bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

«Допомагаючи іншим – допомагаємо собі»: коло самодопомоги в Донецькій області
10.05.2021

Проблема співзалежності має одну особливість: її часто не помічають. Якщо нарко-, алкозалежні – це актуальна, різноманітна, широко обговорювана тема, то співзалежність стоїть окремо у колі соціальних проблем. Проте за своїм впливом на життя конкретної людини і громади в цілому ця біда має колосальні руйнівні наслідки. Допомогти жінкам, які страждають від співзалежності, і покликана група самодопомоги «Друге дихання», яка діє у Слов’янську. Про її роботу та успіхи розповіла Ольга Чернавіна, співзасновниця громадської організації «Новий імпульс», ініціаторка руху ГСД.

***

Група самодопомоги «Друге дихання» з’явилася у 2020 році. Її створили жінки, які мають близьких родичів з різними залежностями: алкоголізм, наркоманія, лудоманія (ігроманія). Про ці проблеми багато говорять, пишуть, борються з ними на різних адміністративних рівнях. Але люди, котрі живуть поруч із залежними рідними, найчастіше залишаються сам на сам зі своєю бідою.

Фото з архіву ГО «Новий імпульс»

На перших засіданнях новоствореної групи відчувалася деяка невпевненість, проте жінки поступово навчилися обговорювати те, що довгі роки було глибоко заховано. З часом на зустрічі почали стабільно приходити 9-12 людей. Були подолані неминучі психологічні бар’єри, були перші помилки і перші перемоги. З першими перемогами прийшло бажання допомагати іншим. І найголовнішим із досягнень стала загальна ідея організувати благодійний ярмарок «Різдвяне чудо», а на виручені гроші купити подарунки для дітей з прифронтового містечка Світлодарськ. У листопаді 2020 року був оголошений конкурс ініціатив ГСД, який проводився за підтримки ПРООН та Ресурсного центру ГУРТ коштами Європейського Союзу, тож ГСД запропонувала на розсуд конкурсної комісії цей свій проєкт і отримала підтримку.

Благодійний ярмарок виконував кілька важливих завдань. По-перше, ініціатива не тільки ще більше згуртувала ГСД, а й сприяла залученню потенційних учасників. По-друге, організація такого заходу допомогла розкрити таланти жінок та членів їхніх родин, пробудити інтерес до активного життя. А по-третє, активності з благодійною метою яскраво демонструють, що милосердя завжди є і буде найнадійнішим засобом від депресії. Жінки, беручи участь у цій ініціативі, побачили чужі проблеми та відчули задоволення від того, що допомагали вирішувати їх.

Фото з архіву ГО «Новий імпульс» 

Весь процес підготовки ініціативи, від розробки ідеї до фінішу, проходив у ГСД з небувалим піднесенням. Члени групи (можливо, вперше за своє непросте життя) змогли на практиці втілити гасло «допомагаючи іншим – допомагаю собі». Вони були об’єднані однією метою, змогли хоча б на деякий час відволіктися від безперервних сімейних проблем, зайнятися власними справами.

У рамках благодійного ярмарку проведилося кілька заходів. Жінки та їхні родичі (діти, онуки) взяли участь у цікавих майстер-класах: кулінарному, з виготовлення ялинкових іграшок, з нейроживопису, де вчилися через малювання висловлювати свої емоції. За кошти, отримані від продажу виробів на ярмарку, були закуплені подарунки для дітей з міста Світлодарськ, яке знаходиться у «сірій зоні». На завершення ініціативи була організована поїздка в це місто. 25 дітей із вразливих категорій взяли участь у святі, поспілкувалися з Дідом Морозом і Снігуронькою, отримали гарні подарунки та незабутні враження. З організацією поїздки у Світлодарськ допомогли Гуманітарна місія «Проліска» (начальниця Ніна Уманець).

 Фото з архіву ГО «Новий імпульс»

Організація ярмарку позитивно вплинула на учасниць ГСД. «Мені дуже сподобався майстер-клас з нейроживопису, – зазначає Ірина. – Через малюнки, через кольори висловити свої емоції – це здорово!». Тож уже в квітні заплановані два таких заняття, в яких ГСД «Друге дихання» візьме участь.

«Я почала розуміти, що у мене є своє власне життя, і в цьому житті, виявляється, багато важливого і цікавого», – каже одна з активних учасниць ініціативи Ольга, яка має чоловіка з алкогольною залежністю. Разом зі своїми двома дітьми Ольга брала участь у всіх підготовчих заходах, проведенні ярмарку і поїздки в Світлодарськ. Зараз Ольга разом з двома іншими учасницями ГСД хоче продовжити розпочату діяльність і до Великодня приготувати дитячий спектакль.

***

Матеріал опублікований в межах проєкту «Групи самодопомоги як каталізатор соціальних змін для згуртування громади», що виконується Ресурсним центром ГУРТ в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру та фінансової підтримки Європейського Союзу.

Думки, зауваження, висновки або рекомендації, викладені в цьому матеріалі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди ООН або Європейського Союзу.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують дванадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, Посольство США в Україні, а також уряди Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.

 

Контакти

  • Ресурсний центр ГУРТ

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.