bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Тімеа Софілканич: «Інвестиція в емоційний ресурс та інтелект дітей – це складова відбудови України»
28.02.2024

Майже 15 років Тімеа Софілканич з міста Мукачева, що на Закарпатті, працює з дітьми з особливими освітніми потребами за власною авторською методикою. Разом із чоловіком вони створюють навчальний контент, де розповідають батькам і педагогам про нюанси індивідуального підходу до розвитку кожної дитини. Пані Тімеа поділилася з Ресурсним центром ГУРТ своїм унікальним професійним досвідом і міркуваннями про сучасну систему освіти. 

 

  ***

Багато років я займаюся з дітьми з аутизмом та іншими розладами розвитку. Моя робота полягає в наданні підтримки і ресурсів педагогам та батьків, які мають дітей з особливими освітніми потребами. Моє завдання – сприяти розвитку цих діток, учити їх досліджувати світ і отримувати задоволення від навчання.    

 Хочу тут згадати про свій особистий історичний бекграунд. Родом я з Мукачева – це місто ремісників і знатних єврейських педагогів. Одна з моїх прабабусь, яку відділяє від мене шість поколінь, працювала гувернанткою (її батько був кравцем при дворі замку Паланок, котрий приїхав з Австрії, регіон Швабія). У нас у роду всі були письменні, увесь досвід взаємодії та методики розвитку учнів і виховання дітей передавався з покоління в покоління по жіночій лінії, ще від часів моєї прабабусі. 

 

Я вірю у важливість ігрових і творчих підходів до навчання, адже це основи елітарної освіти, яка є фундаментом для всебічного розвитку кожної дитини, і в першу чергу особливої. Чи замислювалися ви колись над тим, що все нове – це забуте або переосмислене старе? Так, на сьогоднішній день ми живемо в епоху загальної середньої освіти, однак елітарна освіта також існує з такими складовими, як театральне і образотворче мистецтво, музика і вокал, риторика, логіка, комунікація і психологія. І саме вона є ідеальним варіантом для особливих дітей. 

У цих діток унікальна фотографічна пам’ять, вони швидко вивчають алфавіт, у них гарні математичні й творчі здібності, але є одне «але» – пізно починають говорити. У них низький емоційний інтелект, є значні проблеми з соціалізацією та контактами, тому з ними просто необхідно працювати індивідуально. 

Відкрию маленьку таємницю: методи розвитку дітей із затримкою мовлення та аутизмом існували ще в Середньовіччя. Є свідчення, що такі визнані генії, як Нікола Тесла, Альберт Енштейн, Леонардо да Вінчі та Мікеланджело теж у дитинстві були особливими дітьми з затримкою мовлення та проблемами соціалізації.  

Міністерство охорони здоров’я України визнає арт-терапію та малювання найефективнішим методом розвитку дітей з аутизмом. Ось перелік методів психотерапії з доведеною ефективністю (Наказ Міністерства охорони здоров’я України № 2118).  

Проводячи уроки для дошкільнят, мене завжди бентежило і навіть вражало питання, чому для лікування цих діток часто обирають тільки пігулки, в той час як існують інші види терапії! Комплексна арт-терапія – це альтернатива психіатрії, можливість соціалізації без рецептурних ліків. Малювати, прописувати назви, зображені на спеціальних малюнках, математично аналізувати намальовані об’єкти – це робота з розвитку інтелекту дитини. Ми з чоловіком якраз і пропонуємо практику ігрової діяльності з розвитку емоційного та соціального інтелекту, у нашому арсеналі є авторські ігри, на практичних тренінгах ми навчаємо різних методик взаємодії з дитиною, я проводжу консультування з питань інклюзії. 

Основним своїм завданням ми вбачаємо навчити дитину вчитися і отримувати задоволення від контактів у соціумі, розуміючи свої емоції та емоції співрозмовника. Ми прагнемо своєю роботою відкривати нові горизонти для дітей із затримкою мовлення, допомогти їм розвивати свій інтелектуальний потенціал та досягати успіхів у школі.  

За нашою методикою розроблений курс «Школа особливого батьківства». Це актуальне питання, бо немає інституту, де б учили, як, власне, бути батьками. Важливим завданням кожної сім’ї є забезпечити готовність дитини до школи та мʼяка соціалізація і ми хочемо допомогти ефективно впоратися з цими викликами. 

З нашими матеріалами та відео можна ознайомитися на сайті Тренінговий центр «Інклюзія», а також на YouTube-каналі та на сторінці у Фейсбуці Інклюзія. Геніальність. 

 

*** 

Після початку великої війни у 2022 році я для себе зрозуміла низку важливих моментів: 

• український контент актуальний; 

• педагогам часто не під силу проявляти творчість і шукати індивідуальні підходи – вони нерідко вигорають і не мають належної матеріальної підтримки від держави; 

• необхідно підтримувати жінок, які змушені самостійно виховувати дітей, бо чоловіки захищають країну (тому я почала розробляти спеціальні кейси «Горщик та творчість», про виховання і взаємодію сиблінгів – рідних братів і сестер); 

• цифрова освіта актуальна в умовах війни, в умовах навчання в бомбосховищах та під час блекаутів; 

• я стала онлайн волонтеркою та арт-терапевткою для сімей, котрі втратили когось із годувальників; 

• кожен має працювати в своїй сфері, бути економічною опорою державі; 

інвестиція в емоційний ресурс та інтелект дітей – це про відбудову країни вже сьогодні! 

 

Про тренінг «Розпочни свій бізнес» від Міжнародної організації праці та Ресурсного центру ГУРТ дізналася від знайомих дівчат-переселенок, які були змушені через війну покинути свої домівки у різних куточках України, і переїхати до Мукачева. Я залюбки приєдналася до навчання, воно стало для мене цінним ресурсом! Робота тренерки надихала, інформація була подана в дуже комфортному форматі. Окрема подяка за наочні матеріали, які нам, учасникам, надіслали на пошту після тренінгу. 

А найціннішим для мене після цього навчання є те, що я знайшла проактивних дівчат, з якими ми розбудовуємо співпрацю та плануємо створити франшизу соціального підприємства. Я зрозуміла, що не одна у своїй справі. Мене тішить, що волонтерська діяльність переростає у справжній бізнес, а матеріали, що ми пропонуємо, завдяки цифровим можливостям доступні для сімей, які війна розпорошила по всьому світу. 

Я рада, що МОЗ визнало арт-терапію доказовим методом для розвитку особливих дітей. Залишилося налагодити контакти з педіатрами, соціальними службами та педагогами і донести широкому загалу про важливість раннього втручання (так називають корекційні розвиткові заняття). Система нашої сучасної дошкільної освіти потребує змін, але, на жаль, вони не відбуваються так швидко, як хотілося б. Однак я переконана, що важливо не здаватися і «лупати сю скалу» – налагоджувати взаємодію профільних структур на всіх рівнях, працювати та шукати однодумців, бо разом ми – сила. 

 

*** 

Читайте більше історій на порталі ГУРТ 

 

*** 

Рецепти успіху підприємців-учасників тренінгів «Розпочни свій бізнес», що проводяться Ресурсним центром ГУРТ, опубліковано у межах проєкту «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні», який здійснюється Міжнародною організацією праці за фінансування Міністерства закордонних справ  Данії. 

______________________________________________________________________________

Приєднуйтеся до спільноти змінотворців ГУРТа в соцмережах:  

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.