bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Ганна Довженко: «Ми, українці, зможемо вижити тільки тоді, коли будемо працювати»
13.10.2023

І на малому бізнесі великою мірою тримається економіка країни. Це необхідно розуміти і визнавати зараз, у час війни. Тож Ресурсний центр ГУРТ продовжує підтримувати мікро  та малий бізнес у рамках проєкту МОП «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні» за фінансування Міністерства закордонних справ Данії.

*** 

Ганна Довженко (46 років) відвідала у Львові тренінг «Розпочни свій бізнес» від Міжнародної організації праці, який організовував ГУРТ, та поділилася впливом, що отримала під час та після навчання. Пані Ганна зараз проживає у містечку Пустомити на Львівщині, хоча до повномасштабного вторгнення жила у Харкові. До сьогоднішнього дня Ганнине рідне місто залишається територією бойових дій, тому родина вже півтора року не може повернутися додому. Але жінка не сидить склавши руки, вона з нуля організувала власну перепелину ферму, і тепер її продукція добре відома в Пустомитівській громаді. 

 

***

Наш бізнес – родинний. На фермі ми працюємо самі, найманих працівників не маємо. Зараз у нас 1000 перепілок, хоча я вирішила зайнятися цією справою влітку 2022 року, тобто відносно недавно. 

Минулого літа у ЗМІ було дуже багато тривожної інформації про можливий витік радіації з АЕС, вірогідність бомбардування атомними бомбами та інших страшних речей. Я стресувала від цього, тож почала шукати в інтернеті якісь відомості про те, як справлялися з такою бідою у свій час японські міста Хіросіма і Нагасакі, на які у 1945 році скинули атомні бомби. Знайшла безліч даних про те, що виводити з організму радіацію і важкі метали допомагають перепелині яйця! У Японії і до сьогодні кожен школяр на обід отримує 2 перепелиних яйця - мене це зацікавило, я знайшла «пігулку від радіації» та від своїх страхів. 

Спочатку завела перепілок для себе. Потім почала пригощати продуктами моєї невеличкої ферми друзів. А потім почали з’являтися перші клієнти.  

Перепелині яйця були відомі своїми корисними властивостями ще з часів Стародавнього Єгипту, а зображення цих птахів навіть є на деяких давньоєгипетських пам’ятниках. Їх розводили і в Древньому Китаї. Але тільки коли я сама завела перепілок і моя родина та друзі почали вживати їх яйця, то на власному досвіді переконалися, що це – справді здорова їжа. Вони містять багато вітамінів, що покращує обмін речовин. Антиоксиданти та низка мікроелементів у складі яєць допомагають боротися з депресією і уповільнюють процеси старіння. У них є амінокислоти, які зміцнюють кістки та запобігають розвитку кісткових хвороб. Я – людина з інвалідністю, маю 13 переломів, але багато рухаюся і кістки в мене не болять. Вірю, що це передусім завдяки включенню в щоденний раціон саме перепелиних яєць. 

 

За цей рік я багато навчилася і зрозуміла. Самостійно дуже багато вивчала, читала, дивилася відео на ютюбі, а ще спостерігала за перепілками, пробувала, експериментувала, перевіряла гіпотези. Я навчалася самостійно робити корм без антибіотиків. У мене абсолютно чистий екологічний продукт! 

Ми в родині вирішили, що частку коштів, які отримуємо як ВПО, будемо витрачати на закупівлю обладнання для інкубатора, сітки, матеріал для кліток. Коли в мене вже було понад 400 перепілок, я почала шукати гранти і виграла один від Посольства США. 

Я продовжую активно вчитися, тож коли у соцмережах побачила оголошення про тренінг від Міжнародної організації праці, що організовував ГУРТ, одразу зацікавилася. Побачила, що він триденний – тобто має бути досить ґрунтовним – і зареєструвалася. Це був драйвовий, емоційно насичений захід. Усе пройшло на одному диханні! На тренінгу я вперше презентувала свою бізнес-ідею. Перший раз перед великою аудиторією розповідала про себе, про свій продукт і його користь. Отримала цінний фідбек – інші учасники давали поради, робили зауваження, ділилися, що їм заходить і відгукується, а що не заходить. Майже всі казали, що мені треба працювати із соцмережами, для мене це стало новим горизонтом. Тож я дуже вдячна і всім раджу проходити такі тренінги.  

