bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Річниці Майдану присвячується   

У нас з Тарасом Логіновим (Клуб “Компас”, м. Київ) склалась традиція - ми вітаємо один одного з річницею Майдану. Для загального відома, на жаль це залишається якось поза увагою, розгортанням і формуванням наметового містечка займався Тарас і його організація. Ось і цього разу ми привітали один одного і пригадались тогочасні події.

Сьогодні багато дискутується стосовно того, чому Помаранчева революція була половинчастою. Причина, напевно та сама, чому збірна України з футболу чи Київське “Динамо” не можуть грати по-справжньому до завершального свистка судді. Щось заважає цьому процесу, щось закладено в наших міфах, якими ми керуємось на щодень.

Як пояснення цього явища пригадав один випадок з Майдану. Колона з 40 автомобілів зі Львова, у складі якої перебував і я, була однією з перших, що прибула до Києва 22 листопада. Це було о 4.00 ранку. Ми збирались, телефонуючи найближчим друзям. Якщо відверто, ніхто не думав про мирний розвиток подій. Це вже потім, коли вранці на Майдан вийшли сотні тисяч усміхнених Киян, настрій змінився і стало зрозуміло, що все буде добре. А тоді войовничий настрій ще більше підсилився після того, коли чотири передові машини вийшли з ладу через пробиті колеса саморобними “їжаками”. Їх вкинули пасажири двох джипів, які обігнали нас при виїзді з міста. Прибувши на Майдан і прийшовши до наметового містечка, що почало формуватись, молодий чоловік фахово провів нам інструктаж стосовно того як слід розставляти лавки, щоб вони представляли бар’єр для БТРів. Більшість тих, хто прибув мали досвід служби у війську, і почали вносити доречні раціональні пропозиції. Від цього бойовий дух ще більше підсилився. Створивши примітивні загородження, була організована караульна служба. (До речі, військову службу я проходив у роті охорони ВПС). Вказівка проста - нікого в наметове містечко не впускати.

І ось з’являються два активіста наметового містечка (з пов’язками на руках), яких ми бачимо вперше і намагаються пройти в наметове містечко. Хочу відразу сказати, що це були свої, а не провокатори. Зрозуміло, що ніхто їх не пропустив і не збирався в тій ситуації пропускати. У відповідь ми почули тераду самозакоханих осіб про те, що вони тут усім керують і нам своє начальство потрібно знати в лице. Довелось пригадати сержантський лексикон. Відчувши, як і один з героїв Ільфа і Петрова, що зараз будуть бити, можливо і ногами, вони вирішили обійти нас, погрожуючи нас покарати. Саме тоді промайнула думка, якщо такі особи причетні до керівництва цим процесом, результату не буде. Згодом це забулось, а зараз знов піднялось у пам’яті. Напевно ці особи, нагороджені якимись відзнаками, а заслугу Тараса і “Компаса” мало хто знає.

P.S. Після того, як 4 авто пробили колеса, було прийнято рішення рухатись однією колоною зі швидкістю 100-120 км\год, не дозволяючи обгін сторонніми автомобілями. До речі, колона з 40 авто, які рухаються вночі з включеною аварійкою, на швидкості 100-120 км\год - фантастична картина, дух переймає. ЇЇ можна було спостерігати на поворотах у відкритому полі.

Коментарі

Сергiй Ремiнний   5265 днів тому   #  

Василь, я в шоке - больше 20 лет тебя знаю и все равно каждый день узнаю о тебе что-то новое!!!

  •   Пiдписатися на новi
Людмила Ямщикова   5265 днів тому   #  

Васю, можна я долучуся до традиції - і привітаю ТЕБЕ? ;))
бо Тараса я вже привітала. дякую за нагадування!!!
втім, не припиняю дивуватися, наскільки для нас важливими є річниці. бо раптом виявилося, що це все ще живе. повно класних спогадів. враження - наче зовсім свіжі.
і саме зараз почало здаватися, що нас тепер насправді ще більше, ніж було тоді ))) від того живиться надія, що все вийде саме так, як ми того насправді хочемо!

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5265 днів тому   #  

А я вообще за эволюцию, а не за революцию, какого бы цвета она не была. Думаю, что это во мне говорит женщина, мать, имеющая сына. Кроме того, революции (как проект) обычно сильно отличаются от первоначальных планов их организаторов, а иной раз имеют прямо противоположные результаты.

