ- (я хотел бы ошибаться).
Что же делать ОГС? Это просто…просто ужас, как сложно! Продемонстрировать пример:
- донорским структурам в открытости, прозрачности, отчетности и проверяемости, а еще и в сколько-нибудь объективной реальной оценке (не путать с самооценкой!) собственной эффективности;
- грантополучателям то же самое и тоже ДОКАЗАТЕЛЬНО по результату, а не по процессу.

  •   Пiдписатися на новi
Яків Рогалін   4960 днів тому   #  

А еще нужно всем им немедленно пойти на выучку к устойчиво успешным. Причем, все равно, откуда они, поскольку успешное ведение дел, по словам Питера Друкера, мало чем отличается в своей основе в банковской сфере, религиозной секте или акушерстве. Ключевыми компетенциями всегда являются маркетинг и инновации. Ну, еще я бы добавил лидерство и дизайн/управление социальными проектами. Вот тогда закономерно, а не случайно будет получаться «здесь и сейчас» и ресурсы отовсюду привлекать, и влиятельными быть, не входя в коридоры власти. Ура?

  •   Пiдписатися на новi
Марина Kоняк   4957 днів тому   #  

1.Фінансування проектів ОГС дербюджетом на конкурсній основі вкрай необхідно. Єдине питання - як забезпечити прозорий механізм конкурсів. 13 років потому, в Чернівцях, за ініціативи молодіжних ОГС ми створили (як тоді нам здалось...) прозорий механізм фінансування проектів обласними бюджетними коштами. Загальна сума грошей (на рік)перекидалась на рахунок УНКМО - стуктура громадських молодіжих обєднань - ми на конкурсній основі вирішували що будемо фінансувати.Дуже скоро це перетворилось на чиновницький лад - хто ближче, той вигравав конкурс...
2.Зараз на конкурсній основі - тільки конкурси від міськради - досить прозорий.
3.Бюджетних коштів є достатньо для фінансування соціальних проектів ОГС, але... за сьогоднішими критеріями ОГС напряму їх не отримує. Як показувати донорам про співфінансування.
3.Ті організації, які виступили проти конкурсу у Мінекономіки - звикли до планового, постійного фінансування (забезпечоного)і чудово розуміють що таке статутна діяльність і проекти.
4.Що стосується ОГС інвалідів: я за пільгове фінансування статутної діяльності, проекти - на конкурс.

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   4941 день тому   #  

Пенсионерка выиграла суд у государства Украина и получит 1,2 тысячи евро
http://banker.ua/lifestyle/2010/10/14/1180443499/

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.