bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Фахівець-чиня з водопостачання та водовідведення в Донецькій області
21.05.2020

Саме тому «Друкарня - Осередок громадянського суспільства у Слов’янську» шукає фахівця у галузі водопостачання та водовідведення для надання технічних та консультативних послуг.

Фахівець-чиня з водопостачання та водовідведення в Донецькій області

Місце роботи: Донецька область (контрольована державою територія), система водопостачання у місті Слов’янську

Тривалість призначення: 3 місяці
Очікувана дата початку: кінець травня або початок червня

Назва проекту: «Brot fur die Welt» («Хліб для світу»). «Неурядові організації в Росії, Україні та Киргизстані ефективно сприяють захисту навколишнього середовища та клімату, а також соціально справедливому розвитку»

Проблематика

У Слов’янську, місті Донецької області з населенням трохи більше ста тисяч чоловік, більше половини місцевих жителів відчувають проблеми з постачанням води через зношені мережі водопостачання, що призводить до постійних поривів, витоків і перебоїв у водопостачанні. Доступ до води є однією з найгостріших проблем в містах Донбасу і пов’язана не тільки з бойовими діями. Через збройний конфлікт, який триває з 2014 року в Донецькій області, водопостачання для 3 мільйонів чоловік було призупинено або повністю припинено. Про це заявив глава Донецької облдержадміністрації Павло Кириленко. Труднощі з водопостачанням почалися задовго до війни і люди страждають від цього не тільки у лінії розмежування. Словміськводоканал - комунальна служба водопостачання міста Слов’янська, протягом багатьох років є найбіднішою і проблемною серед міських комунальних закладів. Неякісна поставка води в місті з населенням в сто тисяч чоловік зберігається протягом багатьох років і нещодавно посилилася.

Основним лихом Слов’янського водоканалу є втрати води через зношені мережі, які складають 66%. Тобто з кожних 10 кубометрів, придбаних у регіонального підприємства «Води Донбасу», тільки 3,4 доходять до споживача. Виконуючий обов’язки директора Олексій Шурко заявив, що загальний борг Словміськводоканалу, який комунальна служба зобов’язана виплатити комунальній компанії «Вода Донбасу», становить близько 87 млн. грн. Ця сума накопичилася за 10 років. Постійне підвищення тарифів (зараз тариф в Слов’янську становить близько 30 гривень за кубометр) не рятує ситуацію, тому що людям складно оплачувати такий тариф. Фінансова підтримка з боку Слов’янської міської ради допомагає вийти зі складної ситуації. За словами Олексія Шурко, в 2019 році допомога Слов’янської міської ради склала приблизно 25 млн. грн.

Через спалах пандемії коронавірусу питання водопостачання стає ще більш актуальним. З цієї причини “Друкарня” вважає за необхідне включення до загального звіту аналізу систем водопостачання в лікарнях Слов’янська та сусідніх міст.

Саме тому “Друкарня - Осередок громадянського суспільства у Слов’янську” шукає фахівця у галузі водопостачання та водовідведення для надання технічних та консультативних послуг. Інтерв’ю з обраними кандидатами будуть проводитися в режимі он-лайн (через платформу Zoom) або, якщо можливо, офлайн.

Обсяг робіт:

Спеціаліст/ка з водопостачаннята водовідведення матиме наступні обов’язки:

  • Проводити збір інформації та її аналіз з таких питань, як умови підготовки, зберігання/транспортування та стан питної води, подача води населенню, якість послуг централізованого водопостачання , збирання та очистка стічних вод, умови їх скидання до водних об’єктів, проведення ремонтних робіт комунікацій (труб), стан комунікацій на даний момент.
  • Розробити план дій щодо зниження втрат води.
  • Визначити вплив діяльності підприємства на екологію міста (водні/земельні ресурси, тощо), проблемні питання, які потребують вирішення.
  • Визначити і охарактеризувати конкретні причини, джерела забруднення водного об’єкту за рахунок скидання стічних вод.
  • Вивчити заходи щодо відновлення навколишнього середовища, екологічно чистої енергії або поновлюваних ресурсів на підприємстві з оцінкою результативності вже реалізованих за попередні роки проектів, заходів, тощо за рахунок коштів різних джерел фінансування.
  • Підготувати рекомендації щодо доцільності проведення додаткових досліджень якості питної води та стічної води, що скидається до водного об’єкту (проведення хімічного, фізичного і біологічного моніторингу якості води або відбору проб для забезпечення відповідності стандартам якості води). Моніторинг дотримання технологічних норм систем водопідготовки та водовідведення. Оцінка якості матеріалів або виробів, з яких виготовлені труби.
  • Розглянути або оцінити проекти для водоочисних споруд, зливових стоків, засобів захисту від повеней або інших гідротехнічних споруд на водоймах міста.
  • Контролювати втрати водних ресурсів, виявлення нелегальних врізок та підтоплень, водовтрати.
  • Моніторинг використання води, попиту та якості в конкретному місті.
  • Повести оцінку енергоспоживання обладнання і виявлення обладнання з високим споживанням енергії.
  • Провести аналіз систем водопостачання лікарень у Слов’янську та сусідніх містах.
  • Аналіз системи зливових вод міста, їх впливу на стан якості стічних вод, що надходять до системи каналізації, для визначення можливостей поліпшення водних ресурсів.
  • Надати технічну експертизу, щоб допомогти громадам в розробці або реалізації моніторингу зливових вод.
  • Підготувати: пропозиції, варіанти рішень проблем, звіти за проектом, інформаційні брошури або інші документи у підсумковому звіті для його остаточної публічної презентації громадськості та відповідними зацікавленими сторонами.
  • Рекомендувати нові або переглянуті політики, процедури або нормативи для підтримки цілей в сфері розвитку водних ресурсів.
  • В кінці завдання експерт/ка повинен/на підготувати остаточний письмовий матеріал (12-14 сторінок) з докладним звітом про всі вжиті заходи, рекомендації і пропозиції, які він/вона вважає найбільш придатними для інституціоналізації функцій, які виконуються на рівні уряду/спільноти, для підвищення якості надання послуг з водопостачання та водовідведення, а також додати інформацію про систему водопостачання в лікарнях Слов’янська (та сусідніх міст, якщо це можливо).

Ступінь експертизи та кваліфікації:

  • Кандидат/ка повинен мати досвід роботи в сфері водопостачання, бажано інженер або менеджер, не менше 3 років досвіду в управлінні проектами у водному секторі.
  • Досвід роботи на рівні спільноти, а також з представниками водоканалів, місцевими та міжнародними суб’єктами (такими як People in Need, New Way, UNICEF, OSCE PCU) в регіоні, є обов’язковою вимогою цієї посади.
  • Повинен/на володіти українською, російською мовою, англійською (для того аби аналізувати звіти міжнародних організацій в цій сфері).
  • Знання законодавства України та нормативної бази, що стосується області водопостачання та водовідведення.
  • Хороші комунікативні навички.
  • Ретельне розуміння місцевого контексту.
  • Можливість подорожувати у віддалені райони.
  • Індивідуальний підприємець «ФОП».

Контакти

  • Катерина Пасікова +380669784588

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.