bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Про Егора   

Когда человек попадает в «зону» - его уклад жизни меняется, и очень часто люди так привыкают к этому распорядку, что попадая на свободу, прикладывают максимум усилий, чтобы вернуться «в родные пенаты». Но есть и другая категория…

Одному молодому человеку, назовем его Егор, не повезло в жизни – он попал в места лишения свободы. Не нам его судить, но с ним случилась вторая неприятность – он заболел туберкулезом. И вот тут ему Госпожа Фортуна решила улыбнуться – тубзона разительно отличалась от «основной» зоны – фазаны и павлины, цесарки, индоутки, кролики и поросята, белоснежные голуби выращиваются самими осужденными. Здесь даже есть возможность выбора своей трудовой деятельности – научится производству плитки из керамзита, печь хлеб или вносить свой посильный вклад в деятельность хозсектора. Второй раз Фортуна решила улыбнуться, когда начиная с 2002 г в Украине наладились поставки и закупки противотуберкулезных препаратов, Егору было оказано соответствующее лечение и процесс лечения (а значит и факт скорого выздоровления) подходил к завершению и срок отбывания наказания тоже истекал.

Но тут с Егором приключилась еще одна неприятность (наверное, госпожа Фортуна опять на что-то обиделась) – дом, где он вырос – рухнул, все родные – умерли, и остался он один на всем белом свете. И куда теперь ему идти? Где жить и где закончить лечение?

Возвращаться домой – а где дом? Наверное, от родного дома уже даже кирпичика не осталось? Остаться здесь, с друзьями/корешами? А как лечиться, ведь деньги на лечение от туберкулеза выделены в ту область, где прописан. И мается Егор без лечения, чем провоцирует развитие тяжелых форм туберкулеза - устойчивого к лекарственным препаратам, а помаявшись немного на воле он может решить вернуться на «зону» - ведь там спокойнее, обо всем побеспокоится государство - будет и хлеб, и кров…

Но есть другие Егоры, которые попадая на тубзону, делают все возможное, чтобы актироваться по 408 статье (досрочное освобождение по состоянию здоровья, по решению суда) – они не принимают никаких лекарственных препаратов, а потом, попадая на свободу идут в свои семьи и заражают их уже устойчивыми формами туберкулеза…
С июня месяца у нас в партнерстве с ДОБО «Вариант» стартовал пилот по социальному сопровождение осужденных, которые освобождаются и доводятся соцработниками до лечебных заведений (цель - завершение лечение каждым конкретным человеком). Если кому-то эта тема интересна – можем поделится опытом. О всем пилоте расскажу по окончанию проекта – в январе 2011 г.

Самое трудное в этом проекте – сломать устоявшиеся мифы о туберкулезе, и объяснить что - твой выбор лечиться или болеть, но дома тебя ждут дети, родители, семья, и их здоровье может тоже пошатнуться.

Коментарі

Кравчук Егор   4985 днів тому   #  

Ну спасибки за подбор имени)))) Не приведи Господь.

  •   Пiдписатися на новi
Бородіна Тетяна   4984 дні тому   #  

Прошу прощения, никого не хотела обидеть, имя давала геро вымышленное.
Простите пожалуйста, Егор!

  •   Пiдписатися на новi
Вікторія Федотова   4981 день тому   #  

Имеем дело с семьями Егора. Городской фтизиатр обращается регулярно с просьбой оплатить дорогу для детей Егора в крымские санатории, чтобы хотя бы месяца на 2-3 спрятать их от папы. Тоже проблема, тк семьи Егора живут мягко говоря скромненько, а государство путевки дает, а дорогу не оплачивают. Городским властям проблемы шерифа, те Егора, малопонятны. Вот и мыкаются рядовые врачи и мамы рискованных детей с протянутой рукой. А в итоге, проблему это не решает. А проблема острая, Татьяна совершенно права

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   4981 день тому   #  

Проблема, яку підняла Вікторія має і інший бік медалі. Родини (чи особи), які зовсім нічого не доклали до оздоровлення чи інших благ (відпочинковий табір, якась поїздка, ...) це зовсім не цінують. І в любий момент можуть покинути санаторій і поїхати додому чи забрати дитину з відпочинкового табору. Бо вони до цього нічого не доклали.

