bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Волновасі ГСД об’єднуються задля створення простору здоров’я
09.04.2021

У місті Волноваха Донецької області у 2020 році було створено кілька груп самодопомоги. Дві з них – «Життя без перешкод» і «Турбота» – це люди, для яких тема здоров’я має особливу актуальність. У ГСД «Життя без перешкод» об’єдналися сім’ї, в яких виховуються діти з інвалідністю, а учасниками ГСД «Турбота» є ті, хто переніс тяжкі захворювання або перебуває у процесі лікування. Ініціаторами створення груп є членкині ГО «Платформа активності» Людмила Ветошко та Олена Гаврилова. Тож коли у листопаді 2020 року оголосили конкурс ініціатив ГСД, який проводився за підтримки ПРООН та Ресурсного центру ГУРТ коштами Європейського Союзу, вони вирішили запропонувати свої міні-проєкти. У результаті конкурсна комісія підтримала аж три ініціативи «Платформи активності», які були успішно реалізовані в грудні 2020 – січні 2021.

***

У групі самодопомоги «Життя без перешкод» знайшли підтримку родини, в яких є діти з інвалідністю.

У Волноваському районі понад 100 сімей, які виховують дітей з інвалідністю, і, на превеликий жаль, їх кількість кожного року зростає. Народження дитини з відхиленням розвитку – велике потрясіння для сім’ї, реакція на цю звістку може бути різною: від глибокої депресії до відмови від дитини. В таких сім’ях постійно виникають психологічні проблеми. Догляд за дитиною дуже обмежує професійну діяльність і дозвілля, особливо для матері: весь свій час жінки приділяють постійній реабілітації дитини. У зв’язку з цим порушуються або деформуються життєві цілі членів родини, у них формується комплекс «власної неповноцінності».

Заняття в ГСД «Життя без перешкод»

Діяльність ГСД спрямована на те, щоб в учасників була можливість ділитися життєвим досвідом та разом знаходити шляхи вирішення проблем, пов’язаних з труднощами у вихованні і реабілітації дітей з інвалідністю. Завдяки спілкуванню діти краще соціалізуються та інтегруються в суспільство. Це можливість для родин бути почутими у своїй громаді.

Тож ініціатива «Здоров’я на кінчиках пальців», яку запропонувала група, являла собою проведення реабілітаційних занять для дітей з інвалідністю за системою Монтессорі. З одного боку, це корисно для розвитку дітей, з іншого – таким чином їхні батьки отримують допомогу та підтримку.

Заняття з терапії для рук і розвитку штучної моторики у дітей з інвалідністю були зорієновані на те, щоб навчити батьків працювати над розвитком своїх дітей за методикою Марії Монтессорі, займатися реабілітацією вдома, а також – що дуже важливо – поповнити дефіцит спілкування. Під час зустрічей родини змогли ділитися своїм досвідом і проблемами, покращували свій психоемоційний стан, а інклюзивна акція «Збережемо навколишній світ разом» з виготовлення годівничок для птахів за участі здорових дітей та дітей з інвалідністю допомогла останнім подолати власні страхи, невпевненість у собі та сприяла їх інтеграції у суспільство.

«Ми приїхали з віддалених сіл, не пожалкували грошей на пальне і побачили та відчули, що нашим діткам добре, цікаво. Вони щасливі – і ми також», – поділилася одна з мам враженнями від занять.

Заняття в ГСД «Життя без перешкод»

***

Групу самодопомоги «Турбота» відвідують жінки, які лікуються від онкологічного захворювання або перенесли онкохворобу. Такі жінки особливо вразливі, вони часто зазнають великого економічного, психологічного, соціального тиску. Внаслідок тяжкого психологічного та фізичного становища жінки випадають із соціуму, замикаються у собі і своєму діагнозі, дехто втрачає сенс життя. Відсутність жаги до життя приводить окремих жінок до втрати роботи, конфліктів з сім’єю і оточуючими. Постійний депресивний стан може спричинити рецидив, тому дуже важливо мати підтримку в такій непростій ситуації. Група дає змогу учасницям ділитися життєвим досвідом, разом шукати шляхи вирішення проблем, пов’язаних з психологічним навантаженням внаслідок тяжкої хвороби, проводити адвокацію з компенсації громадою потреб учасниць в придбанні високовартісних ліків.

