bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як працює методологія ГСД у Мелітопольській установі виконання покарань (№144)
07.06.2021

У 2020 році в Державній установі «Мелітопольська установа виконання покарань (№144)» ініціативною групою були створені ГСД для засуджених жінок – «Шлях до змін» та для співробітників – «Робота в радість». Про те, які позитивні зрушення відбуваються завдяки методології ГСД, розповіли активістки Олена Щербак та Наталя Селезень.

***

 Фото з архіву ГСД

Мету, яку ми прагнули досягнути, організовуючи групу для співробітників, було попередження емоційного вигорання. Основною ж метою роботи ГСД для засуджених жінок є створення позитивного мікроклімату в середовищі засуджених, виховання емпатії одна до одної, адаптація до умов тримання в установі.

«Я стала впевненішою в собі, більш відкритою, уважною до інших, готова прийти на допомогу, а головне – навчилася не ховати свою проблему, а обговорювати її в колі однодумців», – розповідає учасниця ГСД «Шлях до змін».

На конкурс ініціатив груп самодопомоги, який проводився в листопаді 2020 року Ресурсним центром ГУРТ у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру та за фінансової підтримки Європейського Союзу, було запропоновано дві ініціативи для учасниць ГСД «Шлях до змін» – міні-проєкти «Віртуальні подорожі» та «Шлях до змін – інше життя».

Духовне збагачення, розвиток соціально корисних інтересів, творчих, художніх та кулінарних здібностей – це ті акценти, на які були спрямовані заходи в рамках ініціатив. Адже це надзвичайно важлива складова частина процесу виправлення та ресоціалізації засуджених, так відбувається становлення активної життєвої позиції, що відповідає соціальним нормам.

Ініціатива «Віртуальні подорожі» складалася з низки віртуальних екскурсій найдивовижнішими бібліотеками та музеями, історично-культурними пам’ятками світу із залученням фахівців та екскурсоводів за допомогою мультимедійних пристроїв. Таке відвідування онлайн заходів дає можливість засудженим жінкам оволодіти навичками соціального та культурного інтелекту, підвищити рівень естетичного світогляду. Все це впливає на ресоціалізацію засуджених та дає змогу запобігти рецидиву злочину. 

Фінальна активність ініціативи – квест «Дивовижні міста світу»

У рамках ініціативи «Шлях до змін – інше життя» були проведені онлайн-семінари з шеф-кухарем, де дівчата отримали теоретичні знання щодо різноманітного меню, видів овочів, правильної і якісної нарізки та впровадили це в практиці. Кульмінацією ініціативи стало проведення конкурсу «Майстер-шеф», де потрібно було показати не тільки кухарські здібності, але й вміння працювати в команді.

Організація таких заходів відіграє дуже важливу роль. Вони сприяють підвищенню соціального, культурного та освітнього рівнів засуджених, дівчата виявляють зацікавленість до соціально корисних занять. Формується стійка життєва позиція, відбуваються позитивні зміни особистості засудженої, створюється платформа готовності до самокерованої правослухняної поведінки. Окрім того, дівчата отримали позитивні емоції від цікавих активностей, що безпосередньо впливає на покращення морально-психологічного клімату в колективі.

Конкурс «Майстер-шеф»

Завдяки участі у конкурсі ініціатив ГСД було обладнано сучасний актовий зал на 100 місць (стільки засуджених перебуває в колонії) з мультимедійним обладнанням. Тут дівчата можуть збиратися для цікавого дозвілля. Після завершення проєкту зал активно використовується з користю для засуджених дівчат. Так, нещодавно проведено онлайн зустріч з фахівцем відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами з надання безоплатної первинної правової допомоги. Для забезпечення доступу засуджених до правової інформації та реалізації права на безоплатну вторинну правову допомогу лекція була присвячена темі житла, а саме «Усунення перешкод у користуванні житловим приміщенням».

***

Матеріал опублікований в межах проєкту «Групи самодопомоги як каталізатор соціальних змін для згуртування громади», що виконується Ресурсним центром ГУРТ в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру та фінансової підтримки Європейського Союзу.

Думки, зауваження, висновки або рекомендації, викладені в цьому матеріалі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди ООН або Європейського Союзу.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують дванадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, Посольство США в Україні, а також уряди Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.

Контакти

  • Ресурсний центр ГУРТ

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.