bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Онлайн-волонтерство: декілька порад, як приносити користь людям на відстані
09.11.2015

У межах Місяця волонтерства ГУРТ пропонує низку способів, як допомогти суспільству, не відходячи від монітора. У світі, де роль цифрових технологій щодня зростає, необов’язково бути фізично присутнім, щоб зробити добру справу. Можливостей змінити світ на краще безліч, особливо якщо ви володієте іноземною мовою.

Для початку подумайте, які послуги ви можете надати іншим  і чи можете ви робити це дистанційно

Перше, що спадає на думку при словах онлайн-волонтерство, – створення сайтів чи написання програм. Тож якщо ви володієте цими навичками, то завше зможете використати їх на користь суспільства.

Втім, на цьому можливості для віддаленого волонтерства не закінчуються. Мрієте про журналістську або літературну творчість,  досконало знаєте правопис? Можете допомогти з написанням грантів, прес-релізів, редагуванням текстів, спробувати свої сили в суспільній журналістиці.

Ви юрист? Громадськість потребує ваших консультацій. Викладач? Залежно від спеціалізації можете провоити безкоштовні вебінари, заняття через скайп чи створювати онлайн-курси. Вільно володієте іноземною мовою? Є безліч текстів, що потребують перекладу.

Крім того, ви можете координувати діяльність інших, допомагати з аналізом, обробкою інформації, створенням або веденням баз даних.

Відштовхуйтеся від власних інтересів

Визначившись із тим, яку послугу можете запропонувати, подумайте, яка сфера діяльності вам найближча і в якій організації ваші вміння будуть корисними. Головний плюс онлайн-волонтерства в тому, що ви можете співпрацювати з ініціативами по всьому світу, тож обов’язково знайдете ту, місія та потреби якої ідеально підходитимуть саме вам.

Якщо ви вже знаєте організацію, в якій хочете працювати, зверніться безпосередньо туди. У випаку ж, якщо ви ще не визначилися, кому запропонувати свої таланти, спробуйте пошукати за допомогою наступних сайтів.

https://www.onlinevolunteering.org  (англ., франц., ісп.) – сайт волонтерів ООН, поєднує активістів та організації, що працюють у сфері сталого розвитку суспільства. На ресурсі можливий пошук ГО за трьома критеріями – типом завдань, що треба виконувати, сферами діяльності організації та її місцезнаходженням.

http://www.volunteermatch.org (англ.) – одна з найкращих бірж онлайн-волонтерства. Має приємний дизайн, дозволяє пошук за сферами діяльності, локацією організації тощо.  Можна знайти як онлайн, так і оффлайн волонтерські можливості.

http://www.e-volunteering.eu (польськ., англ.) – сайт польської громадської організації Fundacja Dobra Sieс, що у 2012 році досліджувала онлайн-волонтерство як явище. Використовуючи базу даних порталу, можна довідатися про цікаві веб-проекти. Крім того, тут перераховані можливі завдання для віддаленої співпраці й викладені історії роботи в мережі Інтернет як окремих активістів,  так і  організацій.

Дистанційне волонтерство: для кого це

Віддалене волонтерство має чимало переваг. Його гнучкий графік  чудово підійде тим, хто страждає від браку часу, віддалений характер – родинам із малими дітьми, людям із особливими потребами. Онлайн-волонтерство дозволяє взяти участь в ініціативах поза межами свого населеного пункту,  долучитися до міжнародних громадських організацій. Крім того, пошук в мережі Інтернет – це чудовий спосіб знайти й «традиційне» оффлайн-волонтерство.

При підготовці статті використано матеріали з сайтів 1 та 2 (англ.). Переклад Дар'я Вороніна

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.