  •   Пiдписатися на новi
Вікторія Федотова   4978 днів тому   #  

Так, дійсно, пані Анна. Весь час, коли ми допомагаємо людям ризику, ми цей ризик маємо. Людство в принципі схильне до нехтування благами не за свій рахунок. Али ми виходимо теж із свого "егоїзму" (інтересів) - ми робимо те, що повинні і те, що можемо. Відповідальність завжди поділяється на 2. Багато факторів, які треба враховувати, допомагаючи дитині. До речі, з наших макіївських, раніш строку закінчення путівки ще ніхто не повертався. Але вірю вам, в нас ще все попереду, мабуть.

  •   Пiдписатися на новi
Бородіна Тетяна   4978 днів тому   #  

Относительно оздоровительных санаториев - в Донецкой области такие есть. И попасть ребенку туда на лечение просто, но как и во всех медицинских учреждениях просят сделать благотворительный взнос (а куда ж сейчас без него). А по поводу Егоров - пытаемся им донести информацию о том, что нужно не только о себе думать - некоторые задумываются, а некоторые не слышат. Сравню с PR-компанией по ВИЧ/СПИДу - сколько лет понадобилось, чтобы народ начал адекватно реагировать на проблему?, хотя и тут редких экземпляров хватает - не дают ребенку принимать АРТ-терапию из-за своих религиозных побуждений. На мой взгляд - это просто неприемлемо

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   4977 днів тому   #  

Благодійний внесок - це ще гірше, ніж хабар. Бо як даш хабар, то щось отримаєш... А благодійний внесок вимагають!!! В нас вже кажуть таку фразу: "Аналіз крові коштує 10 грн". Це в той час, як ти купуєш все необхідне для того, щоб взяли з пальця кров (перчатки, скарифікатор, серветку і ще щось. Вже не пам`ятаю). Не коштує аналіз крові 10 грн, бо медичне обслуговування в нас є безкоштовним, згідно Конституції. І нам можуть лише запропонувати надати посильну благодійну допомогу (хто скільки може, чи не може зовсім). І в оголошеннях на стінах у лікарні так і написано "посильну допомогу". А працівники займаються "вымогательством"! Чому? Тому, що є план на залучення позабюджетних коштів.

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   4977 днів тому   #  

А ще 20% від суми, яку зібрала ("путем вімогательства" ) медпрацівниця, йде особисто їй. Це стимул! Щоб вимагали благодійні внески і з мертвих і живих, і ненароджених. І нема чого тут мовчати! Бракує коштів на медицину, то хай з 5 лікарень зроблять 3. І відкриють лікарню червоного хреста для бідних.

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   4977 днів тому   #  

Помилка - "путем вымогательства". Вибачте. В нас лікарі йдуть працювати на 0,25 ставки. А за що ж він буде жити?! Благодійний внесок за ренгенівський знімок - (ОГП) коштує 20 грн. А чому 20, а не 17 грн чи 18, 50 грн ? Хто робив калькуляцію? Зручно благодійні внески брати? А це 3% від пенсії чи зарплати більшості громадян України. І це перший крок для людини в якої є підозра на захворювання туберкульозом. Як можна говорити про ліквідацію епідемії?! Адже лікують безкоштовно лише тоді, коли Егору вже поставили цей діагноз. І треба з цим щось робити. Давайте подумаєм про це разом.

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   4977 днів тому   #  

Флюроографія безкоштовна, але це... дивлюсь в книгу, бачу....Це для здорових.

  •   Пiдписатися на новi
Бородіна Тетяна   4977 днів тому   #  

Вот и назрел главный вопрос - медицинского реформирования. Просто нам нужно менять подходы, а как? Привыкли люди не бороться за свои права,а государство выдает деньги на бесплатную флюорографию, вот только иногда проще (дешевле в плане психологическом) заплатить 5-10 грн за пленку, чем требовать провести процедуру бесплатно. А как быть с теми, кому выдают бесплатно медикаменты, а они их просто не принимают, чтобы получить инвалидность по заболеванию и обеспечить себе пенсию на длительный промежуток времени?

