bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Як вижити в лікарні і не віддати всі кошти.   

Працюючи з медичними закладами не перестаю дивуватися: як у нас так виходить?

Можеш піти в лікарню, і не тільки гроші там залишити, а й здоров’я.

Нещодавно нам на гарячу телефонну лінію був дзвінок: в сім῾ї на туберкульоз захворіла дитина, їй призначили протитуберкульозні препарати. Меморандум стосовно безкоштовного лікування і дослідження на ТБ в даному випадку виконали, а ось останні члени сім῾ї…

Їм було призначено профілактичне лікування (два препарати, два місяці, в даному випадку) за свої кошти. Ціна – 400 грн. І як тут реагувати?

ОБСТЕЖЕННЯ І ЛІКУВАННЯ НА ТУБЕРКУЛЬОЗ В УКРАЇНІ БЕЗКОШТОВНЕ.

А потім ми будемо з «прапорами в руках» боротися з мультирезистентним туберкульозом. І як так виходить? Лікарі орієнтуються не на результат – здоров’я конкретної людина, а на процес – аби були зайняти всі ліжко/місць.

А здоров’я – нас ще залишилося 46 мільйонів, так що…

Дивуюсь, весь світ працює за системою DOTS (Directly observed treatment short-cours) перекладається з англійської як безпосередня контрольована терапія). Препарати повинні прийматися ТІЛЬКИ в присутності лікаря. А що виходить?

Віри лікарі вже не мають, залишаються аптеки. А як ми купляємо препарати, думаю розповідати не потрібно.

Ось і постає питання: як вижити в лікарні і не віддати всі кошти? Можливо, треба трохи більше знати за свої права, або хоча б адреси організацій, куди треба звертатися. Можливо, з допомогою ГУРТУ ми зможемо створити довідник «Екстреної допомоги», де будуть телефони і адреси організацій які займаються допомогою, розділимо його на розділи і внесемо кожен свої дані.

Мені, наприклад, 2 дні тому дуже допомогла інформація про юридичні клініки. Доки я не прочитала про них в ГУРТІ, навіть не здогадувалась, що така організація існує в Донецьку.

Як Вам така відповідь?

Коментарі

Артур Кочарян   5322 дні тому   #  

согласен - это ужас.
я бы на месет этой семьи сделал письменный запрос на имя:
1. главного врача этого диспансера;
2. главного врача городского центра здоровья;
3. Начальника отдела охраны здоровья в горадминистрации;
4. мера этого города
5. голову обласной госадминистрации.

суть письма одна - декларируем что бесплатно. есть законы, указы и постановления и т.д. а на практике - шишь. прошу пояснить ситуацию и посоветовать мне КАК ЛИЧНО МНЕ ПОСТУПИТЬ в ТАКОЙ СИТУАЦИИ. то есть что мне делать?

уверен - ответ не заставит себя ждать.
повторяю - уверен.

  •   Пiдписатися на новi
Бородіна Тетяна   5322 дні тому   #  

Ок, я передам Ваши рекомендации данной семье. Вот только бывает, боится народ у нас высовываться. Вроде разьяснили им ситуацию, какие-то сдвиги произошли - и на том спасибо. А вот подумать на перед, что подними они сейчас бурю- сколько людей были бы избавлены от подобного прецендента.

  •   Пiдписатися на новi
Ядвіга Кирилова   5322 дні тому   #  

А як бути людині, яка потребує негайної медичної допомоги, знає що за законодавством ця допомога повинна бути їй надана безкоштовно, але прийшовши в лікарню, ій повідомляють - "без благочинного внеску ми не надамо Вам медичної допомоги".
Дякую за пораду - [email protected]

Я знаю, що наприклад, за 200 грн. для себе особисто не можу собі дозволити оскаржити цей випаод до суду так як не маю на це ні часу, ні сил. Але з задоволенням зайнялась би колективним позовом до суду з такого питання (я юрист).

