bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Консультант з планування місцевого економічного розвитку у громадах-партнерах програми DOBRE
19.11.2020

Глобал Комьюнітіз (Global Communities) шукає кваліфікованих консультантів на короткий термін в програму Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE):

Посада:                         Індивідульна(ий) консультант(ка) з планування місцевого економічного розвитку (3-5 посад) у громадах-партнерах програми DOBRE.

Період роботи:           До 12 місяців.

Місце роботи:       Об’єднані територіальні громади Запорізької, Чернівецької та Чернігівської областей, м.Київ та дистанційно через засоби онлайн комунікації. Інші міста/громади України за узгодженням.  

Робоче навантаження: Орієнтовно 57 робочих днів (або орієнтовно 17 днів на 1 громаду), включаючи консультаційні візити до громад, час в дорозі, збір та аніліз даних, підготовку матеріалів, обговорення проектів матеріалів, написання звітів та презентації. Точна кількість днів буде визначена індивідуально для кожного консультанта(ки).

Передумови

Глобал Комьюнітіз (Global Communities) виконує проект Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) в Україні. Цей п’ятирічний проект стартував у 2016 році і надає допомогу лідерам нових Об’єднаних Територіальних Громад (ОТГ) для кращого управління ресурсами, підвищення якості комунальних послуг, стимулювання місцевої економіки та підвищення залученості громадян. Починаючи з червня 2020 року, програма DOBRE почала працювати у трьох додаткових областях: Запорізькій, Чернівецькій та Чернігівській. DOBRE допомагає зацікавленим громадам шляхом участі в процесі стратегічного планування із залученням громадян, виявлення проблем та розподілу ресурсів. На основі отриманого стратегічного плану розвитку DOBRE допомагає лідерам громад створювати та реалізовувати програми та проекти, що відповідають пріоритетним потребам громад.

Опис програми DOBRE

DOBRE працює із 100 об’єднаними територіальними громадами у 10 областях України і надає підтримку за декількома напрямками, зокрема, місцевий економічний розвиток (МЕР). Саме за цим напрямком працюватимуть консультанти. 100 громад поділені на чотири когорти і консультанти будуть залучені до роботи з деякими громадами червертої когорти. З іншими громадами четвертої когорти буде працювати безпосередньо команда DOBRE та надасть аналогічні послуги та підтримку громадам четвертої корорти.   

Команда DOBRE надає допомогу громадам через практичні семінари, конференції, робочі зустрічі з експертами та консультантами з питань МЕР, та гранти. Програма DOBRE в рамках роботи компоненту МЕР допомогає кожній громаді створити Робочу групу з питань МЕР (консультаційно-дорадчий орган), проаналізувати ключові ресурси громади та організувати їх у вигляді Економічного профілю громади, та розробити і описати кілька проектів з МЕР у виглядів Програми з МЕР. DOBRE планує співфінансувати деякі проекти для підтримки місцевого економічного розвитку в цільових громадах.

В рамках цієї сфери діяльності DOBRE шукає консультантів, які мають навички та спроможність навчати та консультувати робочі групи з МЕР у громадах, використовуючи методологію DOBRE та власну експертизу.

Обсяг та завдання

Кожен консультант(ка) буде закріплена(ий) за певної кількістю (орієнтовно, три) громад партнерів DOBRE в Запорізькій, та/або Чернівецькій, та/або Чернігівській областях.

Завдання для кожної громади включатимуть:

  • Створити диверсифіковану Робочу групу ОТГ з місцевого економічного розвитку. Цей консультаційно-дорадчий орган (КДО) в складі буде мати представників від органів влади, місцевого бізнесу, молоді, громадськості та освіти. Консультант(ка) допоможе розробити відповідне положення про Робочу групу, яке буде затверджене Радою громади. Під час роботи з DOBRE та після закінчення програми, ця група повинна проводити регулярні обговорення та ініціювати проекти рішень для громади з питань МЕР. (Завдання з виїздом у громаду та/або онлайн – залежить від пандемічної ситуації з COVID-19)

 

  • Спільно з Робочою групою громади з місцевого економічного розвитку провести збір необхідної інформації у всіх доступних джерелах, проаналізувати її, заповнити і опублікувати на офіційному сайті громади Економічний профіль громади. Програма DOBRE розробила типові зразки цього документу та надасть їх консультантам (з виїздом у громаду та/або онлайн).

 

  • Надати детальні консультації Робочій групі з місцевого економічного розвитку з аналізу всіх напрямків місцевого економічного середовища в громаді та спільно розробити Програму та проекти МЕР для покращення економічної еко-системи (з виїздом у громади та/або онлайн).

Програма МЕР має бути розроблена на період від трьох років. Програма повинна містити публічно обговорені із всіма зацікавленими сторонами громади та розроблені проекти МЕР, направлені на всі або окремі цілі:

    • Підтримка існуючого в громаді бізнесу;
    • Стимулювання до підприємництва;
    • Розвиток трудових ресурсів, підвищення кваліфікації працівників, та/або професійна орієнтація молоді;
    • Залучення нового бізнесу та інвестицій в громаду.

