bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Ігор Перепуст: «Наша мрія – це швидке і доступне будівництво»
10.05.2023

Через воєнні дії тисячі людей в Україні втратили житло. Багато будинків зруйновані або мають такі пошкодження, що наразі непридатні для проживання. Ігор Перепуст (47 років, с. Синяк, Бучанського району, Київської області) разом із дружиною Оленою нещодавно почали займатися будівництвом, яке вирішує питання швидкої відбудови житла, що на сьогоднішній день стоїть дуже гостро.

 

***

Ні я, ні дружина раніше до будівельної справи не мали стосунку. А зацікавилися ми цією справою, коли вирішили збудували дім для себе. У нас був лімітований бюджет, тож ми розглядали різні варіанти і зрештою зупинилися на каркасному будинку. Нам підходила невисока ціна і сподобалося, що такий дім можна зібрати самостійно, своїми руками.

Так у 2019 році ми збудували свій перший будинок у с. Синяк Київської області, неподалік Гостомеля (зараз там знаходиться наше виробництво). Усе зробили самі, тільки для укладання фундаменту залучали будівельників. 

Ми самі для себе зламали стереотип, що будівництво – це важко, дуже дорого і неможливо без професійних будівельників. 

***

Повномасштабне вторгнення росіян принесло великі руйнування. Багато родин залишилися без даху над головою. Ми зрозуміли, що будинки-конструктори можуть бути виходом для людей, яким треба дім просто зараз! Такі будинки будуються дуже швидко, для їх збору немає потреби залучати фахівців – усе можна зробити власними силами, і це справді недорого.

Почали думати над удосконаленням будівельної конструкції. Наш власний дім ми робили із соломи. Проте це не дуже практичний матеріал – по-перше, виготовлення солом’яних будівельних панелей забирає дуже багато часу, по-друге, така панель виходить занадто важкою. Врахувавши цей досвід і проаналізувавши ринок, уже до літа ми підібрали технологію, яка дає можливість виготовляти легкі за вагою деталі і притому за короткий час. Ми назвали наш проєкт «ZberyDim».

Я підписаний на розсилку бюлетеня від Ресурсного центру ГУРТ, що дуже зручно. Адже найактуальніші можливості я отримую щотижня. З неї дізнався про тренінг “Розпочни свій бізнес” у Києві, тому із задоволенням зареєструвався на захід. Ми з дружиною раніше не працювали з бізнес-планами, тож ці знання нам були дуже корисними і потрібними. Озброївшись інформацією, ми вирішили податися на конкурс грантів для діючих підприємців, що забезпечують критичні потреби для населення. І у нас усе вийшло! Ми отримали грант (вперше у житті!) і закупили обладнання для напилення пінополіуретану та сировину (поліол та ізоцианат). 

Обладнання для напилення пінополіуретану дало змогу розширити наш бізнес. Нова форма утеплення здешевила кінцеву вартість будинку, покращила теплопровідні  показники та прискорила процес утеплення від 4 днів до одного, що знизило затрати в рази. Використання ППУ зменшує теплопровідність до 20%. Це найефективніший утеплювач на сьогоднішній день, а ще – що теж дуже важливо – це екологічний матеріал.

 ***

Завдяки розвитку бізнесу створилися нові робочі місця. Ми працевлаштували чотирьох внутрішніх переселенців. У нас діє програма знижок для військовослужбовців на зведення власного житла.

За технологією, яку ми використовуємо, будинок можна ЗІБРАТИ власноруч лише за 21 день. Дошки обробляємо вогнебіозахистом, усі кріплення оцинковані. Клієнт отримує комплект деталей з кріпленнями та необхідним набором шурупів, тож на будівельному майданчику потрібен лише шуруповерт. За запитом до клієнта може приїхати людина з нашої команди, яка додатково все пояснить, хоча у комплекті обов’язково є детальна інструкція.

 

Наша мрія – це швидке і доступне будівництво. Хотілося би, щоб якомога більше українців знали про такі можливості. Також хочеться, щоб родини, чиє житло було зруйноване, та внутрішньо переміщені українці якнайшвидше знову мали власні будинки – і ми намагаємося в цьому допомогти. Наразі діяльність спрямована на відновлення пошкодженого житла. Переважна більшість наших клієнтів – це люди, які втратили свої домівки. Цієї зими, у грудні ми зібрали будинок-конструктор у Ясногородці на місці вщент зруйнованого обстрілами дому. 

На фото зруйнований під час бойових дій будинок. На ділянці поруч власники зводять новий каркарсний дім за технологією ”ZberyDim”

Зараз працюємо над конструюванням будинку, де через воєнні дії залишився тільки фундамент, а люди хочуть відбудувати свій дім саме на цьому місці і дуже схожим на той, що вони втратили.

Найбільшим досягненням на теперішній момент я вважаю те, що ми змогли вивести на висококонкурентний ринок новітній продукт з нульовим бюджетом. У планах – побудувати у лісовій місцевості невелику, на 5-6 будиночків, базу відпочинку, розвести там альпак. Це буде місце релаксації, куди люди приїжджатимуть, щоб побути подалі від гамірного міста поближче до природи. Ми би хотіли підтримати ветеранів, пропонуючи їм такий відпочинок, адже війна колись закінчиться, люди повернуться додому, їм треба буде відновитися, повернутися до мирного життя. 

***

Поради від пана Ігоря підприємцям-початківцям

1. Не бійтеся починати.

2. Вірте в свою ідею.

3. Оточіть себе тими, хто у вас вірить та підтримує.

4. Приймайте лише конструктивну критику.

5. Головне – це команда.

 

***

Рецепти успіху підприємців-учасників тренінгів «Розпочни свій бізнес», що проводяться Ресурсним центром ГУРТ, опубліковано у межах проєкту «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні», який здійснюється Міжнародною організацією праці за фінансування Міністерства закордонних справ  Данії. Конкурс міні-грантів проводився за фінансування уряду Німеччини за підтримки Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

________________________________________________________________________

Щоб завжди бути в курсі найактуальніших можливостей та подій громадського сектору - приєднуйтеся до спільноти змінотворців ГУРТа в соцмережах: 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.