bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Олександр Сербов: «Дуже важливо знайти надійних працівників і створити в колективі дух родини»
28.06.2023

Від початку повномасштабного вторгнення в Україні закрилося дуже багато бізнесів. Стрімке падіння підприємницької діяльності у різних сферах особливо відчутне у прифронтових областях. При цьому на заході України збільшується кількість зареєстрованих підприємств. Причини очевидні – люди переїжджають у безпечніші регіони, на новому місці потрібна робота. При цьому далеко не завжди є змога продовжити працювати за своїм фахом. Іноді простіше почати все з самого початку. 

Олександр Сербов (45 років) проживав у Бердянську Запорізької області. Він займався ремонтом і продажем комп’ютерної техніки – були магазин і сервісний центр, напрацьована клієнтська база, постачальники і великий досвід роботи. З початком окупації з’явилася думка перенести бізнес у Запоріжжя, але зрештою Олександр відмовився від цієї ідеї і переїхав до Луцька, залишивши все в окупованому Бердянську. До того ж велику частину майна підприємця було розграбовано. 

 

 *** 

Спочатку я планував займатися комп’ютерною технікою і в Луцьку. Проте після переїзду, проаналізувавши ринок продажу, я побачив, що ця ніша знаходиться в стані стагнації. Є таке поняття, як відкладений попит – зараз люди орієнтуються у своїх покупках на закриття базових потреб, таких як харчування, ліки та одяг. Комп’ютерна техніка не є речами першої необхідності, люди купують її тоді, коли мають певний фінансовий запас. У наших партнерів, які продовжили працювати у цій сфері в Києві та Запоріжжі, обсяги продажів упали на 50-70%. Зважаючи на все це, я прийняв рішення відкривати бізнес у сфері харчування, хоча це була для мене нова сфера. 

За базу розглядав класичну кав’ярню, але в цій ніші дуже велика конкуренція. Закладу треба була якась особливість, своя родзинка. Я знайшов спеціаліста з досвідом роботи в грузинській пекарні – і зрозумів, що це і може стати нашою фішкою. Ми обміркували концепцію, розробили рецептурні карти – і нас вийшла цікава кав’ярня-пекарня відкритого типу з асортиментом грузинської випічки. 

 ***

Важливим моментом був вибір локації закладу. На центральних вулицях велика конкуренція і висока оренда приміщень. Ми зверталися до органів місцевого самоуправління з проханням виділити нам комунальне приміщення. Хоча місцева влада йшла назустріч у цьому питанні, проте, на жаль, ті локації, які вони могли запропонувати, не дуже нам підходили. Для закладу харчування принципово важливе місцерозташування, адже це одна з тих речей, що забезпечують хороший потік клієнтів. Зрештою ми орендували вдалу точку у великому житловому масиві із зручним заїздом для автомобілів і паркуванням біля дороги.  

Спочатку в асортименті нашої пекарні була переважно випічка. Наші клієнти – це люди, котрі заходять поснідати перед роботою, студенти, мета яких – швидкий і при цьому недорогий перекус, а також ті, кому подобається смачно і ситно пообідати. Дослухаючись до побажань відвідувачів, ми ввели комплексні обіди, щоб у людей був альтеративний вибір між булочкою з кавою та повноцінним обідом.  

 

Починати новий бізнес завжди непросто, а у війну тим більше. Дуже багато всього потрібно, у нашому випадку це виробниче обладнання. Ми хотіли розширити асортимент – пекти шоті, сванський хліб, сирний лаваш, хачапурі, кубдарі, самсу та інші види випічки, у групі кондитерських виробів – листкові булочки (слойки), наполеон, медовик, а для цього треба спеціальні печі. Також для зберігання продукції нам були вкрай необхідні холодильні установки. 

 ***

Про конкурс міні-грантів для підприємців від Ресурсного центру ГУРТ я дізнався випадково – побачив оголошення в інтернеті, шукаючи можливості для фінансування. Це мій перший грантовий досвід у житті. Усі кошти гранту були спрямовані на закупівлю виробничого обладнання – ми придбали пароконвекційну піч, індукційну плиту, морозильну шафу, холодильний  стіл, холодильну шафу. Співпраця з Ресурсним центром ГУРТ дала нам можливість наростити потужності обладнання, підвищити стійкість підприємства, розширити асортимент та обсяги виробництва. Пекарня забезпечує громаду доступними продуктами харчування. Ми працевлаштували 10 людей, із них шестеро – внутрішньо переміщені особи (кухарі, офіціант, бариста, кухар-кондитер), сплачуємо податки до місцевого бюджету. 

Минулий досвід в організації роботи комп’ютерного магазина мені дуже допоміг. Підбір персоналу і правильно написаний бізнес-план – це невід’ємні складові вдалого бізнесу. Також дуже важливо знайти надійних працівників і створити в колективі дух родини. Ми раді, що змогли запропонувати роботу людям, котрі так само, як і я, були вимушені переїжджати через війну.  

У нашій пекарні зараз широкий вибір хлібобулочних виробів за доступною ціною – середній чек виробів складає 50 грн. Ми задовольняємо критичні потреби громади м. Луцьк, виготовляючи хлібобулочну продукцію соціального спрямування для вразливих категорії населення. У нас є така акція, як безплатна кава для поліцейських та військових з 8 до 9 ранку – щоб подякувати нашим захисникам і правоохоронцям за їхню роботу. А ще ми проводимо у нашому закладі майстер-класи для дітей – з випікання піци та інших виробів. Такі заходи дуже популярні у маленьких відвідувачів та їхніх батьків. 

 

Перешкодою для нас, як і для багатьох інших бізнесів, стали відключення світла. Але оскільки придбане за грантові кошти обладнання дозволило значно підвищити продуктивність і обсяги виробництва, тому хоч відключення і призводили до простоїв у роботі, та через нарощення потужностей ми залишаємося рентабельними. Подолати ці труднощі нам також допомогли придбання генератора, зміна графіка роботи та оптимізм.  

Підприємцям, які тільки починають свою справу, поради такі: розробіть хороший бізнес-план, шукайте надійних працівників та звертайте увагу до фідбеків клієнтів. У цьому запорука успішного бізнесу.  

*** 

Рецепти успіху підприємців-учасників тренінгів «Розпочни свій бізнес», що проводяться Ресурсним центром ГУРТ, опубліковано у межах проєкту «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні», який здійснюється Міжнародною організацією праці за фінансування Міністерства закордонних справ  Данії. Конкурс міні-грантів проводився за фінансування уряду Німеччини за підтримки Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

________________________________________________________________________

Щоб завжди бути в курсі найактуальніших можливостей та подій громадського сектору - приєднуйтеся до спільноти змінотворців ГУРТа в соцмережах: 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.