bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

ГО ЖОО «Воскресіння»: «Підтримуючи один одного, ми зробимо багато корисного в наших громадах»
29.11.2023

Ресурсний центр ГУРТ продовжує розповідати про організації, які системно використовують групову соціально-психологічну реабілітацію у своїй діяльності. На Житомирщині, у місті Бердичів потужним центром надання психосоціальної допомоги є ГО ЖОО «Воскресіння». Голова організації Оксана Трибун поділилася з нами досвідом роботи з групами, вагомими результатами цієї праці і баченням перспектив. 

 

*** 

МІСІЯ «ВОСКРЕСІННЯ» – ОБ’ЄДНАННЯ ГРОМАДИ НАВКОЛО КОНКРЕТНИХ ІДЕЙ ТА ПРОБЛЕМ 

Наша організація розпочала свою діяльність у 2006 році. Ми шукали таку назву, щоб вона була співзвучна з «відродженням нації». Коли назвались «Воскресінням», то не підозрювали, що в декого будуть виникати асоціації з релігійною організацію. Однак ми організація не релігійна, а громадська, а наша місія – об’єднання громади навколо конкретних ідей та проблем.  

Ми працюємо з такими напрямами, як розвиток соціального підприємництва в регіоні, збереження ментального та психічного здоров’я, просвітництво, запобігання домашньому насильству і торгівлі людьми, активізація волонтерського руху, ІТ-освіта і кіберзахист, робота з молоддю. 

Першим нашим кроком було створення соціального підприємства. Ми переймали досвід польських колег. Наш принцип роботи – на своєму прикладі показувати, як це працює. Тому у 2006 році на базі нашої ГО з’явилося соціальне підприємство «Імперія свята» та Школа для аніматорів. За 16 років роботи СП «Імперія свята» стало одним із найкращих агентств в Україні і на своїх програмах виховало не одне покоління маленьких українців, а також аніматорів та адміністраторів святкових агенцій.  

Другим нашим кроком стала потужна PR-кампанія. Ми запустили проєкт «Соціальну політику в місті творимо разом» і організували в його рамках цілу низку івентів. Це були і гра «Ключі від міста», що об’єднала молодь з різних галузей (військові, пожежники, медики, податківці та інші), і акції «Подаруй дитині посмішку» та «Резиденція Святого Миколая» для дітей-сиріт і позбавлених батьківської опіки, і «Лікарняні клоуни» – для діток, які знаходяться на лікуванні в дитячому відділені міської лікарні, і Парад колясок – для родин з немовлятами, і Родинний арт-фестиваль, і «Наукові пікніки» – об’єднання навчальних закладів і підприємств для популяризації науки, і «Золотий байт» – об’єднання ІТ спільноти для обговорення новітніх ідей у сфері технологій. 

Це були щорічні івенти. У 2013 році ще хотіли започаткувати щорічний Карнавал, але, на жаль, встигли організувати та провести лиш один, бо розпочалася війна.  

Гра «Ключі від міста»

Третій крок, який ми зробили, – залучили в організацію волонтерку з Корпусу Миру США в Україні Джесі Салпитер, яка допомогла нам у розробці стратегії організації відповідно до світових стандартів. Розпочав роботу дитячий клуб «Рожеве слоненя», який спеціалізувався на ранньому розвитку дитини, підготовці до школи, англійській мові. Клуб став одним з перших, який надавав такий спектр послуг. За 10 років ми змогли підготувати викладачів-практиків, які в подальшому відкрили свої соціальні підприємства.  

Четвертим кроком став пошук партнерів. Я вдячна долі, що у 2015 році зустрілась із нашою майбутньою партнеркою Аліною Добошевською, керівницею Фундації «Добра Воля» (м. Краків, Польща). Разом ми втілили цілу низку проєктів на дуже важливі й актуальні теми: робота з військовими і їхніми родинами, підтримка жінок і дітей, які постраждали від війни, обмін молодіжних соціальних театрів та інші. Цей досвід виявився для нас дуже помічним у подальшій діяльності. Після великого вторгнення у 2022 році багато інструментів стали нам у нагоді. 

На сьогоднішній день ми створили в нашому місті синергію між громадським сектором, соціальним бізнесом, релокованим з Мелітополя і Сєвєродонецька освітнім закладом, який працює в ІТ-сфері - Комп’ютерна Академія IT STEP Бердичів. Цим хочемо показати, що доповнюючи та підтримуючи один одного, ми можемо зробити багато корисного в наших громадах.  

Ми зуміли організувати комфортний, безпечний простір «4.5.0.» для громади, де тепер збираються ГСД, та кабінет психолога для індивідуальної роботи. І прагнемо, аби такі простори працювали в кожній громаді. Хочу наголосити – ПРАЦЮВАЛИ, а не декларативно існували.  