  •   Пiдписатися на новi
Кравчук Егор   4977 днів тому   #  

Щас Егор "вывалит" :)) А не пробовали посмотреть правде в глаза? На данный момент положение конституции достаточно формальны, и явно предназначаются для тех, кому за 50-т. Всё уже давно платно - и пенсии, медицина, школы и вообще сфера обслуживания.... То, что наше "авось" процветает и правительство не решается твёрдо сказать - "за всё нужно платить", имеем такую достаточно печальную ситуацию. У скольких "Гуртовчан" есть медицинская страховка? если 10% наберется - уже можно радоваться. А ведь на западе давно уже пришли к такой системе, и люди прекрасно знают - что за любую услугу нужно платить, а пить и курить - себе дороже и стаховка в многих странах для таких категорий дороже. А мы себя не ценим, гробим а потом хотим, что-бы бесплатно лечили?

  •   Пiдписатися на новi
Бородіна Тетяна   4977 днів тому   #  

Егор, полностью с Вами согласна, кстати, на ГУРТЕ уже поднимался вопрос по поводу медкасс, но видно пока еще мы не до конца созрели, что все в наших руках, и ждать от кого-то помощи - себе дороже выйдет

  •   Пiдписатися на новi
Бородіна Тетяна   4977 днів тому   #  

30 июня, в первом чтении Верховная Рада Украины приняла проект Закона №6037 «О борьбе с заболеванием туберкулезом». «За» улучшение нормативно-правовой базы в сфере борьбы с туберкулезом проголосовал 341 депутат. Закон подавался главой Комитета ВР по вопросам здравоохранения Татьяной Бахтеевой (Партия регионов) и членом комитета, депутатом Раисой Сорочинской-Кириленко (БЮТ). Второе чтение планируется в сентябре этого года после принятия рекомендаций депутатов. В случае положительного рассмотрения Закон вступит в силу с января 2011 года.

  •   Пiдписатися на новi
Бородіна Тетяна   4977 днів тому   #  

Закон поможет урегулировать вопросы, связанные с лечением и диагностикой туберкулеза. Таким образом, будет соблюден баланс между необходимостью обеспечить интересы общественного здоровья и правом человека на свободу выбора, связанного с лечением.

С текстом законопроекта можно ознакомиться на нашем сайте (http://www.stoptb.in.ua/ru/resources/show/7)- это так, в дополнение к теме медицинского обслуживания

  •   Пiдписатися на новi
Вікторія Федотова   4977 днів тому   #  

https://gurt.org.ua/blogs/%D0%92%D1%96%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%96%D1%8F%20%D0%A4%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0/472/

  •   Пiдписатися на новi
Вікторія Федотова   4977 днів тому   #  

Дорогие коллеги, группе риска никогда не откажут в бесплатной флюорографии. Это факт, что бы мы не писали сейчас. Платежеспособные граждане будут нагнуты и обобраны, а Егоры обслужены бесплатно, тк иерархия в медицине похожа на милицейскую и работает. Мотивация Егора здесь сомнительна. Хочет ли он этого обследования? Если даже и платно - кто хочет, находит эти небольшие деньги. А реформировать больницы мягко говоря дорого.

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   4977 днів тому   #  

Шановні колеги! Я не проти збору грошей чи благодійних внесків. Друга справа - як вони збираються і як потім використовуються. Ким і на що? А найголовніше, як вони обліковуются. Часто густо (я неодноразово була свідком) це просто гроші в кишеню працівникам даного кабінету, лабораторії чи відділення, тощо.

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   4977 днів тому   #  

Шановна Вікторія! Флюроографія для групи ризику це те саме, що мертвому припарка. Їм потрібно робити ренгеновський знімок. А він коштує 20 грн (в Вінниці). А інколи потрібно зробити пару знімків. Нагадую, що 20грн - 3% від пенсії (в тому числі і по-інвалідності) більшості українців. І це лише в одному кабінеті. Підкажіть яка зараз мінімальна зарплатня.І самі порахуйте % від неї.
Шановні колеги! Не всі проживають у місті Києві. (там інші зарплатня і пенсія).
Треба реформувати медицину.

