bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Альона Шибунько: «Хочу, щоб село, де працює «Епіравлик», стало туристичною родзинкою Хмельниччини»
17.01.2024

Чи легко наважитися на зміни, залишити стабільну роботу і поринути в нову сферу бізнесу, та ще й у час війни? Звісно, що ні. Але є люди, які це роблять! Так вчинила й наша героїня, Альона Шибунько з міста Хмельницького, яка  пішла з журналістики та разом з чоловіком створила равликову ферму. Однак журналістський досвід і тут вдалося застосувати – завдяки активному висвітленню життя равликів у соцмережі Instagram ферма стала не просто впізнаваною, а й дуже популярною!  

 

*** 

Наша робота з равликами розпочалася з того, що у 2020 році я стала фіналісткою конкурсу «Мільйони добрих справ» від Епіцентру. На конкурс треба було подати свою бізнес-ідею – і я обрала проєкт равликової ферми, бо цікавилася цим питанням. Хоча до того ми з чоловіком не те що до равликів, а взагалі до фермерства і праці в полі не мали жодного стосунку: я довгий час працювала журналісткою, а чоловік займався менеджментом.  

Трохи раніше ми придбали ділянку землі в 10 кілометрах від Хмельницького – у селі Нижні Вовківці. Це лише 10 хвилин в дорозі від міста, тож ми вирішили, що це чудове місцерозташування для майбутньої ферми, тим більше, що в околицях немає нічого схожого. Назвали наше господарство «Епіравлик»

Беручи участь у конкурсі, ти, звичайно, завжди сподіваєшся перемогти, проте все одно виграш був доволі несподіваним. У мою ідею повірили! Ми отримали кошти на її реалізацію. 

Роботи було дуже багато. Ми не мали досвіду та постійно вчилися. Ще й становлення ферми припало на нестабільний та кризовий для всього світу час. 

Відкрилися саме під час пандемії COVID-19. Свого роду плюсом у таких обставинах стало те, що в цей період обмеженого дозвілля вдалося оцінити потенціал такого напряму, як екотуризм. На території нашої ферми знаходиться старий глиняний будинок, якому вже понад 100 років. На момент придбання ділянки він був у страшенно занедбаному стані, та ми його відреставрували, відновили й створили красиву фотозону. До того ж тут неймовірні заходи сонця! Люди почали цілеспрямовано приїжджати сюди, щоб сфотографуватися. Ми вже навіть маємо досвід зйомок кількох кліпів у цій чудовій локації. Те, що спочатку здавалося недоліком – стара напівзруйнована будівля, – ми перетворили на туристичну перевагу.  

Коли розпочалася велика війна у 2022 році, то перші місяці ми не знали, чи взагалі буде новий сезон роботи. Планували в той рік робити свердловину для поливу поля з равликами, але відклали це, оскільки потрібні були великі кошти і в ситуації невизначеності вирішили не розпочинати такої масштабної роботи.  

Та незважаючи на всі обставини, у 2022-му в нас стався сплеск відвідуваності. Частково через те, що ми почали активно себе рекламувати і все більше людей дізнавалися про нас. Але річ також і в тім, що під час війни люди менше їздять відпочивати, переважно лишаються вдома та й настрій у більшості населення не для подорожей, а дозвілля зводиться до того, щоб вивезти дітей кудись на прогулянку. Наша ферма для багатьох міських жителів стала розрадою. На наступний рік уже у березні посипалися запити на екскурсії та дегустації, хоча сезон відвідування відкривається наприкінці травня. Ми створили місцину, де можна поринути в своє дитинство, згадати візити до бабусі в село – і гості оцінили це. 

Цікаво, що відвідувачів ми почали приймати доволі спонтанно і раніше ніж планували. На нашу думку, ферма не мала того «ідеального» вигляду, щоб відкривати її для всіх охочих. Думали спочатку все дообладнати, зробити красивим. Та якось до нас у гості приїхав один місцевий бізнес-клуб і їм усе сподобалося. Вони сказали, що нам таки варто відкритися: це будуть додаткові кошти й ми зможемо швидше розвиватися. Запитів виявилося дуже багато, люди почали приїжджати на родинний відпочинок, а зараз до нас уже їздять навіть шкільні та студентські екскурсії. Минулого сезону – з травня по жовтень – ми приймали близько 20 людей на день.  

 

Сторінка ферми «Епіравлик» в Instagram 

Наша ферма на етапі масштабування. Це фінансово затратне господарство з високою вартістю всього. Ми заробляємо кошти – і одразу вкладаємо їх у розвиток, а також активно шукаємо гранти. Переважну більшість робіт ми з чоловіком робимо самостійно та наразі не маємо найманих працівників. 