  •   Пiдписатися на новi
Сергiй Ремiнний   5265 днів тому   #  

А вы скажите "я - за ИЗМЕНЕНИЯ" и не будем ссориться... :-)

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5265 днів тому   #  

Конечно :-)))))))

  •   Пiдписатися на новi
Іван Скибиляк   5265 днів тому   #  

Друзі Ви молодці. Що не кажіть, але ті дні багато змінили у свідомості багатьох Українців. Написав саме з великої літери, щоб підкреслити значення цього слова. Споглядаючи сьогодні минуле можу сказати, що все що було, було не даремно.

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    5265 днів тому   #  

після Майдану побільшало україномовних вечірок :)
http://photos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs031.snc3/11863_104430612907117_100000205374110_115924_1696380_n.jpg

  •   Пiдписатися на новi
Алла Волошина   5264 дні тому   #  

Майдан - це круто. ВІТАЮ ВСІХ :-)

  •   Пiдписатися на новi
Антон Альошин   5264 дні тому   #  

Пригадав, шо вчора в новинах показували відверте зізнання Стецьківа (який зараз пречудово самопочувається в депутатському кріслі), що ОПОРА брала уроки закордонних заколотників. Тобто задовго до Майдану опорівці вже перейняли досвід організації масових подій з використанням великої кількості людей. Ось так громадський сектор і допомагав становленню демократії.

  •   Пiдписатися на новi
Краєва Раїса   5264 дні тому   #  

Ну що вам сказати? як завжди - головне - те, що сталося з людьми та мыж ними особисто, ми були з малими дітьми на Дитячому форумі (ліцей 100), до 11-15-річних - моя 5-ка одеситів як раз була наймолодша - 10-13 рочків - особисто зверталися Кінах, Луценко, тоді ше не наш губернатор Цушко, ще кілька фігур - і це повірте було відверто і відкрито - мої потім ледве не на ти на вулиці могли підійти до тоо ж Цушка ті всиловити якусб думку.... І наші співали (!) гімн та ще укр мовою - і це було і єднання а таке інше. ОРганізатори до того ж дуже доречно відділили дітей від вчителів - так що вони навіть раніше від нас побували командами (не без догляду але самі) на Майдані. І мої юні туристи до речі розповідали як раз про Тараса та різні похідно-побутові штучки...
Це я до того що в кожну хвилину є свох герої та свої дати...

ТОЖ таки з 5-річчям - а вже що вийшло ну то вже ділимо на всіх а не на жаль тільки на тих хто їхав у першій колоні чи зустрічав новачка та одинака на МАйдані.

ЦІкаво за кого віддадуть голоси ті хлопці - старшим з моїх якраз 18...

  •   Пiдписатися на новi
Алла Волошина   5264 дні тому   #  

ПОРА чи ОПОРА хоч і брала "уроки" закордонного досвіду, то це б не допомогло зібрати стільки небайдужих (в тому числі й на Майдані). У кожного з нас була потреба включитися в спільну справу. І вже потім політики поділили: ці - за помаранчевих, а ці - за блакитних. Ось така маніпулятивна технологія. А стояли ми там самі за себе. Це ми хотіли, щоб наші голоси були арифметично правильно підраховані. На жаль, знову повірили, а треба було контролювати.

  •   Пiдписатися на новi
Іван Скибиляк   5264 дні тому   #  

Для того, щоб контролювати необхідно нам уже зараз думати про вибори наступного парламенту та президентських виборів 2015 року.
Нам НУО потрібно до цього часу створити дуже потужну розширену структуру наших ГО, щоб мати можливість впливати на хід виборі, а потім на законотворчу діяльність. А механізм у нас є - ОСН. Я думаю на ІІ ярмарку ми могли б провести окрему секцію.

  •   Пiдписатися на новi
Краєва Раїса   5264 дні тому   #  

о! о це і є ще один момент істини!
спільна справа!!! на жаль після "революції" нікому стало очолити ті самі справи яких повно та нікому робити
а щодо потенціалу - то це - тобто УКраїна - це просто ОБЕТОВАННА ЗЕМЛЯ

  •   Пiдписатися на новi
Іван Скибиляк   5264 дні тому   #  

А от на ярмарці можна було б і обговорити,що ми можемо і як це зробити.

  •   Пiдписатися на новi
Алла Волошина   5264 дні тому   #  

підтримую Івана ))))

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    5264 дні тому   #  

На ярмарку справді буде декілька паралельних подій, тому Ви вже зараз можете починати обговорення тем, які є для Вас спільними і близькими. з віртуального у реальне :). Пане Іване, буду радий Вас знову бачити :).