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   5322 дні тому   #  

Цитую Вас Тетяна "ОБСТЕЖЕННЯ І ЛІКУВАННЯ НА ТУБЕРКУЛЬОЗ В УКРАЇНІ БЕЗКОШТОВНЕ". А де Ви бачили щоб ренгенівський знімок ОГП робили безкоштовно?!!! Для того, щоб в людини виявили туберкульоз їй потрібно пройти обстеження. І в кожному кабінеті цій людині скажуть:"ДАЙ!". Благодійна пожертва за знімок, 6 місяців тому, була 20 грн. Це який процент від мінімальної пенсії чи зарплати? Коментарі зайві.

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    5322 дні тому   #  

хворіти у нас - не рентабельно...

  •   Пiдписатися на новi
Антон Крилець   5322 дні тому   #  

Можете закидати мене тухлими яйцями, але я ДАЮ ГРОШІ у лікарнях. Чому?

Тому, що я розумію, що людина провчилася 7 років, набула практичний досвід і отримує за це такі копійки, про які соромно згадувати. Я знаю, що лікар у нашій країні, у більшості, - це скоріш покликання ніж бізнес. І я також дуже чітко розумію, що медицина в нас безкоштовна тільки на словах. А коли в мене питають, як краще мене лікувати: безкоштовно чи якісно, вгадайте, що я обираю?

  •   Пiдписатися на новi
Руслан Добровольський   5321 день тому   #  

Жаль, що декларативні закони приймаються нашими можновладцями, але за їхню практичну реалізацію вони турбуються найменше.
Хіба може людина чесно відпрацювавши в бюджетній установі отримати мінімальну зарплату і прокормити сімю???
А це ж 48 ст. Конституції !!!!
Я, як лікар, можу стверджувати, що медицину, як і все наше суспільство, поставлено на коліна.
І саме прикро, що одиниці бачать, що корінь зла не в медиках, а в системі.
Низькі зарплати лікарів, мізерне фінансування медичних закладів сприяє процвітанню тіньових медичних послуг. Але комусь же це потрібно!!!!
Тримати медиків у "чорному тілі".
Достойна зарплата лікарів, громадський контроль їхньої роботи (медицина для громади, а не для міністерства) - ось вихід з ситуації.

  •   Пiдписатися на новi
Антон Крилець   5321 день тому   #  

Схоже, що це вигідно Міністерству охорони здоров'я та "кланам" лікарів, що роблять під дахом міністерства "маленький бізнес" на всьому: вакцинах, фармпрепаратах, бюджетних коштах, "ліжкомісцях" (цей нонсенс взагалі, здається, лишився тільки в нас), грошах на ремонт, побудову клінік і т.д. Приклади? Дитяча лікарня майбутнього, скандали з вакцинами та ін. Я певен, що кожен третій ( а може і другий) чиновник в міністерстві пов'язаний так чи інакше з медбізнесом.

Сумно і прикро. Є багато варіантів вирішення цієї проблеми. І обов'язкове медичне страхування працюючих, можливість офіційно надавати платні послуги для клінік, але ж нічого не робиться! Кормушка продовжує працювати справно.

  •   Пiдписатися на новi
Руслан Добровольський   5321 день тому   #  

Відносно "Кланів лікарів" - не опозорюйте звання лікаря. Це хапуги від медицини, казнокради та ділки. До медиків вони не мають відношення.
Інше питання у вузькоспеціалізованих закладах - онкологія, нейро- та й просто хірургія, стоматологія, гінекологія.
Але не в "піхоті" медицини - терапевти, педіатри, сімейні лікарі, ті ж фтизіатри.
А медичне страхування поставить між лікарем і пацієнтом страхову організацію.
Яка перш за все дбаєза свій прибуток.
Так що не потрібно завуальовувати обов'язкове державне медичне страхування, яке ще було в союзі, під додаткові видатки населення на підтримання свого здоровя. Не всім вистачає й на проживання !!!

