bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Іван Лукінчук: «Усього можна досягти, головне – вірити у свою справу»
31.01.2024

Російська агресія завдала величезних збитків сільськогосподарській галузі. Після початку повномасштабної війни багато підприємців були змушені повністю або частково згорнути свою діяльність – через невигідність чи неможливість працювати. 

Важкий сезон у 2022 році не оминув і LukGroupAgro – сімейний бізнес Івана Лукінчука, який живе і працює в селі Підгайчики Івано-Франківської області. Як вдалося впоратися з викликами – читайте в матеріалі від Ресурсного центру ГУРТ. 

 

*** 

Наш родинний бізнес наразі зовсім невеликий, та ми активно працюємо над його масштабуванням. У LukGroupAgro на постійній основі працюють четверо працівників, а також залучаємо до 12 тимчасових робітників у високий сезон. 

Ми спеціалізуємося на вирощуванні зелені та овочів у теплицях. Зараз в асортименті протягом року маємо зелену цибулю, редиску, огірки і помідори. У нас також є культури, що вирощуються у відкритому ґрунті, але поки це більше експерименти. Хоча наше виробництво й невелике, та вже зараз наша зелень доставляється військовим, продається на ринках і з полиць супермаркетів, відвантажується на оптових базах. 

До того, як розпочати власну справу, я працював менеджером з продажу на виробництві металопластикових вікон та меблів і, мушу сказати, тоді не думав про сільськогосподарський бізнес. Однак з часом зрозумів, що мені хочеться займатися чимось своїм, бо люблю спостерігати, як ідея втілюється в життя, як з маленького зернятка виростає щось неосяжне. 

І тут аграрний напрям став очевидним вибором, бо кілька поколінь у нашій родині були тісно пов’язані з сільським господарством, та і виріс я в селі, де майже у кожного раніше було поле, худоба і велика господа. 

Розпочали власну справу ми перед початком 2022 року в невеликій орендованій теплиці в передмісті Коломиї. Першою культурою була зелена цибуля. Сестра з братом допомагали фінансово, а я займався налагоджуванням процесів, з допомогою батька (агроном з багаторічним досвідом) планували висадку і слідкували за рослинами.  

Хоч ми лише починали і допускали багато помилок, але розуміли, що хочемо розвиватись у цьому напрямі. Саме тому спільно було прийнято рішення облаштувати теплиці в рідному селі. Ми підписали контракти та взялися відновлювати тепличний комплекс, який був занедбаний з 90-х років. 

Загальна площа комплексу – 5000 м2. Трішки більше ніж за рік нам вдалось майже повністю відновити 2 з 5 теплиць. Ми замінили практично все, навіть частково землю під теплицями, оскільки за період простою комплекс перетворився на суцільний чагарник. 

Зараз ми облаштовуємо додаткові багаторівневі площі для вирощування зеленої цибулі в закритих приміщеннях. Це дозволяє дещо скоротити витрати на опалення (хоча воно залишається основною статтею витрат) та забезпечити постійну наявність товару. 

Напад росії в лютому 2022-го мало не звів нанівець нашу працю. Ми тільки-тільки почали роботу, планували на 1 березня початок першого зрізу зеленої цибулі (а це майже 5т). 

21 лютого у мене народилася донечка, а через 2 дні, тобто за 5 днів до початку збору урожаю, розпочалося повномасштабне вторгнення. 

Плівкова теплиця, яку не можна освітлювати через світломаскувальний режим, економія електроенергії, а відтак недостатнє опалення через сильні морози та контракт на поставку товару в оточений Київ. Саме у таких умовах ми опинились через збройну агресію росії. 

Замість займатись бізнесом ми розміщали переселенців, допомагали знайти прихисток для знайомих і не дуже людей, котрі втікали від окупантів, готували на волонтерських кухнях і разом з батьком перевозили на Івано-Франківщину виробництва з близьких до лінії фронту територій. 

Але зовсім скоро стало зрозуміло, що ми не готові просто відмовитись від кількамісячної праці, а тому зробили все, щоб врятувати урожай. Почали з того, що зрізали кілька десятків кілограм зеленої цибулі, а моя сестра на місцевому ринку розпродала її за годину. Це дало нам натхнення та надію, що життя триває. 

Звісно, ми понесли втрати і не все вийшло ідеально. Частину продукції врятувати не вдалось, окрім того ціни були далекі від довоєнних. За нашою скромною оцінкою, сума втрат сягнула 200 тис. грн.  

Станом на зараз LukGroupAgro продовжує відчувати вплив війни. Нестача кваліфікованих робітників і робочої сили загалом, зменшення попиту та купівельної спроможності населення найперше б’є по мікробізнесу. Зараз кожен працівник на вагу золота, а тому коли наш ключовий співробітник пішов добровольцем на фронт ми були змушені перебудовувати всі процеси.  