  •   Пiдписатися на новi
Іван Скибиляк   5264 дні тому   #  

Спасибі друзі за підтримку. Пане Тарасе планую бути і навітьне сам. Справді, давайте почнемо обговорення окремих питань, які будуть актуальними для всіх.

  •   Пiдписатися на новi
Алла Волошина   5264 дні тому   #  

Я - ЗА! Також планую бути на ярмарку ))

  •   Пiдписатися на новi
Василь Полуйко   5263 дні тому   #  

Зауважте, у другому абзаці я спробував поставите запитання щодо половинчастості результатів Майдану. Читаючи коментарі, інші статті з цієї тематики, розмірковуючи над власним досвідом, я зрозумів наступне. Була ціль - відстояти право на свободу вибору. Ціль буда досягнута. А іншої цілі насправді не було. Тому ... ставімо собі чергові цілі.

  •   Пiдписатися на новi
Іван Скибиляк   5263 дні тому   #  

З позиції сьогодення дійсно мета, якої хотили більшість громадян нашої держави - свободи слова досягнуто. Дійсно більшого тоді не вимагалось.Але після були обіцянки про "наше" щасливе життя. Можливо все ж таки контролю за обіцянками перших осіб держави у громадськості малувато. Громадська організація лівих сил "Громадський контроль" бездіяльна. Так я можу судити лише по нашому місту. ОПОРА проводить тренінги по громадському контролю для ГО, але попасти туди дуже складно(Дуже багато бажаючих). Можливо ГУРТ зумівби організувати дистанційне навчання в цьому напрямку. І тоді коли в нас буде більше людей, які будуть розумітись вцьому питанні ми зможемо спитати в державних мужів, починаючи від голови сільської ради до премєра та президента, де виконані вими обіцянки, чому ви не виконуєте свої посадові інструкції.

  •   Пiдписатися на новi
Краєва Раїса   5263 дні тому   #  

А ще - бажано - чи контроль чи як - на самому етапі спілкування з "народом" - хоч одному слову тих, хто зараз обіцяє з екранів можна вірити? а люди у нас легковірні, це потім від трагедій до криміналу зневірених (є приклади саме такого логічного кінця розчарувань)...

Тож чи є механізм контролю на цьому етапі?

  •   Пiдписатися на новi
Антон Альошин   5263 дні тому   #  

Сподобався ролик. Думаю в тему :)

https://www.youtube.com/watch?v=stJwvBG5haE

  •   Пiдписатися на новi
Іван Скибиляк   5263 дні тому   #  

Дійсно в тему. Отже перш за все ми маємо самі зрозуміти, хто ми є і чого хочемо. Адже маніпулювання нашою свідомістю вже настільки остогидло, що хочеться змін на краще. І зробити це можемо тільки ми самі.

  •   Пiдписатися на новi
Іван Скибиляк   5262 дні тому   #  

Дійсно в тему. Отже перш за все ми маємо самі зрозуміти, хто ми є і чого хочемо. Адже маніпулювання нашою свідомістю вже настільки остогидло, що хочеться змін на краще. І зробити це можемо тільки ми самі.

  •   Пiдписатися на новi
Василь Полуйко   5262 дні тому   #  

Скажу відверто, я не підписався під компанією "Новий громадянин". Повністю поділяю ідеї, які хочуть ініціатори донести до громадян. Але форма для мене не є прийнятною. Люди хочуть живого слова і живого спілкування, а не рекламної кампанії по телебаченню і чергових мобілізаційних "шоу". Можливо я помиляюсь?

  •   Пiдписатися на новi
Антон Альошин   5262 дні тому   #  

Василь, слідкуйте за випусками ТБ-новин. Маю інформацію, що днями планується повномасштабна презентація "нових громадян". Буде і живе слово, і живі люди, й "воскреслі" політики :)

  •   Пiдписатися на новi
Василь Полуйко   5262 дні тому   #  

Одна компанія в галузі харчової промисловості вирішила вивести на ринок новий продукт і підготувала дуже хорошу рекламну кампанію. Рекламна компанія спрацювала дуже ефективно. Споживачі кинулись в магазини запитувати за новим продуктом, а його там не виявилось, тому що вчасно не була розгорнута система постачання. Запитали раз другий і обізлились на цей продукт, перестали запитувати і купляти навіть тоді, коли він з'явився на прилавках. В результаті компанія зазнала величезних збитків через те, що зробила деякі речі не в тій послідовності, в якій слід. Хоча і продукт був добрий і рекламна кампанія була добра.

