bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Завдяки ГСД у Лисичанську вирішуються проблеми порушення прав людей з інвалідністю
26.04.2021

У Лисичанську на Луганщині за ініціативи голови ГО «Міст 3.10» Ірини Сельницької з жовтня 2019 року працюють три групи самодопомоги: «Соняшники» (учасники – місцеві активісти), «Об’єднані досвідом АТО/ООС» (сім’ї ветеранів АТО/ООС) та «Батьки особливих дітей» (члени родин, де виховуються діти з інвалідністю). Саме про ГСД батьків особливих дітей розповідається в цьому матеріалі.

***

Спочатку група самодопомоги батьків особливих дітей збиралася на засідання для того, аби долати труднощі особистого характеру та набиратися досвіду розв’язання складних питань, які виникають у кожній такій родині: і у сфері соціальних проблем, і охорони здоров’я, і захисту прав людини. Під час проведення ГСД у батьків дітей з інвалідністю з’явилося почуття співпричетності з іншими членами громади міста, у яких подібні життєві ситуації та проблематика, схожі життєві цілі.

У Лисичанську мешкають близько 5 тисяч людей з інвалідністю, з них 419 дорослих та 39 дітей рухаються тільки за допомогою колісних крісел. На перших засіданнях ГСД озвучувалася одна з головних проблем – відсутність транспортно-архітектурної доступності для людей з інвалідністю на візках. Усі разом, кожен учасник ГСД, почали працювати над вирішенням цієї проблеми.

Розпочалася адвокаційна кампанія із захисту прав людей з інвалідністю. Перше, що було зроблено – підняли тему неякісного обслуговування пасажирів. Група активістів провела у місті громадський моніторинг транспортної доступності для людей з інвалідністю та якості обслуговування на пасажирському транспорті в Лисичанську.

Саме завдяки учасникам групи самодопомоги в Лисичанську почав діяти новий підхід у вирішенні порушених прав людей з інвалідністю на візках. Суттєвим досягненням ГСД стало те, що на її базі у 2020 році було зареєстровано громадське об’єднання «Світ життя – підтримка, турбота, захист».

«Дуже тішить той факт, що, за словами учасників групи самодопомоги, саме участь у ГСД надихнула їх та була поштовхом до реєстрації громадської організації для активних дій, для захисту та допомоги дітям з інвалідністю», – підкреслює пані Ірина Сельницька.

Логічним продовженням адвокаційної кампанії стала ініціатива ГСД – проєкт «Місто дружне до візочка», який реалізувався за підтримки Ресурсного центру ГУРТ у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру, за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Метою проєкту було привернути увагу городян до проблем, пов’язаних з доступністю міста Лисичанська для людей з інвалідністю (на візочках) та маломобільних груп населення. Учасники ГСД у співпраці з ГО «Міст 3.10» провели моніторинг місць доступності комунальних підприємств для людей на візочках, які згідно зі Звітом УПСЗН Лисичанська анонсуються як доступні для людей з інвалідністю на візках, обстежили більше 20 об’єктів.

 

За підсумками моніторингу до Військово-цивільної адміністрації міста Лисичанськ Луганської області направлені рекомендації щодо усунення проблеми пересування по місту та створення умов доступності до об’єктів соціальної інфраструктури людей з вадами опорно-рухового апарату (на візках). Отримали зворотній зв’язок – відповідь від ВЦА міста Лисичанська вже після закінчення проєкту: відділ освіти Лисичанська питання доступності тримає на контролі і вже на двох об’єктах недоліки усунуті, протягом року обіцяють усунути і решту! Відділ охорони здоров’я обнадійливо пообіцяв усунути недоліки за перше півріччя поточного року. Відділ культури, а саме Лисичанський міський палац Культури, вже усунув проблему доступу до закладу людей на візках.

 

Також у рамках проєкту створено відеоролик «Життя без бар’єрів?!» та відеоперформанс «Прості речі», які набрали понад 2000 переглядів.

«Увагу до проблеми доступності для людей з інвалідністю на візках привернуто і зміни у місті розпочаті! – каже пані Ірина. – Дякуємо Ресурсному Центру ГУРТ та ПРООН за знання, за набутий досвід, що отримали на Всеукраїнській школі самодопомоги, завдяки яким допомагаємо собі та міняємо світ навколо».

***

Матеріал опублікований в межах проєкту «Групи самодопомоги як каталізатор соціальних змін для згуртування громади», що виконується Ресурсним центром ГУРТ в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру та фінансової підтримки Європейського Союзу.

Думки, зауваження, висновки або рекомендації, викладені в цьому матеріалі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди ООН або Європейського Союзу.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Контакти

  • Ресурсний центр ГУРТ

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.