bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

«Ми не можемо зробити космос ближче до вас, але ми можемо зробити вас ближче до космосу!»
29.08.2022

Щороку європейська ініціатива Meet and Code об’єднує організації громадянського суспільства з багатьох країн Європи з метою підняти рівень цифрових навичок дітей і молоді з огляду на глобальні цілі сталого розвитку країн, ухвалені на Саміті ООН у 2015 році. Організації подають свої ідеї заходів — воркшопів, хакатонів, ІТ-марафонів, вебінарів тощо — і отримують фінансування на їх проведення. Усі події проводяться восени, якраз до Європейського тижня кодування. Найкреативніші ідеї проведених заходів відзначаються на церемонії нагородження Meet and Code Awards. Переможці в кожній категорії отримують грошові призи у розмірі 2000 євро. Категорії нагород відповідають п’яти цілям сталого розвитку, а саме: Дівчата програмують! (Ґендерна рівність), Громада (Сталий розвиток міст і громад), Різноманіття (Скорочення нерівності), Кодуй для планети (Пом’якшення наслідків зміни клімату) і Кодуй для Європи (Партнерство заради сталого розвитку). 

 ***

Минулого року у 35 країнах було проведено 1461 подій, до яких залучили більш ніж 32 000 учасників. В Україні Ресурсний центр ГУРТ як мережевий партнер Techsoup обрав і підтримав проведення 110 подій, дві з яких увійшли у фінал нагородження Meet and Code Awards. Про одну з цих подій ми б хотіли розказати більше детально. 

 

У жовтні 2021 року Громадська організація “Асоціація Ноосфера” організувала воркшоп, профінансований в рамках ініціативи Meet and Code. На подію запрошувались учасниці та учасники 12-24 років, які цікавляться темою космосу та ракетобудуванням. Оскільки в той час необхідно було дотримуватись правил та обмежень через Covid-19, захід проводився онлайн. 

Захід проводили дівчата з команди ракетомоделістів “Millennium Falcon” з Черкащини, Анастасія Мельцова і Анастасія Самелюк (учениці гімназії №9 м. Черкаси). Познайомитись з діяльністю дівчат можна на сторінці їх команди в Інстаграм: @millennium_falcon_rocket. Менторами події виступила команда Noosphere Engineering School Cherkasy.  

 

Дівчата з команди ракетомодельного спорту поділились досвідом у створенні власної ракети, детально розказали про аеродинаміку і поділились секретами розробки бортової електроніки. 

Багато сучасних дітей мріють про космос, особливо коли польоти на космічних кораблях для звичайних людей стають реальністю, але не всі наважуються приступити до такого складного процесу як конструювання ракети. Тому ведучі продемонстрували процес створення 3D моделі ракети у середовищі «Fusion360». Учасники воркшопу дізнались про датчики та програмне забезпечення, які використовуються в системі контролю польоту ракети та «підводні камені», які виникають під час розробки. Також дівчата розповіли про авторську систему управління польотом ракети й поділилися власним досвідом винаходу унікального палива ракетного двигуна. Особливо цікавим для аудиторії був досвід участі дівчат у змаганнях з ракетомоделювання та їхня мотивація до наукового пошуку. 

 

На воркшопі дівчата зауважили: «Ми не можемо зробити космос ближче до вас, але ми можемо зробити вас ближче до космосу!…» 

 

Висновки організаторів суголосні з метою ініціативи Meet and Code: цей воркшоп в цілому відіграв важливу роль для STEM освіти української молоді, адже учасники познайомились і краще зрозуміли світ технологій і програмування в частині ракетобудування. Крім того, проведення події онлайн дало можливість перезнайомитись талановитим молодим інженеркам та інженерам з різних регіонів України й віртуально попрацювати разом. 

 ***

Ініціатива Meet and Code реалізовується організаціями SAP, Haus des Stiftens gGmbH, TechSoup Europe спільно з  мережевими партнерами в різних країнах. Ресурсний центр ГУРТ є мережевим партнером в Україні, TechSoup Україна

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.