bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Яке законодавство нам потрібне. Частина 2   

Я вже піднімав у своєму блозі питання про законодавство для третього сектору. Дискусія не дуже пішла, разом з тим на інших темах вона дискутується, тому вирішив ще раз викласти свої міркування стосовно цього питання.

По-перше, щодо бачення майбутнього. Вважаю, що третій сектор України має в перспективі існувати в першу чергу за пожертви фізичних осіб, на це він і громадський сектор. Але це можливе в ситуації, що заповнення податкових декларацій є всеохоплюючою процедурою, такою як ранкове чищення зубів. До речі, таке враження, що держава не дуже цього прагне. Оскільки, якщо кожен громадянин заповнить декларацію і побачить цифри, що він заплатив у вигляді податків, відразу хочеться дізнатись, а яка їх доля, хто і на що їх потратив. До речі не погана акція може бути: “Скільки ти заплатив державі?” Отже, виходячи з цього має бути забезпечений відсоток на благодійність, або ти його платиш державі, або організації третього сектору.

По-друге, щодо підтримки державою громадського сектору. Кілька років назад довелось читати тренінги в Росії і що я побачив, що громадським організаціям, які виконують державне соціальне замовлення, живеться непогано, а от організаціям протестного характеру непереливки. Принцип старий і відомий: поділяй і владарюй. Додайте до цього те, що в Україні існує загроза авторитаризму і погляньте на рівень корупції. Потужний третій сектор в Україні ще не сформований, а присадити його на державне фінансування, це означає зробити його узалежненим. Кажуть ніщо так не деморалізує як невеликий, але стабільний дохід. Виходячи з цього, на мою думку, в Україні треба створити умови (законодавчо), щоб громадські організації мали більше можливостей для самостійного заробляння коштів. Щодо соціального замовлення, його можна зосередити на рівні органів місцевого самоврядування, а не на державному і такі позитивні практики в Україні вже є.

По-третє. Бізнес і громадські організації. Тут все дуже просто, внести зміни до Закону про оподаткування підприємств на користь бізнесу і громадським організаціям.

Отже, думаємо про відсоток на благодійність з фізичних осіб. Створюємо умови для самостійного заробляння коштів НДО. Соціальне замовлення - на муніципальний рівень. Вносимо зміни до Закону про оподаткування підприємств. Усі інші потуги - марна трата зусиль та коштів. І найважливіше - третьому сектору необхідно самоорганізуватися, але про це в одному з наступних постів.

Коментарі

Михайло Ізюмський   5275 днів тому   #  

Стосовно громадянських декларацій - згоден на всі 100! Мені навідь здається що по-справжньому громадянське суспільство не відбудеться поки усі не почнуть самостійно заповнювати декларації та платити податки. І з бізнесу зніметься величезний тягар адміністрування податків громадян.
Стосовно державного фінансування, абсолютно згоден з думкою про шкідливість такого явища. Але на муніціпальному, місцевому рівні, коли фінансування відбувається з місцевих бюджетів, повірте, ще гірша картина!
У наш час і в нашій країні фінансування громадських організацій з буджетів будь-якого рівня призводить до знижчення "третього сектору", розвитку корупції і т.п. Я б взагалі заборонив таке фінансування.
Соціальне замовлення - так, але хай в ньому беруть участь і державні структури/підприємства, і бізнесові, і НУОшні. Якщо метою є задовільнити потреби громадян, то хай це зробить той, хто запропонує найвищу якість при найнижцій ціні.

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   5275 днів тому   #  

Чому "державну підтримку" у нас асоціюють виключно з фінансуванням? Якщо заборонити державне ФІНАНСУВАННЯ, але поставити завдання ПІДТРИМКИ, впевнений, з'являться нові, ефективні способи співпраці громадських організацій з державним сектором, але вже не за принципом: "Хто платить той і замовляє музику", а за іншими моделями.

Стосовно оподаткування підприємств... Це дуже тонкі механізми: законодавство має стимулювати благодійництво, але з іншого боку стимулюючі інструменти можуть призвести до зловживань. Найгірше коли балгодійність перетворюється в оптимізацію оподаткування...