  •   Пiдписатися на новi
Антон Альошин   5262 дні тому   #  

підтримую тезу про своєчасність. думаю, кілька днів не зіпсують "товар" :)

  •   Пiдписатися на новi
Василь Полуйко   5262 дні тому   #  

Якщо він вже достиг

  •   Пiдписатися на новi
Іван Скибиляк   5262 дні тому   #  

Щодо, "нового громадянина", так пора нам самим ставати ним. Досить чекати, що хтось прийде і буде за нас, для нас налагоджувати наше життя. тіль ми самі можемо змінити наше життя на краще.

  •   Пiдписатися на новi
Василь Полуйко   5262 дні тому   #  

100%! Зміни треба починати з себе.

  •   Пiдписатися на новi
Іван Скибиляк   5262 дні тому   #  

Я сказав би більше змінюючи себе старайся змінити навколишній світ (тих, хто поряд з тобою: вдома, на роботі, сусіди по дому і т. д.).

  •   Пiдписатися на новi
Василь Полуйко   5262 дні тому   #  

Іване, знову підтримую на 1000%. І відразу хочу продовжити змінити осіб про яких згадуєте можна лише через діалог. Будь-яка телереклама - це монолог.

  •   Пiдписатися на новi
Антон Альошин   5262 дні тому   #  

Василь, саме вчора й відбулася презентація та обговорення нового неполітичного (як зазначено в їхньому прес-релізі) руху "новий громадянин". якщо цікаво, пошукайте деталі в інеті. хоча я натикався тільки на формальні записи - жодного відгуку учасника презентації й тим більше дискусії. хоча пишуть, що цей рух підтримали хіба що не всі НУО України..

  •   Пiдписатися на новi
Іван Скибиляк   5262 дні тому   #  

Згоден. Монолог ніколи не може замінити діалог. Тому то нам і карти в руки. Будемо йти в народ. Розказувати, доказувати, переконувати а саме основне зуміти показати, що ми можемо зробити краще.

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    5261 день тому   #  

Я теж звернув увагу - у фейсбуці народ приєднується до кампанії, але жодного коментаря. флешмоб?

  •   Пiдписатися на новi
Іван Скибиляк   5261 день тому   #  

Тарасе знову ти пишеш дуже зарозумілими словами. Багато хто не знає таких слів.

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    5261 день тому   #  

перепрошую, пане Іване :) https://www.facebook.com/pages/New-Citizen-Public-Campaign-Gromadska-kampanya-Novij-Gromadyanin/319229935183?ref=mf - це соціальна мережа, де можна інформувати друзів, знайомих про певну свою активність і залучати прихильників.

  •   Пiдписатися на новi
Антон Альошин   5261 день тому   #  

якщо взяти до уваги ступінь проникнення Фейсбуку в Україні, то засновники кампанії обрали не найкращий інструмент її поширення. та й відсутність коментарів показує, що людям все одно - групою більше, групою менше

  •   Пiдписатися на новi
Іван Скибиляк   5261 день тому   #  

Антоне повністю підтримую тебе, що інструмент поширення не зовсім вдалий.Підтвердженням цьому є те, що навіть дану тему коментує всього десяток людей. Хоча раніше я також більше читав а не коментував.

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    5261 день тому   #  

пане Іване, а що Вас змусило взятись за клавіатуру і строчити коментарі? я серйозно :)
Для себе відповідь я вже знайшов :)

  •   Пiдписатися на новi
Іван Скибиляк   5261 день тому   #  

Безлад, який є і ще більше той, що може бути.
Пора, якщо ми хочемо жити краще починати це робити з себе та тих хто біля нас. Якщо коротше ДІСТАЛИ.

  •   Пiдписатися на новi
Іван Скибиляк   5261 день тому   #  

Ще я побачив, що серед наших НУО є досить багато поміркованих людей. Мені сподабались блоги, які пишуть молоді люди. Томуі вирішив прийняти участь в обговоренні (це звучить краще ніж кометування).

  •   Пiдписатися на новi
Богдан Маслич   5261 день тому   #  

Наскільки я розумію - ось адреса нового громадянина http://www.newcitizen.org.ua/ Я теж повністю підтримую ідеї, що закладені у положені про партнерство та маніфесті, але я маю застереження щодо впровадження. як кажуть наші північно-східні брати "поспєшность нужна прі ловлє блох". Я спостерігаю велику "поспєшность" у підготовці та запуску нового громадянина. А народження нового громадянина - це не ловля блох :)

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    5261 день тому   #  

у пінчук артцентрі в одного з авторів я прочитав на стіні "ми живемо у світі новин, які постійно повторюються". з новими громадянами ситуація десь така сама. нема нічого нового під цим сонцем :).

