bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Вирішення екологічної проблеми громади завдяки використанню відкритих даних: кейс Луцька
27.05.2020

Тема якості повітря актуальна для Волині вже не перший рік. Неодноразово це питання обговорювалося на засіданнях екологічної комісії Волинської обласної ради. Спільними зусиллями громадських активістів, органів місцевого самоврядування та ініціативи «Дані міст» вдалося втілити цифрове рішення, яке дозволяє моніторити якість повітря в режимі реального часу.

Опис проблеми

Громада Луцька змушена звертати увагу на якість повітря через неодноразові випадки поширення неприємного запаху в різних районах міста. Вирішення проблеми ускладнювали її комплексність, множинні джерела забруднення та відсутність системи оновлення даних щодо якості повітря.

«Безсумнівно, громаді цікаво знати про рівень забруднення повітря. Однак для цього у нас не було ефективного рішення. Інколи показники забруднення оголошували в новинах регіонального телебачення. Але самостійно розшифровувати ці показники складно. Людям не зрозуміло, який вплив на здоров’я має вміст тієї чи іншої речовини. Хоч ця проблема невидима, вона актуалізується, коли Луцьк наповнюється неприємним запахом, димом чи смогом», – зауважила заступниця начальника управління інформаційно-комунікаційних технологій Луцької міської ради Наталія Хмель.

Громадська організація «Агенція міжнародної співпраці» проводила обговорення та опитування серед волинян щодо екологічного стану області. Серед основних проблем учасники обговорень назвали саме забруднення повітря – по-перше, неприємний запах, по-друге, вміст шкідливих речовин, про які мало інформації.

Коли в повітрі багато домішок різних газів, часто виникають такі симптоми, як головний біль, біль у суглобах та інші фізичні розлади організму. Система вимірювання якості повітря була незрозумілою для більшості жителів Луцька. Однак люди хотіли тлумачити показники, наприклад, використовуючи «систему світлофору»: зелений колір означає відсутність шкоди для здоров’я, жовтий – незначну шкоду, червоний – небезпеку; а також отримувати практичні поради, як діяти, коли концентрація шкідливих речовин у повітрі висока; отримувати інформацію про причини забруднення тощо. Тут в нагоді міг би стати веб-сервіс із чат-ботом, який був би зручним і сучасним інструментом інформування громади та комунікації з нею.

Фестиваль думок як крок до вирішення проблеми

29 вересня 2019 року лідери неурядових організацій, активісти, громадські діячі, представники влади та всі охочі зібралися на першому в Луцьку Фестивалі думок, щоб обговорити важливі питання розвитку громади. Зокрема, містяни долучилися до опитування «Чи готові ви інвестувати в розробку е-сервісів для своєї громади?», яке провели на платформі «Цифрова трансформація для громади». Результати ви можете побачити нижче.

Опитування показало, що більше половини респондентів готові інвестувати в розроблення корисних е-сервісів, що стало ще одним сигналом до дії.

Вирішення

«Ідея створити платформу для моніторингу якості повітря та контролю над ситуацією виникла після численних зібрань громадськості та написання багатьох листів у різні інстанції. Також вплинула відсутність інформації у власності міської влади, яка б слугувала доказовою базою для притягнення до відповідальності винних у цій ситуації. Тому, коли ми побачили оголошення про конкурс проектів від ініціативи «Дані міст», спробували зацікавити нашою ідеєю, оскільки не мали достатньої фінансової підтримки та потребували фахової допомоги для реалізації ідеї», – розповіла спікерка дискусії «Цифрова трансформація на рівні громади», що відбувалася на Фестивалі думок у Луцьку, заступниця начальника управління інформаційно-комунікаційних технологій Луцької міської ради Наталія Хмель.

Спершу команда складалася з працівників Луцької міської ради Олега Гелети, який працює у відділі екології та займається вирішенням проблеми забруднення повітря, і Наталії Хмель, котра працює в управлінні інформаційно-комунікаційних технологій. Пані Наталія займається діджиталізацією процесів, що відбуваються у виконавчих органах Луцької міської ради та опікується запровадженням е-сервісів для громадян. Пізніше до проекту долучилися громадські активісти, які працюють у сфері екології, зокрема Інна Войло, котра очолює ГО «Агенція міжнародної співпраці».

«Є стереотип, що представники органів влади не дуже доброчесні, а громадські організації зацікавлені лише в піарі. Тому проект «Чисте повітря» став для нас можливістю реальної співпраці місцевої влади з представниками громадських організацій і важливим кейсом, який вирішує низку проблем, демонструє реальні показники та є інструментом моніторингу й інформування», – додає Наталія Хмель.

Інший член команди Михайло Верпучинський брав активну участь у проведенні досліджень, що дали можливість з’ясувати причину проблеми якості повітря. Оскільки проект базується на відкритих даних, перш за все, команда визначила, які дата-сети потрібні для розроблення сервісу з моніторингу повітря. На прикладі даних про радіаційний фон, створили структуру набору даних, який дає можливість збирати та аналізувати інформацію для контролю якості повітря.

Після розроблення системи моніторингу якості повітря визначили обладнання, яке б давало можливість оперувати даними та слугувати доказовою базою проти підприємств, які порушують екологічні норми. Система контролю якості повітря базуватиметься на сертифікованому обладнанні, а також побудові єдиної системи моніторингу.

