bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як перетворити бібліотеку на важливий культурно-інформаційний центр для громади
25.01.2021

В умовах децентралізації бібліотека поступово змінює своє призначення, і стає не просто місцем, де можна взяти книгу з собою, а популярним культурним інформаційним центром, особливо для мешканців міста Гола Пристань. 

Ще два роки тому, коли книгозбірня носила статус Голопристанської районної бібліотеки, постало питання про її закриття Засновником в особі Голопристанської районної ради через відсутності коштів на фінансування.  Аби зберегти бібліотеку і не лишити містян єдиної можливості до вільного та безкоштовного доступу до інформації, Голопристанська міська рада вирішила взяти її на свій баланс.

Більше року пройшло, як Голопристанська районна бібліотека стала бібліотекою-філією з обслуговування користувачів м. Гола Пристань і, хоча, вона  дещо трансформувалася через реформу, ставши структурним підрозділом КУ «Голопристанський МПК «Сузір’я», але на її роботі та функціях це ніяк не відобразилося. З кожним днем вона стає все популярнішою, її почали любити читачі.

Відколи заклад став власністю міста, він почав діяти, як культурно-освітній простір, тут постійно проводяться культурно-мистецькі заходи для різновікової категорії населення громади. Тематичні семінари, зустрічі та державно-соціальні виставки, не лише ті, які передбачаються бібліотечним планом роботи, а й загальноміські й регіональні.

Бібліотека-філія тісно співпрацює з Голопристанським міським відділом освіти, спеціалісти якого із задоволенням проводять в затишній читальній залі різноманітні зустрічі, конкурси, наради тощо. А заняття шахового клубу «Адель» користуються великою популярністю як у дітей, так і у дорослих.

Бібліотека є центром зустрічей учасників програми Благодійної організації «Фонд громади міста Гола Пристань «Свята Ольга» та «Успішна жінка», тут відбуваються покази документального кіно про права людини в рамках кіноклубу «DOCUDAYS UA «Погляд». Процес розвитку сьогоденного бурхливого життя, шаленого використання сучасних технологій потребує від кожного з нас нових знань, нових умінь і нового ставлення до оточуючого світу, до себе. Освіта для дорослих - освіта ЖИТТЯ, яка відкриває нові можливості, допомагає йти в ногу з часом, жити в безпеці і мирі, позитивно сприймати життя, насолоджуватися усім розмаїттям і повною мірою користуватися своїми правами й відчувати свою значимість. Саме проект "Громадянська освіта жінок - нові можливості для розвитку громади " завдяки тренінговим навчанням, майстер - класам, практичним вправами, надихнув багатьох жінок до активностей, до пошуку дієвих шляхів розв'язання нагальних питань. Тож результатом втілення проекту за активного сприяння президенту Благодійної організації «Фонд громади міста Гола Пристань «Свята Ольга» Михолат С.М. стало створення клубу «Життєлюби золотого віку», метою якого є організація цікавого активного відпочинку для людей поважного віку.

Учасників клубу налічується  40 чоловік. Учасники клубу вже встигли провести «Осінній бал», «Новорічний вогник», вечір знайомств до Дня Святого Валентина, стати слухачами літературних вечорів  до ювілейних дат письменників. Звичайно, пандемія в цьому році внесла свої корективи в діяльність клубу, зменшилася кількість масових заходів. Але учасники все одно зустрічаються на території книгозбірні з дотриманням карантинних вимог, спілкуються за філіжанкою кави, пишуть сценарії майбутніх заходів, обговорюють робочі моменти. Діяльність клубу активно підтримують органи місцевої влади, які не тільки регулярно відвідують всі заходи, а й самі стають активними учасниками концертних програм.

Коли постало питання подальшого існування в місті Народного аматорського ансамблю народної пісні «Україночка», який функціонував при геріатричному пансіонаті «Ветеран»,  то міський Палац культури «Сузір’я» залюбки взяв до себе цих чарівних талановитих жіночок та надав приміщення для репетицій в бібліотеці. Аматорський ансамбль є активним учасником міських та бібліотечних культурно-мистецьких заходів та генерує нові ідеї щодо відпочинку людей поважного віку. Звичайно, члени ансамблю є постійними читачами нашої бібліотеки.

Нам пощастило жити в часи швидкого розвитку технологій і високої інтелектуальної конкуренції, ми не можемо собі дозволити не вчитися. Саме тому все більше і більше зростає потреба у вивченні англійської для дорослих. Для когось це не важко, а для когось може здаватися недосяжною метою. Саме з ініціативою про створення при бібліотеці безкоштовних курсів з англійської мови до бібліотекарів звернувся громадський діяч, волонтер О. Близнюк. Його пропозицію ми гаряче підтримали і за погодження керівництва Голопристанського МПК «Сузір’я»  при книгозбірні розпочав свою роботу  ''English  Club” – клуб для тих, хто бажає вивчати, практикувати, удосконалювати, не забувати англійську. Обговорення країнознавчих цікавинок англомовного світу і просто спілкування цією прекрасною мовою на найрізноманітніші теми у дружньому колі. Щотижня відбуваються безкоштовні заняття з учасниками, коло яких розширюється.

«Щовівторка в нас зустрічі, де ми у дружньому колі намагаємося спілкуватися англійською, виправляємо один одного, знайомимось ближче, вивчаємо граматику, ділимося враженнями від книг та кіно. Час летить непомітно. У бібліотеці тепло та комфортно, тому ми завжди забуваємо, що вже час іти додому. До нас приходять навчатися як школярі, так і дорослі люди, які вже мають певний фах, роботу, онуків. Клуб підходить абсолютно всім», - прокоментував член гуртка.

Бібліотека-філія з обслуговування користувачів  ніколи не стоїть осторонь міських  культурних заходів. Ми завжди організовуємо бібліотечні простори для жителів міста на набережній на свята: день міста, Всеукраїнський благодійний фестиваль «Купальські зорі», День Незалежності та ін. Цікаві конкурси, акції, розваги, книжкові виставки проводяться з метою популяризації фонду та реклами бібліотечних послуг.

Звичайно, це лише перші кроки в створенні позитивного іміджу бібліотеки в громаді. І у нас ще є дуже багато проблем, які необхідно вирішувати: покращення належних матеріально-технічних умов існування бібліотеки (ремонт приміщень), покращення умов обслуговування читачів (збільшення репертуару нових надходжень до бібліотеки як книг, так i періодичних видань). Але ми впевнені, що це тимчасові труднощі. Адже в планах керівництва новоствореної Голопристанської ОТГ – повна реконструкція будівлі бібліотеки. Тож маємо надію, що в недалекому майбутньому бібліотека-філія з обслуговування користувачів м. Гола Пристань перетвориться в багатофункціональний відкритий простір з комплексним поєднанням якісного літературного фонду, місце для зустрічей та спілкування, центр розвитку громади. А ми, бібліотекарі, будемо робити все, що від нас залежить, аби книгозбірня стала важливою складовою інфраструктури об’єднаної територіальної громади.

Матеріал опублікований у рамках конкурсу рецептів успіху «Книга – громаді».

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.