Але це все ще питання дискусійні, в самому середовищі НУОшників немає єдиноє позиції щодо них, а в такій ситуації ще рано говорити про новий Закон, який має бути віддзеркаленням потреб та свідомої позиції щодо шляхів розвитку "третього сектору" і т.п.

ІМХО

  •   Пiдписатися на новi
Дуднік Інга   5275 днів тому   #  

Наше податкове законодавство треба змінювати. Хто з цим буде спорити?
Брати чи не брати кошти у держави? Питання на рівні Шекспера.
З одного боку ми маємо хибну практику фінансової підтримку декількох десятків, а то й сотен громадських організації ветеранів, інвалідів. Ці організації мали б взяти на себе соціальну роботи з цільовою аудиторією. Але навіщо щось робити, коли гроші і так гарантовано отримають? З іншого боку, досвід багатьох країн довів, що найефективніше в соціальній сфері працюють саме громадські організації. Висновок напрошується сам - гроші потрібно виділяти на конкурсній основі під певні програми та кампанії.
Але інший аспект - чи можуть правозахісні організації, організації, що відстоюють права громади та розвивають громади брати кошти у держави? Це питання етики самої організації. Такі організації повина фінасувати сама громада, застосовуючі інші механізми. Але для цього потрібно створити законодавче підґрунття.

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   5275 днів тому   #  

У нас давно вже гроші виділяються на конкурсній основі під певні програми та кампанії. Але як в нашій країні відбуваються "конкурси" усі знають, і новації у цій сфері, на прикладі Тендерної палати України, теж усім відомі.

А як вам подобається практика коли в ЗАКОНІ (!!!) прописуються назви конкретних громадських організацій? (Втім, "ТПУ" теж була ГО).

Думаю, треба завести окрему тему державного фінансування НУО щоб тут далеко не відступити від теми...

  •   Пiдписатися на новi
Володимир Купрій   5274 дні тому   #  

Щодо питання про джерела фінансування. Мені здається, що лише введенням в законодавство норми про відсоток на благодійність або зміни до законодавство про оподаткування проблема коштів від бізнесу для ОГС не вирішиться. Ци пання так і буде повисати, бо бізнес, на жаль,або нічого не знає толком про ОГС та їх роботу, або не вбачає доцільним робити свої пожертви через ОГС (маю на увазі середній та дрібний бізнес в першу чергу, бо великий має свої благодійні фонди.

  •   Пiдписатися на новi
Сергiй Ремiнний   5273 дні тому   #  

Категорически согласен... Но вопрос: как это сделать? все же понимают, что надо быть счастливыми и с этой мыслью люди состариваются и умирают... (сорри за пессимизм...)

  •   Пiдписатися на новi
Антон Альошин   5273 дні тому   #  

Якщо не помиляюсь, практика переведення частини грошей на розвиток ОГС руками фіз.осіб через їхні декларації вже успішно діє в сусідній Польщі. Але в нашій системі координат "держава-бізнес-гром.суспільство" існують небезгрунтовні страхи, що НУО просто використовуватимуть. Однозначно потрібен сторонній контроль, але у вигляді чого - Наглядової ради з гром.лідерів?.. Теж сумнівний варіант.

  •   Пiдписатися на новi
Сергiй Ремiнний   5273 дні тому   #  

А нельзя пойти путем общественного доступа (как минимум - для тех, кто осуществляет взносы) через недорогие передовые технологии - просто полная прозрачность через размещение на web-сайте ВСЕЙ информации о поступающих взносах и соответственно - расходах?

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   5273 дні тому   #  

Сергій, КУДИ потратили кошти це ще не показник, а як перевірити НАВІЩО їх туди потратили? Це є однією з найбільших проблем при фінансування з державного та місцевих бюджетів: витратити нетуди практично не можливо, але ефект від тих витрат ніхто не перевіряє.

Антон, дійсно, якщо зробити "благодійність" надпривабливою то НУО будуть використовувати для "оптимізації оподаткування", але в системі "відсоткової благодійності" мова йде про дуже незначні відсотки, в такому випадку ніхто не буде морочити голову щоб "відмутити" ці незначні кошти, а той хто готовий робити внески свідомо не зазнає ускладнень. Якось так:)

  •   Пiдписатися на новi
Сергiй Ремiнний   5273 дні тому   #  

Понял (хотя я точно знаю, что когда директора моих заводов на Венето знали что я каждый день просматриваю платежи - они понимали, что если я в чем-то засомневаюсь - я моментально задам вопрос...). Тогда, думаю, ответа не существует в принципе - все равно будут обманывать и воровать...