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   5321 день тому   #  

Нашим лікарям скільки не дай - їм все буде мало. Я також даю гроші в лікарнях, особливо коли це стосується моїх рідних. Вони (лікарі) ж без грошей взагалі нічого не роблять. Але ДАЧА грошей не являється гарантією надання якісних послуг. Я веду мову не про терапівтів чи педіатрів. Просто варто нагадати лікарям що до них приходять паціенти рівень доходів яких часто набагато менший ніж у самих лікарів.

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   5321 день тому   #  

Просто якщо немає грошей утримувати 7 лікарень в місті, то потрібно 2 закрити повністю. І коли перед медпрацівником постане питання мати йому місце праці чи ні, то напевно його апетити стануть трошки скромнішими.Вони боялися би втратити місце праці. Не питали би хворих "А вас на яку суму лікувати?"

  •   Пiдписатися на новi
Руслан Добровольський   5321 день тому   #  

Вельмишановна пані Анно !
Не потрібно мішати праведне з грішним.
Я думаю (принаймні хочеться надіятися), що такі представники наших колег - не більше як ложка дьогтю в бочці...
А як Ви рекомендуєте поступати лікарю, в якого зарплата 1100 грн, або медсестрі в якої 900, або санітарці -700.
А від цього відніміть просто проїзд на роботу - 100 грн.
З моїх однокурсників п"ята частина залишилася в медицині - решта хто де.
А це ж 7 років навчання і наші на це навчання гроші!!!
А питання відповідальності за свою роботу !?
Кожний відповідає тільки своєю совістю.
Лікування, як не кажи, а часто це мистецтво!.
І поганий той митець, який думає про гроші коли творить
І не достойний той, хто не зуміє оцінити його результат

  •   Пiдписатися на новi
Руслан Добровольський   5321 день тому   #  

Пані Анно !
Відносно лікарень Ви праві і ні.
Вони часто (особливо взимку) виконують соціальні функції (помогти перезимувати, підгодувати)
Хоч Ваша правда ресурси інтенсифікації в медицині колосальні.
Але як я казав вище - комусь потрібно тримати армію людей "на гачку"
А відносно втратити місце праці ! Напевне тому і ідуть з медицини порядні, щоб чесно і спокійно заробляти на проживання.
Залишаються ідеалісти, волонтери та ті хто пристосовується до "ти мені-я тобі"

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   5321 день тому   #  

Пане Руслане!
Щось в Вінниці дуже багато цього дьогту розвелося. Я ні кого не хочу ображати. Але просто ця медицина вже дістала.Особливо дістав так званий "Міжнародний благодійний фонд допомоги хворим" (Шепетко). В кожному кабінеті, в кожній лабораторії вимагають "датки" до цього фонду. І це призводить до того, що люди не йдуть в лікарню бо не мають грошей.А 20% зібраних грошей йде цьому фонду.Жодного разу я не бачила опублікованого фінансового звіту цього фонду. Не зрозуміло (вірніше добре зрозуміло)куди йдуть гроші з цього фонду.
А стосовно зарплати - в мене 36 років стажу. І я також 5 років вчилася.Я ветеран праці. Але в мене пенсія набагато менше ніж зарплатня санітарки.
ТА можуть лікарі брати гроші від паціентів! Якщо є за що, то чому б не взяти. Але ж треба дивитись з кого ти береш! Треба дивитись хто перед тобою. Бізнесмен чи бабця з села.

