bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Громадянське суспільство: політичні партії (та, чи) громадські організації   

Макс Вебер якось назвав політичні партії “дітьми демократії”. Можливо в часи перших років незалежності нашої держави цю тезу можна було б застосувати стосовно України. Але цього не скажеш про теперішній момент. Прихід новітніх інформаційних технологій, домінування сильних особистостей та формування інституту політичних консультантів стало об’єктивним гальмом партійного структурування суспільства за ідеологічною ознакою.

Поряд з цим велика маса ресурсів спрямовувалась і спрямовується на програми розвитку громадських організацій, ігноруючи політичні партії і такі політичні інституції, як ради (не важливо якого рівня). „ Зміцнення громадських організацій – виразників інтересів суспільства – без надання відповідної підтримки політичним організаціям, які мають задовольняти ці інтереси, порушує баланс демократії”, - говорить Айвен Догерті, колишній генеральний секретар ірландської партії Файн Гейл. Даний вислів є яскравим поясненням причин незакріплення результатів Помаранчевої революції і слабкості громадянського суспільства.

Знову звідусіль лунають заклики «перезавантажити систему» і уповають при цьому на громадські організації та рухи, ігноруючи політичні партії…

Коментарі

Сергiй Ремiнний   5330 днів тому   #  

Хороший пример. То есть, политически незакрепленный социальный результат - автоматически превращается в хаос или поражение? И что делать?

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   5329 днів тому   #  

Якщо вірити, що все вирішують гроші та медійні технології, то навіщо взагалі ходити на вибори, цікавитись і брати участь в політичній боротьбі?
Якщо ж вірити в демократію та здоровий глузд співгромадян, то варто боротися за краще майбутнє!
Думаю, наша країна ще не втратила шанс на народження партій, які створюються "з низу", а для таких партій дійсно не буде зайвою підтримка. Тільки хто має таку підтримку надавати? Держава? Ні в якому разі! Уряди інших держав? То це ж пряме втручання у внутрішню політику! Можливо, самі громадяни та місцевий бізнес? Звичайно! Але ж це банальні речі, так має бути за логікою!
Знову ж таки, я проти підтримки громадських організацій державою в тому вигляді, як вона декларується зараз. Можливо є і механізми підтримки політичних партій, відмінні від банального "фінансування".

  •   Пiдписатися на новi
Сергiй Ремiнний   5328 днів тому   #  

Думаю, что, к сожалению, тут ключевое слово - "фiнансування"... К сожалению - потому что с капиталом НЕЛЬЗЯ не считаться, хоть тресни... Отсюда вопрос: КАК ПОСТРОИТЬ ДЕМОКРАТИЮ В КАПИТАЛИСТИЧЕСКОМ (=ЧАСТНОМ) ПРЕДПРИЯТИИ, ГДЕ РАБОТАЮТ НЕ СОВСЕМ ДЕМОКРАТИЧЕСКИЕ ЗАКОНЫ ЕДИНОНАЧАЛИЯ?...

  •   Пiдписатися на новi
Василь Полуйко   5328 днів тому   #  

Дякую за коментарі. Стосовно політичних партій. Для прикладу певна українська партія є членом європейської асоціативної політичної структури. Чомусь європейські колеги в більшості випадків промовчують про недемократичність процесів, які відбуваються в українській партії.
Та політична структура, яка залучить на своє фінансування кошти великої кількості "міноритарних акціонерів", перезавантажить українську політичну структуризацію суспільства. Спроби деяких політчних фігур зробити це зараз виглядають не більше як PR хід.
Американський досвід говорить, щоб зібрати 100 доларів на політичну кампанію, треба затратити 70.

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    5328 днів тому   #  

Чи відомі випадки, щоб для партій хтось проводив стратегічне планування чи наприклад, залучення ресурсів? я бачу, тільки Гриценко активно почав використовувати нджошні штучки. а так, усі, по накатаній схемі працюють

  •   Пiдписатися на новi
Василь Полуйко   5328 днів тому   #  

вопрос: КАК ПОСТРОИТЬ ДЕМОКРАТИЮ В КАПИТАЛИСТИЧЕСКОМ (=ЧАСТНОМ) ПРЕДПРИЯТИИ, ГДЕ РАБОТАЮТ НЕ СОВСЕМ ДЕМОКРАТИЧЕСКИЕ ЗАКОНЫ ЕДИНОНАЧАЛИЯ?
ответ: прийняти ДЕМОКРАТИЧНІ ПРОЦЕДУРИ, які будуть обмежувати ЗАКОНЫ ЕДИНОНАЧАЛИЯ

  •   Пiдписатися на новi
Василь Полуйко   5328 днів тому   #  

Тарасові Тимчуку. Відомі, але вони досить часто не мають продовження, оскільки діють ЗАКОНЫ ЕДИНОНАЧАЛИЯ (КАПІТАЛУ), а демократичні процедури відсутні або ними нехтується.

