bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Олександр Копцов: «Щоб рухатися далі, потрібно в перешкодах уміти бачити можливості»
03.05.2021

Продовжуємо знайомитися із підприємцями, яких участь у тренінгу «Розпочни свій бізнес» від Міжнародної організації праці підштовхнула до розвитку та реалізації власної бізнес-ідеї. Рецептом свого успіху поділився Олександр Копцов (38 років, м. Часів Яр, Донецька обл).

Швейна справа мені була завжди цікавою, якоюсь мірою це захоплення я б назвав спадковим. Бабусина швейна машинка, старі бавовняні нитки, раритетний ситець, з яких пошиті оригінальні капці для дому й інші деталі, що викликали цікавість.

В професійно-технічне училище на спеціальність «швачка» пішов навчатися, щоб не втрачати зв’язок з дівчиною, з якою зустрічався у підлітковому віці. Як бачите, тут жіночий вплив не тільки на захоплення, а й на вибір професії, яка тоді вважалася зовсім не чоловічою справою. Та всупереч стереотипам захопила мене і стала справою життя.

Після завершення навчання почав працювати як самозайнята особа. Узяв кредит на прямострочну машину та оверлок «Janome», потім – наступний на 45 000 грн, який виплатив протягом року. На ці гроші придбав вишивальне обладнання. Власне, це і був старт діяльності.

Згодом почалася розробка дизайнів машинної вишивки, виготовлення етнічного одягу, робота з байкерами, а саме пошиття характерного одягу для людей з цього середовища. Вдома організувалася повноцінна майстерня, я почав відправляти роботи за кордон, по Україні, запрошував знайомих на майстер-класи. Навчився працювати з верблюжою шкірою, що для України є екзотикою. Далі почав розширювати асортимент і шити сумки, гаманці, всілякі аксесуари зі шкіри. Основним напрямком стала вишивка – на всіх видах матеріалів, від металізованих до найлегших весільних шовків. Довго до цього йшов і до сих пір багато чому вчуся.

Робота ніби-то йшла, але було відчуття, що чогось бракує. Проаналізувавши, зрозумів: не вистачає організованості та системності. Почав шукати інформацію про бухгалтерію малого бізнесу, спілкуватися зі знайомими, консультуватися. Так дізнався про тренінг «Розпочни і вдосконалюй свій бізнес» – відвідав його і почерпнув чимало потрібної для себе інформації, що сприяло систематизації і розуміння, що треба масштабуватися. Саме тому я вирішив переїхати з м. Часів Яр (Донецька область) у Харків та перевезти сюди ж бізнес. Вже ж таки у великому місті бачу більше перспектив для розвитку справи, тут у мене є свій вектор, свої цілі, я розвиваю свої ідеї швидше, професійніше та успішніше. У планах на базі своєї швейної майстерні зробити інклюзивну майстерню для людей з інвалідністю. Знання, отримані на тренінгу, виявилися вкрай доречними у масштабуванні мого бізнесу.

Я вірив і вірю у свою справу. Ніколи не опускаючи рук, прагну вирішувати проблеми, які постають перед моїм швейним бізнесом. Щоб рухатися далі, потрібно в перешкодах уміти бачити можливості, спробувати знайти плюси у будь-якій проблемі, яка постає на твоєму шляху.

Я пишаюся тим, що вже вкотре не залишаю своєї справи, ось уже 18 років. Незважаючи на кризи, війну та епідемію, я продовжую розвиватися, продовжую йти вперед. Я радий, що у мене це виходить. Я, як олівець – з кожним разом мене зламати все важче.

Що б я порадив підприємцям-початківцям? Чим більше помилок, тим мудріша людина. Не бійтеся помилятися. Якщо і спіткнетеся раптом – далі будете досвідченішими. Не бійтеся! Спотикайтеся, піднімайтеся, ідіть далі!

***

Рецепти успіху підприємців учасників тренінгів «Розпочни свій бізнес», що проводяться Ресурсним центром ГУРТ, опубліковано у межах проєкту «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні», який здійснюється Міжнародною організацією праці за фінансування уряду Данії.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.