bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Оксана Пасічна: «Ми відроджуємо гуцульські рецепти, поєднуючи із сучасною кухнею»
14.04.2023

Зараз уся країна працює на перемогу. Ті люди, які зайняті у «невійськових» професіях, також роблять свій внесок: адже кожне робоче місце – це підтримка економічного фронту. Сестри Наталія, Оксана та Василина Пасічні з міста Яремче Івано-Франківської області створили сімейну кондитерську. Вони готують різноманітні смаколики, популяризують національну кухню і активно донатять на ЗСУ.  

***

Наша сімейна кондитерська називається «Файна Фамілія». Ми відроджуємо гуцульські рецепти, поєднуючи із сучасною кухнею. Тому в нас ви знайдете і сирник з вишнею, і бандерівку з ґоґодзами, і макаронси, і чізкейки, і навіть зефір! 

До речі, з останнього ми починали. Наша наймолодша сестра Наталія і за сумісництвом головна кондитерка пройшла курси з приготування зефіру ще у 2021 році. Ми створили сторінку «Файна Фамілія» на Фейсбуці та десь колись по коробочці продавали. Так тривало до лютого 2022 року.   

У перший місяць повномасштабної війни ми з сестрами організовували навчання з домедичної допомоги, плели сітки, постійно думали, чим ми ще можемо бути корисними. Наприкінці березня в Яремчому було дуже багато вимушених переселенців. Кожен кабінет у школі заповнений людьми. Кожна хатина в Карпатах наповнена, і навіть переповнена. Кілометрові затори з однією ціллю – вберегти своє життя, сховатися серед гір.  

У той час у нас жили переселенці з Таращі, що на Київщині – жінка Наталія, її двоє донечок та сестра. Чоловік Артем залишився обороняти Київ, зараз він воює на східних кордонах нашої держави. Саме Наталія надихнула нас на кондитерське благодійництво. Вона сама кожного вечора готувала неймовірну смакоту, а одного дня підкинула нам ідею – їздити з випічкою по готелях, де перебувало багато ВПО. На виручені кошти ми могли би придбати амуніцію для чоловіка Наталії та його побратимів. 

Ідея припала нам до душі. Ми склали меню, зв’язалися із власниками двох готелів і дуже хвилювалися, чекаючи на відповідь. І от у день, коли нам надійшла згода від власника одного з готелів, Наталії несподівано запропонували виїхати з дітьми до Німеччини і вона погодилась.  

Ми вагалися: чи впораємося самі, без Наталиних золотих рук? Але розуміли, що це те, в чому можемо бути найкорисніші. Уже рік ми займалися кондитерськими виробами, тож досвід був. І ми наважилися. 

«Файна Фамілія» почала активно працювати 24 березня 2022 року. За цей період ми провели 20 ярмарків та стали співорганізаторами 18 благодійних концертів. Перед Великоднем проводили майстер-клас для дітей із прикрашання пасочок. В усіх таких заходах, що відбуваються в Яремчому, «Файна Фамілія» бере участь – бо нам це важливо, бо у нас ціль допомагати нашим Збройним Силам.  

Коли віддали перші 35 000 гривень на ЗСУ, ми не вірили своїм очам і що ми на таке здатні! Це були для нас величезні гроші, про які ми ретельно звітували до копійки.

Незважаючи на насичений робочий графік, ми слідкуємо за тим, де які є можливості для розвитку, максимально намагаємося долучатися. Коли дізналися про те, що тренінг «Розпочни свій бізнес» від Ресурсного центру ГУРТ буде проходити в нашому місті, то були в захваті! Бо в маленькому Яремчому нарешті щось відбуватиметься! Записались одразу. 

Тренінг допоміг нам ще чіткіше побачити, що ми хочемо і як нам до цього дійти. Завдяки цьому тренінгу, тим знанням, що ми отримали, підтримці команди ГУРТа ми подалися на грант від МОМ. Нам допомагали на кожному етапі, а головне – дуже вірили в нашу справу. А коли до нас зателефонували зі словами: «Вітаємо, ви виграли грант!», наш тренер з команди ГУРТа був першим, до кого ми звернулися зі словами вдячності. 

З часом з’явились індивідуальні замовлення, ми розширили асортимент, зробили подарункові бокси, почали співпрацювати з готелями та ресторанами. Усе готуємо на домашній кухні, своїми руками, з любов’ю. Радіємо, коли клієнти радять нас своїм друзям і знайомим. 

Хочеться, аби люди більше знали про гуцульську кухню. У нашому асортименті є домашні пляцки за родинними рецептами – медовий, шоколадний, маковий. Користуємося маминою кулінарною книгою, яка писалась у її молоді роки, тож це перевірена часом рецептура.  

Працюємо, незважаючи на складнощі, знайомі багатьом українцям. Маю на увазі відключення електроенергії. Але якщо треба, то ми готові вставати серед ночі, щоб спекти торт за дві години. Так, саме в ті дві години, поки є світло. 

Ми продовжуємо збирати кошти на потреби Збройних Сил України і завжди публічно звітуємо про ініціативи, до яких долучаємося, спонукаючи людей до активності. Пишаємося тим, що змогли лише із продажу наших солодощів задонатити 100 000 гривень! 

*** 

Поради, як досягти успіху у своїй справі 

1. Щирість. Це найбільша та найвища цінність. Щирість видима, вона відчутна.  

2. Чіткість. Нехай у тебе все буде чітко. Що ти хочеш бачити? Яким буде твій продукт? Кому він потрібний? Чи потрібен він тобі? 

3. Що наприкінці? Якщо твоя головна ціль – це гроші, то краще не починай цю справу.  

4. Історія. Саме справжність та історія продають. Розказуй про себе. Всюди. Не бійся. Стукай у всі двері. Відкриють.  

5. Класний маркетинг. Вкладись у це, закохай у себе з першого погляду. Через форми, візуали та свою оригінальну подачу.    

 

***

Рецепти успіху підприємців-учасників тренінгів «Розпочни свій бізнес», що проводяться Ресурсним центром ГУРТ, опубліковано у межах проекту «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні», який здійснюється Міжнародною організацією праці за фінансування Міністерства закордонних справ  Данії. 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.