У нас багато амбітних планів і ми готові ділитися своїми знаннями. Тож запрошуємо до співпраці всіх небайдужих, хто прагне відбудови України і стоїть на варті ментального здоров’я українців.  

 

*** 

РОБОТА ПІД ЧАС ВІЙНИ 

Ми одразу, ще у 2014 році, зрозуміли, що війна надовго. Я мала досвід роботи з посттравматичним стресовим розладом (ПТСР, або так званим «постафганським синдромом»). Але впоратись одній? Масштаби занадто величезні. І тоді виникла ідея створення волонтерського психолого-консультативного центру «Фенікс» для воїнів АТО (як тоді називали), їхніх родин та переселенців на базі ГО ЖОО «Воскресіння». На всю потужність ми запустилися вже у 2015 році.  

Тісно співпрацювали з 26 артбригадою, проводили інформаційно-просвітницьку роботу серед особового складу, працювали з психологами, надавали індивідуальні консультації та організовували роботу в групах (групи підтримки, арт-терапевтичні, групи за принципом «рівний – рівному»). 

У нас була можливість проходити супервізійні групи з найкращими супервізорами США та Ізраїлю. Ми оволоділи методикою «рівний – рівному» і навчали ветеранів, які могли далі працювати з такими ж ветеранами. Після навчання багато з них пов’язали своє життя з психологією – пішли на факультети психології. Ми цим пишаємось. 

Повномасштабного вторгнення не очікували, як і більшість українців. Спочатку це були шок і неприйняття. Але швидко опанувавши себе, ми почали робити те, що могли – надавати психологічні послуги. Це була робота в укриттях – навчали людей прийомам саморегуляції, організовували евакуацію мам з дітьми, надавали індивідуальну психологічну допомогу як онлайн, так і оффлайн.  

Як кризову психологиню мене запросили до Польщі для надання психологічної допомоги нашим жінкам, які тимчасово виїхали за кордон. Наші фахівчині працювали в Україні та далеко за її межами – у Польщі, Нідерландах, Німеччині, Чехії, Греції. Незалежно від того, де б не перебували, ми об’єднували навколо себе українців та українок – на бізнес-сніданки і кавування, у групах самодопомоги та підтримки, жіночі клуби тощо. Приємно, що ці ініціативи досі працюють у багатьох містах за межами України.  

Початок війни – 2014 рік проходив під гаслом: «Якщо не я, то хто?». Тож, зрештою, ми стикалися з проблемою професійного вигорання, після якої потрібен достатньо довгий термін відновлення. Зараз намагаємося не наступати на ці «граблі», тому не нехтуємо індивідуальними супервізіями та груповими інтервізіями, даємо можливість перепочинку тим, хто був на грані вигорання.  

Єдине, що ми призупинили через війну, – це діяльність соціального підприємства «Імперія свята». Боляче про це говорити, адже 15 років ефективної роботи припинено через війну. Ми понесли колосальні збитки. Але розуміємо: не на часі. Головне – життя людей.  

 

*** 

ЯК ПОЧАЛИ ПРАЦЮВАТИ З ГРУПОВОЮ СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОЮ РЕАБІЛІТАЦІЄЮ 

Якщо говорити про класичні групи самодопомоги, то ми спочатку проводили їх інтуїтивно. А потім пройшли навчання у 7-й Всеукраїнській школі самодопомоги від ГУРТа (2018 рік), яке проводив Олександр Старовойтенко. Дізналися про балінтовські групи від Олександра Алієва (форма групової роботи, коли учасники (лікарі, психотерапевти, медичні психологи тощо) презентують складні випадки зі своєї практики) і це все включили в свою роботу. 

Політика нашої організації в тому, що психологічні центри повинні бути незалежними, у них мають працювати професіонали з досвідом, а послуги – бути належної якості. Ми також на своєму прикладі показуємо, як співпрацюють ГО та соціальні підприємства. 

Під час пандемії у 2020 році на базі ГО ЖОО «Воскресіння» ми створили соціальне підприємство «Психологічний кластер», де об’єднали найкращих психологів, психотерапевтів, психіатрів. 

Якщо навести актуальні статистичні дані, то 20% населення Бердичева – військовослужбовці, 20% – ветерани і ветеранки, 10% – ВПО, 15% – люди з інвалідністю (і зараз їх кількість стрімко зростає!). З кожною цільовою групою ми працюємо окремо і за це відповідає окрема група психологів.  

Кожна з цих груп має свої унікальні потреби. Вони є найвразливішими до травм і стресу. Підтримка, яку ми надаємо, сприяє їх фізичному та психологічному відновленню, а також зміцнює їхню ресурсну базу для подальшого життя та активної участі у громаді. Наша місія – допомогти цим групам впоратися з викликами та сприяти їх благополуччю і адаптації. 