Якраз у процесі пошуку можливостей я натрапила на оголошення про тренінг «Розпочни свій бізнес» від Міжнародної організації праці, що проводив ГУРТ. Мене цікавили питання, як писати бізнес-план та презентувати себе і свій проєкт конкурсним комісіям. На основі нотаток, зроблених під час тренінгу, я підготувала презентацію для одного гранту – і ось буквально днями стало відомо, що отримую фінансування! Тож для мене цей тренінг виявився практично корисним. Я подивилася з іншого боку на свій бізнес-план, помітила моменти, які треба доопрацювати, а зробивши це, маю доволі швидкий результат. 

Завдяки виграному гранту ми поставимо спеціальну теплицю, де буде репродукційна кімната – місце для вирощування маленьких равликів, яких розводимо для продажу. Також у цій теплиці проводитиметься навчання для майбутніх равлиководів: як вирощувати равлика, добувати ікру, дбати про мальків. 

 

До речі, навчання в цій справі – надзвичайно відповідальний етап. Важливо вчитися в досвідчених людей, а не просто з інтернету чи роликів у YouTube. Без розуміння всіх нюансів є ризик узагалі не виростити того равлика, якого можна продати. Ми розводимо середземноморського Хелікс Асперса Мюлер, а це можливо тільки в теплі літні місяці, тож за чотири місяці треба встигнути ВСЕ. Перший рік нам це вдалося з дуже великою натяжкою, було багато втрат. На другий рік справи вже склалися краще, а на третій – ще краще! На наступний рік сподіваємося все буде ще ліпше, адже ми вже пройшли велику школу. 

 

*** 

ПОРАДИ ПІДПРИЄМЦЯМ-ПОЧАТКІВЦЯМ 

1. Найперша порада: щоб досягти успіху в підприємництві, треба бути гнучким. Адже зараз тенденції та вподобання клієнтів дуже швидко змінюються плюс війна накладає на реальність свій відбиток.  

2. Сором – поганий помічник у бізнесі. Не бійтеся, що щось десь у вас не ідеально – цілком можливо, що цю неідеальність бачите лише ви, а стороння людина її просто не помічає!  

3. Чесність важлива. Ми притягуємо схожих до себе людей, тому найкращий варіант – самим бути чесним і формувати таке ж оточення. 

4. Будьте сміливими! Не вдалося щось одне – пробуйте інше. Навіть при малому бюджеті реально зробити цікаві речі та успішно їх продати. А зароблені кошти можна вкласти в розвиток. 

5. У сьогоднішній ситуації війни важливо всіма доступними вам способами підтримувати свою душевну рівновагу. Зосереджуватися на роботі, працювати, розуміти, що попри все життя продовжується.  

 

*** 

Відверто скажу: я пишаюся собою. З нуля, із захаращеної ділянки ми з чоловіком створили місце, куди наші гості хочуть повертатися. Ми стали в мережі Instagram найпопулярнішою равликовою фермою в регіоні. Люди знають мене як фахівця з вирощування равликів. Ми мріємо про власне виробництво – у майбутньому хочемо самостійно виготовляти власну заморожену продукцію та створити робочі місця. 

Наш равлик не для експорту за кордон – це найлегший варіант реалізації такої продукції. Ми продаємо його українському споживачеві – і це також наша позиція: своє для своїх. 

Я хотіла би, щоб у майбутньому село, де знаходиться наша ферма, стало туристичною родзинкою регіону та околиць Хмельниччини. На жаль, наразі, окрім вирощування зерна та обробітку поля, ніякої праці тут немає, тому люди для заробітку мусять їздити в місто. Я хочу розвивати саме туристичний напрямок, бо бачу в ньому великий потенціал. У мене є безліч ідей, як це можна робити, і вони стосуються не лише равликової ферми. Хотілося би, аби місцеве населення (а тут живе багато молоді) працювало вдома й люди розуміли, що в селі теж можна достойно заробляти.  

У 2022 році я залишила журналістську діяльність і своє офіційне місце роботи зі стабільною зарплатнею та зосередилася на равликах. Довго вагалася і сумнівалася, чи правильний це вибір, адже йде війна, незрозуміло, чи буде запит на тих равликів… Але я наважилася на зміни – і це був правильний та вчасний вибір. Війна – час, коли ти все переосмислюєш, час змін. Робота завжди є, і навіть зараз, у війну. Варто шукати себе, щоб потім не жалкувати про невикористані можливості. 

 

*** 

Рецепти успіху підприємців-учасників тренінгів «Розпочни свій бізнес», що проводяться Ресурсним центром ГУРТ, опубліковано у межах проєкту «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні», який здійснюється Міжнародною організацією праці за фінансування Міністерства закордонних справ  Данії. 

______________________________________________________________________________

Приєднуйтеся до спільноти змінотворців ГУРТа в соцмережах:  

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.