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   5258 днів тому   #  

Пане Василю, я теж хочу долучитися до традиції - і привітати Вас, і всіх хто був на Майдані, з річницею Майдану. Відносно того, що " Напевно ці особи, нагороджені якимись відзнаками" - мені пригадався такий вислів (це про БАМ), колись чула по радіо... Кожна будова має 4 етапи. Етап перший "шуміха", етап другий "неразберіха", етап третій "Нагородження непричастних" та етап четвертий - "Наказаніе невіновних". І те, що мало хто знає про заслугу Тараса і Компас - це краще, ніж 4 етап.
Я впевнена, що на Майдан люди вийшли не за Ющенка чи за Тимошенко, чи Януковича...Просто мені прикро чути, коли всі кажуть Він нічого не зробив, а Вона (не Україна) що зробила? Біла і пухнаста.

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   5258 днів тому   #  

Зараз розвелось технічних кандидатів, як тарганів. Знову нами маніпулюють. Давайте хто що знає діліться інформацією. Новий громадянин це добре, але чому саме зараз, а не в квітні чи лютому 2009 року.

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   5258 днів тому   #  

Скажу відверто, я теж не підписалася під компанією “Новий громадянин". В мене просто комп не працював. І не збираюсь це робити. Не тому, що я проти. Я тому, що у нас все "в спєшке"... а потім по Чорномирдіну "хотіли як краще, а вийшло як завжди". І в результаті "маємо те що маємо". І ще мене цікавить таке - хто за цим стоїть...не вірю нікому...

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   5258 днів тому   #  

делюсь.... кандидатов 2 - янык и юлька.... остальные "технические" или торгуются.... хотя по сути одно и тоже

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   5258 днів тому   #  

Цих кандидатів ... я знаю. Що робить як вони тобі не підходять

  •   Пiдписатися на новi
Іван Скибиляк   5258 днів тому   #  

І знову саркаментальне питання "Что делать?". В даний момент потрібно розказувати своїм знайомим, а вони нехай розкажуть своїм і т.д. Потім під час голосування організувати громадський контроль за пілрахунком голосів. А буде, як сказав Йосип Вісаріонович "Не важно як проголосували, важливо як порахують". Така моя особиста думка. А от за кого конкретно це вже справа кожного. Я особисто не буду голосувати ні за білосердечних ні за білоголубих.

  •   Пiдписатися на новi
Антон Альошин   5258 днів тому   #  

є інформація, що за Новим громадянином стоїть пан Олег Рибачук (колишній співробітник секретаріату Ющенка та його якийсь там родич). хто ще з ним - не відомо. але головний висновок вже можна зробити :)

  •   Пiдписатися на новi
Людмила Ямщикова   5258 днів тому   #  

так він крупним планом на багатьох фото з презентації є! )))

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   5258 днів тому   #  

Ці політики так часто міняють свою орієнтацію... політичну... бігають як ті щурі...з корабля на корабель... Підкажіть на чиєму кораблі зараз пан Олег Рибачук

  •   Пiдписатися на новi
Василь Полуйко   5258 днів тому   #  

Можливо це його новий політичний проект?

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   5258 днів тому   #  

Пане Іване! Я теж особисто не буду голосувати ні за білосердечних ні за білоголубих. Але мені одна лідер ІГС сказала - а куди ви дінетесь, мусите вибирати когось з них в другому турі...

  •   Пiдписатися на новi
Антон Альошин   5258 днів тому   #  

Важко однозначно давати оцінку політичному рівню рибачуковського проекту. Сподіваюсь, вам допоможуть думки Юрія Макарова: ось його стаття про Нового Громадянина - http://ow.ly/H69S

  •   Пiдписатися на новi
Хмара Олексій   5258 днів тому   #  

А проти всіх? Це те, що рядок в кінці бюлетеню, а не прізвище одного з кандидатів

  •   Пiдписатися на новi
Антон Альошин   5258 днів тому   #  

Олексію, не вводьте в оману розумних виборців. Цей рядок підписаний як "не підтримую жодного з кандидатів". Будьте пильними! :)

  •   Пiдписатися на новi
Хмара Олексій   5258 днів тому   #  

Антоне, дякую А таке прізвище в кандидата було б цікавим, правда? :-)

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   5258 днів тому   #  

Я десь читала, що проти всіх - це за Януковича, тобто вигода йому.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.