Е-сервіс надає можливість якісного аналізу даних і своєчасного інформування містян щодо якості повітря, дає змогу швидко реагувати на негаразди, а в деяких випадках – попереджати можливі проблеми та виявляти їх джерела. Цей проект має значний суспільний інтерес і покращує якість життя лучан. Крім того, подібні рішення, створені на основі відкритих даних, можуть бути масштабовані на інші міста України зі схожими проблемами.

Висновки

Розроблення корисного для громади цифрового сервісу «Чисте повітря» продемонструвало ефективність взаємодії органів місцевого самоврядування, громадських активістів і донорів. Саме цей трикутник співпраці забезпечив ефективну реалізацію ідеї. Позитивним наслідком горизонтальної взаємодії всіх зацікавлених акторів стало розроблення сервісу, спроможного покращити життя громади. Ідея проекту «Чисте повітря» пройшла повний шлях реалізації за підтримки експертів – від розроблення прототипу до контролю якості, – після чого її передали на баланс міської ради.

Контакти

Коментарі

Максим Сорока   1361 день тому   #  

Подивився на на цей "досвід" з Луцька - ну такоє, цікаво, є про що подумати та написати. Так шо колеги - без образ, я це пишу виключно з метою звернути вашу увагу на недоліки!!!

Після аналізу на мою думку маємо у сухому залишку:
1 - так, діалогова система має дружній інтерфейс та цікава
2 - ніде жодної згадки, що ці дані зі станцій Eco-City, навіть у партнерах не вказані. Таке враження що це дані API серверів Eco-City. Це взагалі став якись "БІЧ" у таких інформаційних проєктах, чат-телеграмах, еко-ботах тощо - нуліфікувати працю інших, брати дані і навіть не зазначити джерело. Як дослідник я вважаю це недоброчесним!
3 - з попереднього у мене логічне питання - цей проєкт закупив та встановив станції і просто не вказав джерело, чи це проєкт "Трутні-АбЮзери" які прийшли зі своєю "інформатизацією" на готові дані???...ваающє багато питань
4 - типова ситуація - автори будують портал моніторингу, проте навіть не закликають людей приєднуватися, встановлювати нові станції, модернізувати та проводити технічне обслуговування старих;
5 - у "проєкті" усі ознаки роздвоєння особистості. То вони вказують що "нестерпного смороду (аміак, сірководень, оцтова кислота)", а у аналітиці надають дані без сірководню та оцтової кислоти! ну нашо таке писати!

Короче на мою думку це - погано!!! та недальновидно!!! та недоброчесно!!! та вам треба вдосконалюватися!!! і треба вдосконалюватися вашим донорам!!!

В якості висновку: Я радію, що все більше громадських організацій приєднуєтсья до систем моніторингу повітря, створюють нові канали комунікації та інформаційні сервіси. Проте ключовим є ДЖЕРЕЛА ДАНИХ. Якщо не розвивати ці ДЖЕРЕЛА (розробників станцій та інших ентузазистів - які створюють все нові та нові продукти, людей які зголосилися втановити громадські станції моніторингу) - створювати "красиві діаграмки" буде просто ні з чого... Як ви це не розумієте? Чи може ви це добре розумієте?!

п/с Радий що NED, ГУРТ та інші підтримали цей проєкт. Маю надію мої думки надихнуть їх змінювати свою стратегію.

Дані міст Gurt Rc

  •   Пiдписатися на новi
Наталія Хмель   1360 днів тому   #  

Дякуємо за увагу до проєкту “Чисте повітря” та зауваження.
Можливо у статті більше уваги приділялось історії виникнення ідеї, а не самій реалізації проєкту, тому в статті не висвітлена співпраця з громадською мережею моніторингу якості повітря Eco-City, вони не були партнерами в цьому проєкті, дані мережі вже використовувались в процесі реалізації рішення і перш ніж їх використовувати ми звернулись до розробників мережі з Івано-Франківська, які надали нам можливість тестування нашої системи на даних мережі Eco-City, тим більше, що дані мають відкритий доступ і відповідають меті проєкту саме у використанні відкритих даних. На всі наші зустрічі і наради запрошуються представники цієї мережі, ми дуже вдячні громадським активістам, які побудували цю мережу, за можливість тестування нашого рішення з її використанням.
Проєкт “Чисте повітря” дасть можливість розпочати розбудову системи контролю якості повітря, яка базується на сертифікованому обладнанні, а також побудові єдиної системи моніторингу, яка буде поєднана і з системою громадського моніторингу повітря.
Не секрет, що розгорнути громадську мережу набагато простіше ніж на сертифікованому обладнанні, зараз триває процес пошуку такого обладнання.
І в статті було зазначено, що система буде базуватись на сертифікованому обладнанні і має слугувати доказовою базою у разі виявлення порушень у екологічній сфері, а мережа громадського моніторингу буде доповненням до загальної картини екологічної ситуації в місті.
Ви правильно зауважили про ДЖЕРЕЛА ДАНИХ, саме їх відсутність спонукала до дій і в цьому випадку спільні зусилля громадськості і влади мають дати гарний результат у вирішенні таких проблем. Критичний погляд — це добре і спонукає нас ставати кращими, але без образ у коментарі, вірніше зневажливого ставлення до праці людей, які задіяні у проєкті, все ж таки не обійшлось, це не допомагає об’єднанню зусиль у вирішенні проблем, що стосуються комфортного та безпечного проживання громадян у містах.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.