bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Проект Глобальний Аутизм: рука допомоги тим, хто цього потребує
06.08.2013

Проект Глобальний Аутизм – це некомерційна організація, метою діяльності якої є подолання світової проблеми розуміння аутизму та розриву в ресурсах  і можливостях його лікування. Проект спрямований на те, щоб громади у всьому світі мали змогу допомагати особам, які страждають на аутизм, з допомогою різноманітних програм навчання, з одного боку, та сприяючи адекватному прийняттю їх суспільством, з іншого.



Історія організації

У вересні 2003 року американська лікарка Моллі Ола Пінней переїжджає до африканської країни Гани, щоб продовжувати АВА-терапію для хворої на аутизм дитини, з якою вона працювала в Сіетлі. Коли родина хворої вирішила переїхати в Гану, виникло питання про подальший нагляд за їхньою дитиною. Єдиним можливим вирішенням було привезти терапевта з собою. Після переїзду в Гану, до Моллі звернулися за допомогою й інші сім’ї з дітьми, теж хворими на аутизм.

Матір одного малюка, в якого була діагностована ця хвороба, якось сказала Моллі: "Коли моїй дитині був поставлений діагноз аутизм, я бажала за краще, щоб діагнозом була будь-яка інша невиліковна хвороба – так я була налякана. Мені знадобилося кілька років, щоб почати говорити про це більш-менш спокійно".

Хоча жінка й відчувала себе самотньою та ізольованою, насправді вона не була одна. Такі історії, як у неї, на жаль, часто зустрічаються. Саме історії цих людей не давали Моллі спати вночі, і у неї зароджується ідея  Проекту Глобального  Аутизму. 

У січні-травні 2005 року у центрі аутизму в Гані працював М. Ед, проводячи тренінги щодо АВА-методів. У цей же час Молі повертається до США, де разом з Рені Б’юсом започатковує збір коштів на кампанію із суспільної обізнаності щодо аутизму, яка існує й донині.

Улітку того ж року до проекту приєднується Нік Фокс, друг дитинства Моллі. Попри те, що він тільки-но закінчив свою службу в Корпусі Миру, Нік ще не хотів залишати Західну Африку. Коли Моллі повернулась в Нью-Йорк для продовження освіти, Нік переїхав до Гани для підтримки проекту та підготовки до офіційного прийому волонтерів.

Кілька років по тому Проект Глобальний Аутизм  допоміг у створенні місцевого потенціалу з лікування аутизму трьом іншим країнам. Зокрема, у 2009 році партнером Проекту стала організація SOREM в Чандігарх (Індія), через рік до Проекту приєдналася Кенія. Останнім партнером Проекту стало Перу, але організація з нетерпінням чекає можливості для співпраці з іншими країнами у всьому світі.



Місія організації

Проект Глобальний Аутизм позиціонує себе як організація, що не тільки надає послуги в місцевих центрах аутизму, але й працює заради змін на системному рівні в усіх країнах, де вона представлена.

Одним з найважливіших аспектів місії Глобального проекту Аутизм є створення місцевого потенціалу з надання послуг хворим на аутизм таким чином, щоб партнерські організації мали у своїх руках авторитет і владу для покращення ситуації. Повертаючись до США, учасники Проекту залишають партнерські організації з усвідомленням того, що їхній від'їзд не вплине на якість подальшої роботи центрів, адже вони надали їм свою підтримку і досвід, які здатні локально розповсюдитися.

Робота Проекту Глобальний Аутизм  спрямована на:

  • створення місцевого потенціалу з надання послуг людям, хворих на аутизм в громадах у всьому світі,
  • вирішення проблеми нестачі людських, матеріальних та інтелектуальних ресурсів у лікуванні аутизму,
  • подолання досить обмеженого розуміння аутизму суспільством.

Організація Проект Глобальний Аутизм співпрацює з центрами аутизму, що були створені місцевими жителями. Розширюючи їхні можливості – завдяки проведенню семінарів та практичних занять для сімей хворих та всієї громади загалом, Проект підтримує системні зміни у вирішенні проблем аутизму. Співробітники організації вірять, що, охоплюючи таланти і ресурси місцевих громад, вони надають їм інструменти для впевненості у собі, сталого розвитку та інноваційної діяльності.

Завдяки такій всеосяжності – знизу і догори – створюється можливість побудувати світ, в якому всі хворі аутизмом матимуть доступ до ефективних послуг.



Модель організації

Партнерство. Для подолання проблеми нестачі ресурсів та досить обмеженого розуміння аутизму Проект Глобальний Аутизм співпрацює з центрами аутизму, що були створеними місцевими жителями. Організація проводить якісну підготовку членів організацій-партнерів, щоб вони, у свою чергу, могли надавати ефективну терапію для людей з аутизмом у своєму регіоні.

Спілкування. Партнери у всьому світі кожного тижня беруть участь у зборі даних, оцінюванні та тренінгах з допомогою Skype. Збір інформації про всіх дітей, які отримують АВА-терапію, допомагає визначити способи вдосконалення лікувального процесу для кожного з них та спостерігати за прогресом. АВА сьогодні є єдиним доведеним методом роботи з пацієнтами, хворими на аутизм.

Клінічні практики. Організація наголошує, що раннє виявлення аутизму та доступ до лікування є вкрай важливим для людей з такою проблемою. Усі клінічні послуги здійснюються під чітким наглядом Ради сертифікованих аналітиків в галузі поведінки.

Залучення ресурсів

Проект Глобальний Аутизм здійснює консультації для міжнародних партнерських організацій щодо збору коштів і процесу подачі заявок на гранти. Допомагаючи партнерам отримати доступ до вищих рівнів, Проект поліпшує місцевий потенціал, вдосконалює і підвищує матеріальні ресурси. Одним зі способів сприяння розвитку є забезпечення співробітників та партнерів організації усіма необхідними матеріалами і технологіями для надання послуг на новітньому та більш якісному рівні.

Програма R.A.I.S.E. для дорослих людей з аутизмом, що існує в США,  означає Справжній Крок Вперед, Незалежність, Соціальні Навички та Силу, та є унікальною програмою, яка готує дорослих до працевлаштування, базуючись на їхніх інтересах, забезпечує їх необхідними соціальними навичками. Проводячи для людей з аутизмом спеціальні тренінги, ця програма змінює їхнє життя, створює можливості для роботи на різних посадах. А це призводить, в свою чергу, не тільки до фінансової незалежності, але й до усвідомлення власної значимості, що дозволяє цим особливим людям відчувати себе повноцінними членами суспільства.


Переклад Анастасії Фінюк
Редагування Анастасія Сімашова

Джерело 

Читайте також із останніх перекладів волонтерів ГУРТа про міжнародний досвід:

Волонтерство в Індії: що потрібно про це знати

РЕТА: «Ми не просто проливаємо світло на нав’язані тваринам страждання, а змінюємо стан речей»

Організаційні проблеми в неурядових організаціях

Уроки для Заходу від лідерів бізнесу Китаю


Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.