 

*** 

Про тренінг «Розпочни свій бізнес» від Міжнародної організації праці, що проводив ГУРТ, я дізнався з Телеграм-каналу, за яким слідкую давно. Відвідав тренінг, щоб познайомитись із такими ж підприємцями, як я сам, та для глибшого самоаналізу.  

Думаю, не новина, що багато підприємців розпочинають власну справу без бізнес-плану та стратегії. Я – не виняток. Очі горять, працюємо – але не все виходить і не зрозуміло, чому. Через це запал згасає, як далі працювати – неясно. Та завдяки тренінгу мені вдалось нарешті оцифрувати наш досвід, здобуті результати і тверезо подивитися на пророблену роботу. Також, напевне, вперше я зумів порахувати ризики та відмовитись від дуже привабливих ідей, які насправді могли б обернутись лише великими збитками.  

Плани у нас амбітні: хочемо збільшити площі, організувати місця для зберігання та обладнати власний переробний цех, а також урізноманітнити асортимент. Маємо ідеї, як розвиватися в напрямі тваринництва, але наразі через відсутність доступного фінансування рухаємось дитячими кроками, щоб принаймні втримати існуючі темпи виробництва та наявних працівників. 

У 2022-му, коли Івано-Франківщина стала прихистком для багатьох людей із більш небезпечних регіонів, у нас також жили ті, хто рятувався від воєнних дій. Дехто з них почав активно допомагати нам у теплицях – це відволікало від важких думок. І зараз ми хочемо, щоб завдяки розвитку нашого бізнесу створювалися нові робочі місця зокрема для вимушених переселенців. Минулого року брали участь у програмі ELIS від БФ «Карітас», спрямованій на працевлаштування ВПО та вразливих категорій населення.  

 

*** 

Сільське господарство, звісно, непростий вибір. Це в цілому високоризиковий сектор, де часто результат залежить не тільки від твоїх старань, а й від погодних умов, загальної врожайності культури в той чи інший рік, обсягу імпорту тощо. І насправді, коли в тебе немає досвіду в справі, якою вирішив займатись, то зустрічаєш перешкоди мало не щодня. Але комунікація з людьми, постійне активне розширення кола знайомих у галузі допомагають знайти ефективне рішення будь-якої проблеми – від оподаткування до нової технології вирощування та зберігання продукції.  

Тепличний бізнес доволі швидко прогресує, тому з кожним сезоном щось змінюється і самостійно за всім слідкувати неможливо. Але дякуючи таким ресурсам, як Ресурсний центр ГУРТ та Центр розвитку фермерства «Врожай Перемоги», я відвідав навчання та форуми, де знайшов інформацію і знайомства, які допомагають бути в курсі новин.  

 

*** 

ПОРАДИ ПІДПРИЄМЦЯМ-ПОЧАТКІВЦЯМ 

1. Ведіть діяльність офіційно і прозоро. Щоб оформити ФОП, зараз потрібно 15 хвилин часу. Лише так можна сформувати історію бізнесу та отримати доступ до багатьох можливостей: грантів, інвестицій, пільгового кредитування. 

2. Записуйте все до найменших деталей – витрати, прибутки, кілограми, штуки, людей, навіть наліпки, якщо потрібно. Потім це дуже вам знадобиться для аналізу вашої діяльності.  

3. Робіть з вірою. Зараз багато хто може красиво говорити і роздумувати про те, як можна легко робити бізнес, але мало хто наважується робити. Краще зробити неідеально, ніж не зробити взагалі. 

4. Ніхто не ідеальний. Помилки є у всіх і завжди. Немає помилок лише у тих, хто нічого не робить. Прийміть це і не намагайтесь зробити ідеально.  

5. Розвивайте свій бренд. Зареєструвати профіль бізнесу в соціальній мережі не коштує нічого, а дати вам він може багато. 

 

*** 

Нам довелося розпочинати в дуже складний час. Вважаю досягненням те, що ми змогли це зробити і наше господарство не занепало. 

Пишаюся тим, що ми маємо тепер власні площі, постійних найманих працівників та великі плани. Якщо порівняти фото цього комплексу до та після, то різницю видно неозброєним оком.  

Насправді я строгий до себе, тому мені складно говорити про причини для гордості, бо всюди бачу цілу купу речей, які потрібно покращити. Але я знаю, що всього можна досягти, головне – вірити у свою справу і працювати. 

 

*** 

Читайте більше історій на порталі ГУРТ 

 

*** 

Рецепти успіху підприємців-учасників тренінгів «Розпочни свій бізнес», що проводяться Ресурсним центром ГУРТ, опубліковано у межах проєкту «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні», який здійснюється Міжнародною організацією праці за фінансування Міністерства закордонних справ  Данії. 

______________________________________________________________________________

Приєднуйтеся до спільноти змінотворців ГУРТа в соцмережах:  

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.