  •   Пiдписатися на новi
Антон Альошин   5273 дні тому   #  

До речі, механізм розподілу податкових коштів для ОГС теж викликає сумнів. Тобто якщо людина зробила цей невеличкий внесок добровільно, але просто не знає жодної організації "в обличчя"? Тоді її гроші ідуть до якогось Податкового комітету з благодійництва (назва вигадана) і саме його чиновники вирішують, хто з численних НУО отримає фін.підтримку свідомого українця. Нормальна корупційну схема - навіть вигадувати нічого не потрібно... При такому сценарії кожен заповнювач декларації має товаришувати з якоюсь "грантоїдкою" (вибачте на слові, це для передачі його початково-стереотипного сприйняття:)). Нагадує радянські часи, коли підприємства мали опікуватись дит.будинками, садочками та школами.

  •   Пiдписатися на новi
Сергiй Ремiнний   5273 дні тому   #  

100%... То есть - системного решения не существует в принципе - все - локально...

  •   Пiдписатися на новi
Альона Герус   5272 дні тому   #  

У Львові при міській раді вже розробили проект Закону про відсоткову філантропію, за умови якої працівник сплачує свої 2% на прибуток не до державного бюджету, а до неприбуткової організації (можна прочитати про це в журналі "Вісник благодійництва", який вийде з друку за тиждень). Тобто є з чим працювати, вдосконалювати, лобіювати, впроваджувати. Хоча самі органи влади не дуже хочуть висловлювати своє "за". Але з досвіду.В 2007 році Фундація Острозьких (м.Рівне)запровадила благодійну програму для НДО "Фонд соціальної дії", в рамках якої працівники трудових колективів можуть зробити благодійну пожертву шляхом відрахування від з/п, при цьому самі визначають організацію якій роблять відрахування. В програму ввійшли 12 неприбуткових організацій різного спрямування, які надали своїх волонтерів для проведення переговорів з керівниками бізнес-установ та презентацій програми в трудових колективах. Ось тут і починається саме цікаве. В пересічних громадян несформована культура жертвування, саме для ГО та Благодійних фондів. Це перше. А друге, це те, якщо одна ГО чи БФ скомпроментують свою діяльність, від цього постраждають всі чесні.
Є над чим працювати.

  •   Пiдписатися на новi
Василь Полуйко   5272 дні тому   #  

Альона, тому першим кроком має бути свідоме сплачування податків державі. Після цього вже можна казати, вибирай 1% чи 2% державі або одній з організацій громадянського суспільства. Податковий комітет з благодійництва - нонсенс, якщо людина не жертвує НДО, кошти повинні йти в державний бюджет.
ВАжливо не забігати наперед. Пригадайте, ваучерну приватизацію, здійснили приватизацію, на пояснивши населенню що це таке. На превеликий жаль деякі люди не мають уявлення, а звідки в держави беруться гроші. Те що державні гроші - це їхні гроші, які вони (в більшості випадків руками підприємства, де працюють) сплатили у вигляді податків, для них відкриттям.

  •   Пiдписатися на новi
Альона Герус   5272 дні тому   #  

Я цілком згідна, що багатьох речей не знають пересічні громадяни, які не зіштовхуються обличчям до обличчя з тим чи іншим питанням. Для того, щоб проводити будь-яку просвітницьку діяльність з будь-яких питань (в нашому випадку податки та державне управління отриманити прибутками)треба говорити про серію проектів, які випливатимуть один з одного і нестимуть за собою зміну системи. Треба подумати над цим.

  •   Пiдписатися на новi
Василь Полуйко   5272 дні тому   #  

Альона, повністю підтримую

  •   Пiдписатися на новi
Антон Альошин   5272 дні тому   #  

бачу, що ми в черговий раз приходимо до того, що діяльність НУО має бути відкритою та зрозумілою! і як наслідок, від цього залежатиме довіра, а надалі й свідоме фінансування з боку громадян.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.