  •   Пiдписатися на новi
Руслан Добровольський   5321 день тому   #  

Співчуваю Вінниці. У нас також з адміністрації "доводять" план поборів з пацієнтів - так званий "госпрозрахунок для медзакладу". І ще додатковий план на "дефіцитних" спеціальностях..
"Узаконені" примусові побори.
Прикро, що нас цькують між собою, а ми ведемося на це.
Наші, та й і Ваші можновладці розїзджають на шикарних машинах, будують "царські села", забирають землі, заводи, а потім приїзджають до нас, і ми їм "благодєтєлям" жаліємося на свого сусіда босяка.
Треба міняти відомче на громадське, тоді ми будемо платити не нуворишам, а собі і для себе

  •   Пiдписатися на новi
Бородіна Тетяна   5321 день тому   #  

Насправді, в статі, я не мала на увазі призов: платити чи не платити в лікарні. Це кожен вирішує для себе: і лікар і пацієнт. Я вела до того, що для боротьби з епідемією туберкульозу в Україні дійсно виділяються ДУЖЕ ВЕЛИКІ кошти, це і місцеві бюджети, і Глобальний Фонд, і Благодійні Фонди та багато інших організацій. Тому обстеження мокротиня в лабораторії - безкоштовне, і флюрографія теж. Але проблема в іншому: сама зіткнулася з тим, що якщо у мене прописка з іншого міста - плати за ФЛГ у нас. Основний призов моєї статі - ми самі не знаємо, які права маємо, і дуже часто,нам соромно захищати свої права. Меня,наприклад, легше було заплатити 5 грн, чим доводити, що факт прописки в Україні уже давно не має значення,і до того ж обстеження на ТБ - безкоштовне. Тому і хочеться якось підійти масштабно до вирішення цього питання, якщо не ми,то хто?

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   5321 день тому   #  

Я говорю про те, що доступ до тих ДУЖЕ ВЕЛИКИХ коштів для паціентів ОБМЕЖЕНИЙ.Хто про це знає?! Я особисто була свідком коли з людини збирались звяти кошти за обстеження на СНІД (потрібно було для отримання документів на проживання ). Медсестра думала яку суму виставити за цю послугу (благ внесок). А я запропонувала їй підійти до реєстратури і прочитати оголошення. Там було написано, що обстеження проводиться анонімно і безкоштовно.

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   5321 день тому   #  

Я також прочитала на сайті ОДА що медицина Вінниччини визнана найкращою в Україні, і що на 1 мешканця (в минулому році)було виділено 500 грн. Де мої 500 грн?!

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   5321 день тому   #  

Пані Тетяна!
Проблема з якою Ви зіткнулися - це проблема багатьох паціентів в нашій країні.Так, в лікарні обстежать мокротиння безкоштовно, але за всі ренген знімки потрібно платити. А спочатку потрібно буде заплатити за історію хвороби чи карточку (бланки), потім в тебе попросять пожертву на папір. А в самому відділенні пожертву на ремонт і т. п. І лише коли паціенту поставлять діагноз тоді його (можливо)й будуть лікувати безкоштовно.

  •   Пiдписатися на новi
Бородіна Тетяна   5319 днів тому   #  

Пані Анна, я з Вами згодна. Так ось і питання: а ми, як громадський сектор, можемо на це вплинути? Чи будемо продовжувати платити, а коли в лікарню лягає чийся дуже гарний знайомий - і ліки знаходяться і відношення персоналу зовсім інше(з власного досвіду). Адже якщо є проблема, повинна бути і відповідь (і на Ваше запитання: а де мої 500 грн?). Ось ї хочу за Вашої допомоги знайти відповідь, адже як у фільмі "За Державу обідно".

  •   Пiдписатися на новi
Ядвіга Кирилова   5319 днів тому   #  

Не хочу нікого образити, але ця дискусія перетворюється на демагогію. Шукаю партнерів та однодуцмців для створення лікарняних кас при лікарнях (у багатьх країнах світу оплата медичного забезпечення та належне забезпечення медичного обслуговування організується через медичні каси. Впевнена, що не через 1 рік, але з часом медичні каси при лікарнях зможуть забезпечити і належний контроль і належне фінансування, і чим шіидше вони будуть створені, тим швидше буде результат.
Заздалегідь вдячна за Вашу підтримку. Дякую за ваші повідомлення на адресу [email protected]

