bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Олександр Чабан: «Мрію, щоб мій бізнес працював без мене, де моя роль — лише стратегічне планування»
19.04.2021

Участь у тренінгу «Розпочни свій бізнес» від Міжнародної організації праці підштовхнула Олександра Чабана (33 роки, м. Харків) до розвитку та реалізації нової бізнес-ідеї. Як це було – читайте на порталі ГУРТ.

***

 

Мій бізнес-проєкт – виготовлення і продаж виробів для домашніх тварин під власним брендом Pets Lounge (Pets Lounge. Комфортні рішення для домашніх улюбленцівpetslounge.com.ua). Більш ґрунтовно почав працювати з кінця липня 2020 року, а до цього в «стадії дозрівання» був приблизно 1,5 року.

Ідея бізнесу виникла під час служби в Збройних силах України. До і під час війни на Сході України мій життєвий досвід був пов’язаний з управлінням і комунікацією з людьми, але я завжди мріяв мати своє невелике виробництво. І лише під час останньої ротації в зоні бойових дій ґрунтовно почав займатися пошуком і систематизацією ідей.

Я був просто в захваті від того, що можна робити з дерева. Особливо мене вразили різні ідеї для домашніх тварин, які я бачив на іноземних сайтах.

Під час відпустки вирішив самостійно зробити кілька подібних виробів, сфотографував і виклав для продажу на деяких безкоштовних інтернет-ресурсах. І на моє велике здивування, багато людей виявляли інтерес до моїх робіт і готовність платити за це. Та після завершення військового контракту я прийняв рішення влаштувати на стабільну роботу в агрофірму, а реалізацію ідеї відклав на невизначений час, який використав на аналіз ринку зоотоварів і написання бізнес-плану, що дозволило мені досконально розібратися в цій сфері: тренди, структура і розподіл ринку, порівняння із закордонним ринком, динаміка розвитку під час попередніх криз тощо. Я шукав для себе обґрунтування доцільності ризику. В середині 2020 року звільнився з основного місця роботи та приступив до реалізації тих ідей, які у мене накопичилися за попередній час.

 

Відвідати тренінг «Розпочни свій бізнес» порекомендував знайомий. Розуміння, бачення та цілі в мене вже були, але не вистачало простору для спілкування з можливістю поділитися своєю бізнес-ідеєю та вибудувати послідовність дій. Відвідування тренінгу дозволило мені переглянути стратегічне бачення свого проєкту. Спочатку я думав робити акцент на виготовлення і продаж котячих наповнювачів для туалету, тому що це досить об’ємний ринок у структурі ринку зоотоварів, але потім зрозумів, що у мене недостатньо ресурсів і можливостей розвивати цей напрям.

Після тренінгу переглянув своє бачення і зробив акцент на виготовлення швейних і столярних виробів для домашніх тварин. Зараз у структурі продажів саме ці вироби дають мені «левову частку» доходу.

Мій бізнес – це робота в столярному цеху з двома робочими і однією швачкою. Поки що на підприємстві додатково працевлаштовано 3 людини. На сьогодні мій бренд «Pets Lounge» налічує асортимент у кількості 120 товарних позицій. Продажі здійснюю через українські та іноземні маркетплейси: Розетка, Пром, Crafta, Алло, OLX, Etsy. У планах найближчого часу: Amazon, Ebay, Shopify і розвиток мережі прямих продажів із зоомагазинами (можливо, через дистриб’юторів). Ми працюємо з деревом, тканиною, натуральним маслом, безпечними акриловими фарбами на водній основі, і ніякого пластику. Ми стали першими в Україні, хто почав пакувати і продавати наповнювач для котячих туалетів з екологічного матеріалу – шкаралупи волоського горіха. Наша мета – перетворити звичайні товари для тварин у стильний елемент інтер’єру.

Поступово намагаюсь займатися лише продажами та позиціюванням, налагоджую виробничі процеси. Мрію, щоб мій бізнес працював без мене, де моя роль — лише стратегічне планування.

Що би я порадив бізнесменам-початківцям? По-перше, зрозуміти свій психотип і схильності. Чесно відповісти собі на питання: «Чи потрібно воно тобі?». Це не так романтично, як розказують більшість тренерів «успішного успіху для всіх», тому що в будь-якій справі будуть стреси, рутинна та повсякденні налагоджені дій.

По-друге, знайти баланс між мотивацією та дисципліною. Необхідно зрозуміти, що не завжди можна бути мотивованим. Але якщо прийняв рішення діяти – то дисципліна може тебе витягнути з прокрастинації.

По-третє, фінансова дисципліна та прискіплива фіксація грошових потоків, навіть витрат на себе. Це мені допомогло виявити незрозумілі витрати та зберегти 10% від всіх замовлень.

***

Рецепти успіху підприємців учасників тренінгів «Розпочни свій бізнес», що проводяться Ресурсним центром ГУРТ, опубліковано у межах проєкту «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні», який здійснюється Міжнародною організацією праці за фінансування уряду Данії.

Контакти

  • Ресурсний центр ГУРТ

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.