bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Тетяна Коваленко: «Мрію, щоб люди куштували смачний хліб і ставали здоровішими»
12.07.2023

Для багатьох людей події останнього часу стали потужним поштовхом для переосмислення свого життя. Тетяна Коваленко (42 роки) із села Нові Петрівці на Київщині давно цікавилася темою здорового харчування і вирішила: час зайнятися справою, до якої по-справжньому лежить серце. Так вона почала випікати хліб.  

 

*** 

Бойові дії зачепили наші Нові Петрівці, тож ми були вимушені на місяць виїхати в безпечніше місце. Ми не хотіли полишати Україну, нашу землю, відчували її силу і підтримку навіть далеко від дому. Повернулися перед самим Великоднем – якраз щоб встигнути підготуватися до цього урочистого дня та спекти великодні паски. 

Тяжкі події в Україні дали мені час зупинитися і подумати, що ж насправді є тим, заради чого я буду прокидатись рано-вранці із задоволенням. І відповідь – хліб.  

Здоров’я сім’ї – один з моїх пріоритетів. Я давно вивчаю питання здорового харчування з різних аспектів. Бачу, що, на жаль, не завжди хлібобулочні вироби з полиць наших магазинів мають ті смакові та поживні властивості, які хотілося би в них знаходити. 

Моя родина в певний момент перейшла на вживання хлібців замість справжнього хліба – не могли знайти «свій» хліб. Потім ми купували магазинні хліби на заквасці, але все одно це було не те. І тоді я вирішила звернутися до витоків і з’ясувати, а який хліб споживали наші предки. Виявилося, що це хліб на живій заквасці! Я дізналася дуже багато чого цікавого і можу говорити про це годинами. Тема смачного і в той же час корисного хліба стала моїм просто-таки шаленим захопленням.  

 

Але була ще одна причина моєї прихильності до пекарської справи: я завжди з теплотою згадувала сімейні сніданки у моїх друзів, поруч з якими знаходилася пекарня, де щодня можна було купити ранкову булку до сніданку.  

Мені дуже кортіло передати людям оце відчуття родинної єдності, радості смакування і заряду бадьорості, що дарує ранкова булка.  

Я зрозуміла, що маю створити таку пекарню у себе в громаді (для початку), де можна буде купити хрумку булку зранку і теплий хліб увечері. Це повертатиме людям любов до рідного хліба. А ще – що дуже важливо – хліб на живій заквасці дуже корисний для здоров’я, тому що є природним продуктом, який українці вживали з діда-прадіда. 

 

За фахом я закупівельник, а за освітою – товарознавець, тож умію знайти найліпше з точки зору безпеки і користі за оптимальною вартістю. У мене є досвід успішної реалізації великих проєктів з облаштування навчальних закладів та забезпечення учнів найкращими речами, які можна знайти в Україні. Я хочу, щоб і моя пекарня була у всіх сенсах найкращою. Маючи мету і бачення, як втілити задумане, почала працювати над здійсненням своєї мрії. 

Я знайшла інформацію про проведення тренінгу «Розпочни свій бізнес» від Ресурсного центру ГУРТ у місцевій Фейсбук-групі. Це було дуже доречно – мені хотілося розширити свої знання. Виробляти продукт – тобто пекти хліб – я вміла, але що робити далі з цим продуктом, як розвиватися? Для запуску бізнесу треба дуже багато чого – від продуманого бізнес-плану до розуміння, як працювати з клієнтами. 

У моєму досвіді це був перший тренінг (до того ж безкоштовний!), який пройшов з таким мозковим штурмом і подарував стільки нових вражень, що зупинитись я не можу й досі – застосовую та опрацьовую отримані знання. Це був поштовх з точки нерішучості до дій. 

Надихнувшись, я пішла на двохмісячні платні курси. Отримані знання дозволили сформувати бачення майбутнього бізнесу. 

***

Мені вдалося створити власний бренд і почати регулярно продавати свої хлібчики в громаді. Зараз активно працюю над облаштуванням пекарні та пошуком клієнтів. Власним коштом закупила тістоміс, розстійну шафу (професійне обладнання для підготовки тіста до випічки) та деякі додаткові аксесуари. На черзі печі, столи, пекарські ваги. Консультуючись із фахівцем, розробляю концепцію інстаграм-сторінки та шукаю можливості для подальшого фінансування. Пекарня працевлаштує команду з п’яти людей – це будуть нові робочі місця. Поки що працюємо в нашій громаді, але на майбутнє плани амбітні – хочемо розширювати географію клієнтів та відкривати нові точки продажу. Зараз я двічі на тиждень постачаю свою продукцію в місцеву кав’ярню та маю низку персональних замовлень.  

Я печу корисний хліб на живій домашній заквасці і поширюю знання про здорове харчування серед своїх покупців, а також серед людей, які цікавляться моїм хлібом. Мрію, щоб люди куштували смачний хліб і ставали здоровішими, споживаючи корисний продукт. У цьому вбачаю важливе соціальне завдання свого бізнесу. 

 

Кожен вдалий хлібчик – позитивний досвід і радість. Кожен невдалий (адже всяке трапляється) – новий мозковий штурм: що потрібно змінити.  

Багато перешкод люди вигадують собі самі. «Я не вмію», «мені, можливо, не дано», «інші можуть краще»… Але несамовите бажання, щоб вийшло так, як мрієш, як бачиш на картинці, прагнення поласувати суперхлібом дають витримку і віру в те, що все зрештою вийде. Досвід – це не просто слово, а маленькі кроки до великого успіху. Я дуже ціную той шлях, на який мене, напевно, підштовхнули десь згори і безмежно вдячна за це. 

 

*** 

П’ять порад від Тетяни, як досягти успіху в підприємництві та що для цього потрібно 

1.  Найголовніше – мати пристрасть до того, чим хочеш займатися. 

2.  Важливо вміти помічати деталі та розуміти людей, які тебе оточують. 

3.  Продукт має вирішувати певну проблему людини, завдання підприємця – допомогти з цим вирішенням. 

4.  Треба бути готовим до невдач і вміти адаптуватися до умов, якими не можеш управляти. 

5.  Варто навчитися розкривати свій ідейний потенціал – це дає впевненість, що за будь-яких обставин ти щось придумаєш і будеш рухатися далі. 

 

Рецепти успіху підприємців-учасників тренінгів «Розпочни свій бізнес», що проводяться Ресурсним центром ГУРТ, опубліковано у межах проєкту «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні», який здійснюється Міжнародною організацією праці за фінансування Міністерства закордонних справ  Данії. 

________________________________________________________________________

Щоб завжди бути в курсі найактуальніших можливостей та подій громадського сектору - приєднуйтеся до спільноти змінотворців ГУРТа в соцмережах: 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.