 

 

*** 

СПІВПРАЦЯ З РЕСУРСНИМ ЦЕНТРОМ ГУРТ 

З початку створення нашої організації ми користуємося інформаційним порталом ГУРТ і беремо там багато корисної інформації до своєї професійної скарбнички. Ми побачили оголошення про навчання методології самодопомоги, долучилися до нього, а згодом стали партнерами. Для нас честь бути в когорті однодумців. Наша організація не шукає фінансування заради фінансування – для нас важлива співпраця з тими, з ким співпадають принципи і бачення спільного результату. Завдяки співпраці з Ресурсним центром ГУРТ та іншими партнерами ми й змогли відкрити громадський простір «4.5.0.» для груп самодопомоги та комфортний кабінет психолога. 

Співробітництво з ГУРТом відкрило нові горизонти та надало можливість реалізувати інноваційні підходи в наших проєктах. Так цьогоріч ми разом з релокованою з Мелітополя і Сєвєродонецька Комп’ютерною Академією IT STEP Бердичів і місцевим соціальним підприємством долучилися до ініціативи Meet and Code, яку в Україні реалізує ГУРТ за підтримки корпорації SAP. Ця програма спрямована на просування цифрової грамотності серед молоді та передбачає організацію безкоштовних навчальних заходів з програмування, технологічної грамотності і STEM-освіти. Ми провели низку заходів із залученням справжніх IT-гуру, експертів та інноваторів, піднімали найактуальніші питання інформаційних технологій та їх впливу на сучасне суспільство, сьогодення і майбутнє ІТ-сфери. 

 

Співпраця з ГУРТом дозволила нам будувати корисні партнерські зв’язки з іншими організаціями та громадами. Також ми отримали доступ до ресурсів і експертної підтримки, що посилює нашу спроможність реалізовувати проєкти. 

 

*** 

ПОТЕНЦІАЛ ГСПР 

Групи – це дієвий інструмент соціально-психологічної реабілітації, адаптації, соціалізації, і тут можна окреслити кілька вагомих аспектів. 

Підтримка – групи створюють безпечне та ресурсне середовище для учасників і учасниць, де вони можуть поділитися своїми досвідом та переживаннями. Це допомагає підвищити самооцінку і зменшує відчуття ізоляції. 

Соціальна інтеграція – групова робота допомагає людям навчитися взаємодіяти з іншими, розвивати комунікаційні навички та відчувати себе частиною спільноти. 

Моделювання поведінки – групи учасників можуть спостерігати за іншими, які знаходяться на різних етапах реабілітації, адаптації, соціалізації, і знаходять у них натхнення для власного зміцнення й зміни негативних патернів поведінки. 

Обмін досвідом – групова робота дає змогу учасникам обмінюватися корисними стратегіями, техніками та ресурсами для подолання труднощів. 

Розвиток емпатії – робота в групі сприяє розвитку емпатії та співчуття до інших, що може позитивно впливати на стосунки в особистому житті. 

Спільна мета – у групах діяльність спрямована на реалізацію спільних цілей, які мотивують учасників та учасниць до досягнення покращення у своєму психічному стані. 

Групи дають можливість людям зі схожими проблемами об’єднуватися, підтримувати один одного і разом розвивати навички для покращення свого психічного здоров’я. ГСПР – це інструмент розвитку громад та розробки стратегій розв’язання їхніх проблем. 

Якщо говорити про наші результати роботи з групами самодопомоги, то я багато чим пишаюся. 

Нам вдалося створити спільноту – об’єднати людей, які стикалися зі схожими проблемами. 

Ми змогли об’єднати ресурси – установили систему обміну можливостями та інформацією між усіма учасниками і учасницями групи. 

Спільні перемоги – бачимо багато історій успіху, де учасники й учасниці досягли своїх цілей і подолали виклики завдяки підтримці спільноти. 

Формування культури взаємопідтримки – учасники вчаться слухати та підтримувати один одного. 

Це надихає мене продовжувати роботу в цьому напрямі. 

 

*** 

Ресурсний центр ГУРТ працює над розвитком групової соціально-психологічної реабілітації за підтримки Уряду Швеції та Національного фонду демократії (NED).  

Цей матеріал підготовлено у рамках проєкту «Психосоціальна самодопомога для підтримки громад України», що здійснюється Ресурсним центром ГУРТ за фінансової підтримки Швеції.    

Думки, висновки чи рекомендації належать авторам/авторкам цього матеріалу і не обов’язково відображають погляди Уряду Швеції. Відповідальність за вміст матеріалу несуть виключно його автори/авторки.  

_________________________________________________________________________

Приєднуйтеся до спільноти змінотворців ГУРТа в соцмережах:  

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.