  •   Пiдписатися на новi
Бородіна Тетяна   4976 днів тому   #  

А что мы ДЕЛАЕМ для этого? И что мы можем СДЕЛАТЬ для этого? Ведь возможности у нас есть, вот только мы понимаем, что долго прийдется бить в глухую стену. но как известно - "вода-камень точит", так что...

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   4964 дні тому   #  

...в Україні відсутні інформаційно-освітні програми... А страхова медицина - це просто мрія... Я мав змогу побачити як "страхова медицина" працює стосовно узалежнених від алкоголю у Республіці Польща. Де кожен громадянин, "запідозривши" неладне із своїм пристрастям до спиртних напоїв, за порадою консультанта або ж дільничого інспектора (судовиконавця) - має право на вибір обрати собі реабілітаційний центр!!! безкоштовно!!!

Описана історія про Егора, - далеко не новина... чиноФФФники, медпрацівники зон та поліклінік давно про це знають... але усі дорожать своїм робочим місцем...

Я мав змогу бути виконавцем одного з проектів у місцях позбавлення волі. Я їздив у ДВК 40 (Дрогобич) на протязі 1,5 року, і цікавився цим питанням, ( і плівки для флюрки купували на зону) порівнював з польським досвідом оперував цифрами та фактами. І тому прошу опублікувати кількість засуджених та кількість осіб, які звільнені у 2010р. (у 2004-2006рр. ми десь брали такі цифри). А також суми на медобслуговування.

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   4964 дні тому   #  

...взагалі це досить глобальне питання...

Таких Егорів та Наташ - в Україні дуже багато... і на превеликий жаль, їх буде ще більше...

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   4964 дні тому   #  

Вітаю, Тетяно! В мене конкретне питання, які послуги по проекту "Зупинимо туберкульоз" можна отримати у Вінницькій області. Стосовно питання -
"А что мы ДЕЛАЕМ для этого? И что мы можем СДЕЛАТЬ для этого?"
При тубдиспансері є благодійний фонд, який очолює головний лікар. І вони там не бідують. Він добрий господарник, добрий лоббіст, багато чого має в своєму господарстві. Але в нього приорітети інші. На першому місці - лікарня (вигляд, ремонт, обладнання, тощо...), а вже потім хворий. І так в кожній лікарні.
Важко щось робити, коли хворий є лише об'єктом з якого можна здерти... 20 грн чи 50 грн. Тому потрібно відкрито піднімати в суспільстві питання відкритості і прозорості збору благодійних внесків,їх обліку. Адже квитанцій ніхто не дає! Ніхто не знає скільки грошей збирається і на що вони йдуть. А працівники мають план збору позабюджетних коштів. Вони щось цьому Егору будуть робити безкоштовно? Звичайно, НІ! Навіть, якщо на це виділив кошти благод фонд чи дали для цього плівку.

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   4964 дні тому   #  

Інше питання, це питання етичне. Хіба це нормально, коли в тебе гроші, так званий благ внесок, але чомусь фіксованої суми, вимагають прямо в кабінеті, де тобі мають надати мед послугу. Чи є в хворого вибір?

  •   Пiдписатися на новi
Бородіна Тетяна   4949 днів тому   #  

Анна, прошу вибачення за таку запізнілу відповідь - але... я менеджер регіональної програми, тому можу відповідати тільки на питання, які стосуються Донецької області :-( але, все чим наша регіональна программа може допомогти Вінницькій області - це якісне навчання медичних спеціалістів, НГО (безкоштовне). Те, чим ми стали унікальними - це дві вельми важливі теми - мультирезистентний туберкульоз (на жаль, який в Україні поширюється дуже швидко), та інфекційний контроль (тобто ті дії,які допоможуть уникнути зараження в лікарні). Тобто, якщо Вам потрібні якісні знання - ми їх можемо надати. І ще не піар, а правда. Тому, якщо потрібно - пишіть, дзвоніть. Ми раді ділитися своїми знаннями

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.