*** 

10-15% своєї продукції я віддаю людям із соціально незахищених верств населення. Одна з моїх подруг має дитячий будинок сімейного типу. Я регулярно передаю для діток наші екологічно чисті продукти. Чим можу підтримую вимушених переселенців у наших Пустомитах. Це моя десятина, мій внесок у те, аби громадяни нашої країни були здоровими. 

У своїй громаді я веду ще й просвітницьку роботу: розповідаю про користь перепелиних яєць. І річ не в тому, що мені треба продати свій товар – я хочу, аби люди знали про продукти, які зміцнюють їхнє здоров’я. Я щиро вболіваю за те, щоб українці були здоровішими, тим більше зараз, коли в нас стільки стресів і постійних тривог. 

 

Я задоволена тим, що з нуля, без досвіду змогла створити перепелину ферму і розвести за рік 1000 перепілок. Найбільше радію з того, що я – приклад для моїх дітей, які розуміють, що не треба боятися невідомого. Якщо ти чогось не знаєш, але маєш бажання і натхнення, то це вже дуже багато! Перешкоди у людини в голові. Я налаштувалася сприймати ті проблеми, які, звичайно ж, періодично виникають, не як перешкоди, а як виклики. А виклики приємно долати. Якщо не можеш самотужки вирішити якісь питання – звертайся за допомогою: обов’язково знайдуться люди, які тобі допоможуть, оцінять твою роботу і поважатимуть тебе за те, що ти працюєш. 

Коли ти відкритий – увесь світ відкритий для тебе, навіть незважаючи на те, що зараз війна. Ми, українці, зможемо вижити тільки тоді, коли будемо працювати. 

 

*** 

Поради, як досягти успіху 

1. У кожному з нас є щось, що робить нас особливими. Кожна людина має якийсь талант. Треба цей талант знайти і розвивати його.  

2. Якщо ви виробляєте продукцію – дбайте про її якість та естетику подачі. Раніше, коли я ще купувала перепелині яйця в магазинах, мені не подобалося, що в упаковці вони зазвичай різного розміру, можуть траплятися пошкоджені. Тож зараз я уважно переглядаю кожне яйце, сортую їх за розміром. У мене окремо маленькі, середні і великі. Упаковка однакових яєць виглядає значно акуратніше. Також своїм постійним клієнтам я розповідаю секрети варіння яєць та цікаві рецепти їх приготування.  

3. Якщо щось не вийшло з першого разу – можна спробувати ще раз, по-іншому, змінити підхід. Я, наприклад, не з першої спроби знайшла свій ринок. Поїхала на один – товар не зайшов, поїхала на інший – також безрезультатно, поїхала на третій – і відразу все склалося, зараз ці люди беруть на продаж тільки мою продукцію, бо оцінили її якість.  

4. Займайтеся тим, до чого лежить душа. Подумайте, що вам справді подобається, яка справа приносить задоволення. Щоб ви не рахували кожну хвилину до закінчення робочого дня. Тоді втома від праці буде приємною. З перепілками роботи багато. Треба слідкувати за чистотою, за тим, аби в них постійно були їжа і вода. Необхідно шукати клієнтів, щоб продати яйця. Звісно, я втомлююсь. Але коли люди щиро дякують мені за мій продукт, це надихає. 

 

*** 

Рецепти успіху підприємців-учасників тренінгів «Розпочни свій бізнес», що проводяться Ресурсним центром ГУРТ, опубліковано у межах проєкту «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні», який здійснюється Міжнародною організацією праці за фінансування Міністерства закордонних справ  Данії.  

_________________________________________________________________________

Приєднуйтеся до спільноти змінотворців ГУРТа в соцмережах: 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.