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5319 днів тому   #  

У нас у місті є такий досвід:
http://www.
alchemyfinances.com/fingid/index.php?c=12&node=munitsipalnaya_bolnichnaya_kassa_kak_element_strahovoj_meditsiny.html

  •   Пiдписатися на новi
Ядвіга Кирилова   5319 днів тому   #  

Спасибо Лилия,
уточните пож. ссылку
Ядвига

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5319 днів тому   #  

роблю ще раз спробу:
http://www.alchemyfinances.com/fingid/index.php?c=12&node=munitsipalnaya_bolnichnaya_kassa_kak_element_strahovoj_meditsiny.html

  •   Пiдписатися на новi
Ядвіга Кирилова   5319 днів тому   #  

дуже дякую за посила

  •   Пiдписатися на новi
Руслан Добровольський   5319 днів тому   #  

Допоки держава буде декларувати що медицина безкоштовна і там все є, а фінансувати навіть не за залишковим принципом, (мова про прикладну медицину), доти ми будемо кожний раз обманюватися.
Медики стаціонарів отримуючи фінансування на 20-30% потреб стараються нами заткнути найбільш болючі дири. Якщо би ми всі стали на захист своїх конституційних прав (які існують на сьогодні), медицина, як єдиний острівок безоплатної допомоги, не змогла б задовольнити потреб населення.
З другої сторони декларація що всі медичні послуги надаються безкоштовно невірна апріорі. Всього на всіх не вистачить. Повинен бути гарантований державою мінімум. Але ніхто не береться взяти на себе відповідальність окреслити такий круг медичної допомоги.
Держава - це ми. Давайте зробимо громадський контроль над регіональним медичним закладом, тоді й зрозуміємо наскільки дефіцитний бюджет медичного закладу, і постарайтеся найти шляхи його покриття.

  •   Пiдписатися на новi
Руслан Добровольський   5319 днів тому   #  

Медична каса - варіант
Якщо народ свідомий
Але її існування йде в розріз з деклараціями конституції.
Чому я маю платити хоч щось, якщо це мені гарантовано безкоштовно???

  •   Пiдписатися на новi
Бородіна Тетяна   5318 днів тому   #  

Ліліє, дякую за цікавий матеріал щодо медичних кас. Є над чим замислитися.

  •   Пiдписатися на новi
Бородіна Тетяна   5318 днів тому   #  

Руслан, а як ви бачите цей громадський контроль над медичним закладом? Ця їдея досить реальна, тому хто,як не ми?

  •   Пiдписатися на новi
Руслан Добровольський   5318 днів тому   #  

Я підняв це питання в своєму блозі "Медицина і роль громади".
Максимальне навантаження на медичний заклад дають люди старшого віку, звичайно пенсіонери. Часто це досить активні, досвідчені і часто не задіяні в суспільстві люди.

Моя пропозиція - формувати з них і власне для них наглядові ради, які пробивали б для "свого" регіонального медичного закладу додаткові кошти, сучасне обладнання ремонти, тощо.
Я поки що працюю на рівні депутатів, слава Богу йдуть на зустріч. Ми ж в свою чергу завжди підкреслюємо чий вклад зроблено в медзаклад.

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   5317 днів тому   #  

Гарна ідея, і що важливо - реалістична. А ще це схоже трохи на використання атома у мирних цілях. Якщо все, як задумали, вийде і відпрацюється, буде приклад для перенесення в інші міста.

  •   Пiдписатися на новi
Руслан Добровольський   5317 днів тому   #  

Частково воно може й так. Але я бачу, що відношення пацієнтів значно змінюється, коли бачать, що обладнання, медикаменти закуплено десь за їхні кошти і вже їхньою людиною (за сприяня депутата, чи просто активної людини, яка дістала ті ж милиці для іншого пацієнта через благодійний фонд) чи є в нас активіст який забезпечив всіх лежачих УВВВ радіоприймачами. Внутрішньо міняється відношення. Це вже не загальнодержавне, а наше. В цьому я бачу суть.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.