Членкині ГСД «Турбота» ініціювати фотопроєкт «Фантастична жінка», яким вони хотіли сказати: життя після страшного діагнозу не закінчується, жінка може бути прекрасною в будь-якій життєвій ситуації, навіть під час тяжкої хвороби. Жінкам з діагнозом «онко» з Волноваського району було запропоновано взяти участь у фотосесії за участі професійних візажистів, перукарів та фотографині. Для фотосесії учасниці вдягали найулюбленіший одяг. Учасниці отримали футболки з написом «Фантастична жінка», фото з фотосесії були оформлені в індивідуальні фотоальбоми, а ще вони отримали в подарунок мотивуючі книжки. 

Учасниці фотопроєкту «Фантастична жінка»

«Коли люди дізнаються про чиєсь захворювання, вони відчувають страх та починають жаліти цю людину, – каже одна з учасниць ГСД. – Звісно, рак – це страшне захворювання, але життя на цьому не закінчується, а частіше стає навіть яскравішим, тому що ми, онкохворі, цінуємо кожну мить. Ми хочемо довести, що жінка під час та після хвороби може бути красивою та бажаною».

«Цей проєкт надихнув мене бути сильною та ставитись до труднощів з усмішкою і гумором. Хвороба обов’язково відступить. Рак боїться позитиву, я впевнена в цьому», – стверджує іще одна учасниця групи Ганна.

Жінки зустрічаються кожної суботи. Після реалізації цього міні-проєкту 6 учасниць подали заяви на членство до ГО «Платформа активності», активно обговорюють, що можна було би змінити, покращити в громаді. Вони разом їздили до моря, ходили в місцевий музей, планують відвідування Маріупольського драматичного театру, хочуть займатись арт-терапією.

***

Іще однією реалізованою ініціативою стала «Тропа здоров’я» розвиток у місті скандинавської ходи. Її підтримали учасники різних груп самодопомоги, які діють у Волновасі.

«Тяжкі реалії пандемії накладають відбиток на спосіб життя кожної людини: на режим роботи та відпочинку, а також на умови та шляхи занять спортом, – розповідають ініціатори проєкту, ГО «Платформа активності». – Спортивні заклади постійно під загрозою закриття, та й самі по собі є дуже коштовними для звичайних мешканців міста. У нашому місті було побудовано великий і сучасний стадіон, проте він є закритим для повсякденного користування.

Діяльність нашої ініціативи спрямовано на людей 30-70 років, до якої входять вразливі категорії населення: особи з інвалідністю, одинокі матері, особи зі статусом ВПО, люди похилого віку. Усі ці категорії мають не найкраще матеріальне становище, більшість потребують турботи та повернення до активного способу життя. Завдяки цій ініціативі мешканці гуртуються для покращення свого здоров’я. Кожен надихається прикладом інших. Так, жінки з онкодіагнозом, дивлячись на людей похилого віку, надихаються їхньою активністю та жагою до життя, і навпаки, люди похилого віку підвищують свій життєвий тонус і фізичну форму, дивлячись на жінок, які пройшли через тяжке захворювання. Одинокі матері можуть знайти нових знайомих, друзів, підтримку і відчуття значущості. Мешканці зі статусом ВПО можуть відчути себе вдома, активними громадянами в новій громаді. Згуртувавшись завдяки нашій ініціативі, громадяни зможуть впливати на місцеву владу в питаннях чистоти вулиць міста, збільшення кількості та облаштування зон відпочинку та активного заняття спортом на свіжому повітрі».

У результаті цієї роботи у Волновасі облаштована спеціальна стежка, створений клуб любителів скандинавської ходи. Місцеві жителі збираються в групи та проводять активно і з користю вільний час. Під час прогулянок активно обговорюють можливі й бажані зміни в громаді, ініціюють різні заходи. Так, наприклад, вирішили у березні та квітні провести масові суботники для упорядкування вулиць міста. Прибирання відбуваються по суботах, залежно від погодних умов.

«Дякуючи відкриттю тропи здоров’я, палицям, які мені надали в користування та заснуванню клубу, я відчула себе активною, потрібною, почала займатись своїм здоров’ям, фізичним та ментальним. Хочу брати участь в активностях ГО «Платформа активності» і громади в цілому», – каже пані Тетяна, учасниця Клубу. 

Матеріал опублікований в межах проєкту «Групи самодопомоги як каталізатор соціальних змін для згуртування громади», що виконується Ресурсним центром ГУРТ в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру та фінансової підтримки Європейського Союзу.

Думки, зауваження, висновки або рекомендації, викладені в цьому матеріалі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди ООН або Європейського Союзу.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують дванадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, Посольство США в Україні, а також уряди Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.

Контакти

  • Ресурсний центр ГУРТ

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.