 

  • Долучення до семінарів, конференцій, навчальних візитів DOBRE (в т.ч. онлайн)
    Консультант(ка) з планування МЕР відповідно до запиту буде презентувати кращі практики, власні знання та досвід під час семінарів, конференцій, або навчальних візитів DOBRE та/або парнерів програми.

 DOBRE очікує від консультанта(ки) наступних результатів діяльності:

(нижче розраховано, що консультант(ка) працюватиме із трьома громадами. Точна кількість громад, з якими буде працювати консультант(ка) буде визначена під час укладання договору. Орієнтовна кількість днів на 1 громаду - 17)

 Завдання #

Результат діяльності

Опис

Термін виконання

Робочі дні

1.

Накази про створення і склад, затверджене Радою ОТГ положення про Робочу групу з питань МЕР – консультаційно-дорадчий орган ОТГ.

КДО включатиме представників від влади, бізнесу, молоді, громадськості та професійної та/або старшої освіти. 6-12 осіб. Команда DOBRE має схвалити проекти документів перед погодженням їх Радою ОТГ. Один візит до громади або шляхом віддаленої комунікації.

не пізніше 1 березня 2021 року

До 3 днів

2.

Економічний профілі громад (форма буде надана), заповнені та опубліковані на сайті кожної громади.

По одному візиту до громади на зустріч з робочою групою  МЕР та подальша координація онлайн. Команда DOBRE має схвалити проект профілю перед публікацією. Затверджена програма зустрічі та план перед кожним візитом, описаний звіт на 1 сторінку та надісланий DOBRE після кожного візиту.

не пізніше 15 березня 2021 року

До 12 днів

 3.

Розробка Програми з МЕР для кожної громади. Включає розробку  ат детальний аналіз принаймні трьох проектів МЕР з приблизним розрахунком їх бюджетів, переліку необхідного обладнання/послуг, кроків виконання, та PPT презентації кожного проекту.

Три візити до громади та робота з Робочою групою МЕР, подальша комунікація телефоном/онлайн.  Затверджена програма зустрічі та план перед кожним візитом, описаний звіт на 1 сторінку та надісланий DOBRE після кожного візиту.

Не пізніше 15 липня 2021 року

До 36 днів

 4.

Завдання за окремим запитом. Включатиме підготовку/виступ(и) на семінарі та/або конференції, та/або навчальному візиті, та/або допис статті, тощо.

Фасилітація, презентація, дослідження, стаття (деталі запиту будуть визначені в індивідуальному порядку за окремим додатковим запитом.

Протягом 12 місяців дії контракту

До 6 днів

Очікується, що обрані консультанти відвідають особисто (або онлайн, в залежності від пандемії) одноденну координаційну сесію з місцевого економічного розвитку, яку організує DOBRE в Києві або одному з інших обласних центрів України для того, щоб спланувати та скоординувати передбачені у громадах заходи. Переїзд по Україні до/з міста проведення заходу та проживання консультанта (у окремій кімнаті) забезпечить програма DOBRE.

Консультант(ка) буде відповідальна(ий) за організацію поїздок до громад у координації з програмними спеціалістами закріпленими за громадами, а також з технічним представником в м. Києві.

Кваліфікація та досвід роботи консультантів

Консультант(ка) повинен мати наступні кваліфікації:

  • Успішний досвід з консультування у органах місцевого самоврядування з місцевого економічного розвитку;
  • Успішний досвід впроваджених розвитких проектів в громадах;
  • Успішний досвід з проведення навчання та фасилітації заходів;
  • Продемонстроване розуміння місцевого управління та децентралізації;
  • Чітке розуміння понять «економічний розвиток» та «економічне зростання», їх відмінності;
  • Ефективні презентаційні та навички публічних промов;
  • Знання англійської мови буде перевагою для читання та розуміння інформації про кращі світові практики з місцевого економічного розвитку;
  • Готовність подорожувати Україною
  • Готовність працювати віддалено

Координація та звітування

Консультант(ка) буде координувати свою роботу з командою DOBRE з місцевого економічного розвитку та звітуватиме Спеціалістю та фахівці з місцевого економічного розвитку. Кожне завдання, передбачене у контракті, повинно бути сплановане та попередньо затверджене. Кожен виїзд до громади повинен бути завершений наданням короткого підсумкового та рекомендаційного звіту.

Процедура подання заявок

Заявки повинні бути підготовлені та надіслані до 15:00 27 листопада 2020 року в електронному вигляді на адресу: [email protected], зазначаючи в темі листа «Консультант(ка) з планування місцевого економічного розвитку».

До всіх заявок потрібно додавати:

  • Короткий опис (не більше ніж 2 сторінки) експертних знань і досвіду заявника, виділяючи саме ті аспекти, що є особливо важливі для цього завдання;
  • Резюме (максимум 3 сторінки);
  • Приклади раніше розроблених посібників, статтей, пов’язаних із даним завданням (якщо такі є в наявності);
  • Очікувана щоденна плата за консультаційні послуги (у доларах США).

 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.