  •   Пiдписатися на новi
Сергiй Ремiнний   5328 днів тому   #  

Да нет, друзья, такого быть не может В ПРИНЦИПЕ: демократия подразумевает РАВЕНСТВО, а единоначалие подразумевает НЕРАВЕНСТВО - их объединить НЕВОЗМОЖНО! я поэтому и задал вопрос....

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    5328 днів тому   #  

Ви ж розумієте, що рівності нема НІДЕ. Впринципі. демократія сьогодні концептуально має сприйматись як влада свідомих громадян. якщо несвідомий (баклажан) - нема чого брати участь у формуванні влади. наскільки мені не зраджує память, саме така форма розуміння демократії існувала у древніх полісах. спочатку стань громадянином, а потім голосуй. У 20 столітті, століття мас, як правило несвідома більшість, яка не знає чого хоче, обирає таких же несвідомих, які паразитують на цій більшості. але цей процес називаєтсья - демократією :)))

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   5328 днів тому   #  

Демократія не проголошує метою рівність, то Ви з соціалізмом зплутали. Демократія передбачає рівні права і можливості для їхньої реалізації. А "єдіноначаліє" - то особливість тільки нашої політичної системи. В по-справжньому демократичній партійній структурі є конкуренція за пост лідера партії, і кожен член партії має право і можливість зайняти це місце.
Стосовно ж стратегічного планування для політичний сил в Україні, впевнений відсотків на 90, що таке проводилось майже всіма (принаймні, кошти на нього виділялись і були успішно "освоєні").

  •   Пiдписатися на новi
Сергiй Ремiнний   5328 днів тому   #  

Тимчуку: "У 20 столітті, століття мас, як правило несвідома більшість, яка не знає чого хоче, обирає таких же несвідомих, які паразитують на цій більшості. але цей процес називаєтсья - демократією"
- СОГЛАСЕН НА МИЛЛИОН %

Ізюмському: СПАСИБО, СОГЛАСЕН - ПОДЖОПНИК СОЦИАЛИЗМОМ ПРИНИМАЕТСЯ... :-)
НО ВСЕ ЖЕ Я ЗАДАВАЛ ВОПРОС: "КАК ПОСТРОИТЬ ДЕМОКРАТИЮ В КАПИТАЛИСТИЧЕСКОМ (=ЧАСТНОМ) ПРЕДПРИЯТИИ, ГДЕ РАБОТАЮТ НЕ СОВСЕМ ДЕМОКРАТИЧЕСКИЕ ЗАКОНЫ ЕДИНОНАЧАЛИЯ" - А ВЫ ОПЯТЬ ПРО "ПАРТИЙНУЮ СТРУКТУРУ"...

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   5328 днів тому   #  

У підприємтсва є власник (власники), і є керівник (керівники). Якщо власник один, то й вирішує він усе сам, принаймні, має таке право. Якщо власників декілька - має бути прописана процедура прийняття рішень, якщо такої не має - суд.
але коли власник наймає керівника, він зацікавлений в тому, щоб за цю посаду була конкуренція, щоб керівникові постійно треба було доводити, що він кращий, а інші працівники мали мотивацію також довести колись свою компетентність та стати керівником підприємства.

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    5328 днів тому   #  

щоб побудувати демократію в капіталізмі, треба культивувати у населення акціонерний підхід - зацікавленість аби підприєство працювало. якщо ти приходиш на завод аби чимшвидше звідти втекти - низький ККД для підприємтсва і для самого працівника. ми ще свій капіталізм не прожили. так, у феодальному ладі живемо....

  •   Пiдписатися на новi
Сергiй Ремiнний   5328 днів тому   #  

Тимчук понял, чего я добивался :-)
Спасибо, друг - думаю, это правильный ответ (насколько он вообще может существовать...)

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.