bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

«Надавати можливості, розкриваючи потенціал!», – спільна місія бібліотек Житомира
04.01.2021

Бібліотеки Житомира сьогодні відомі мешканцям міста під брендом «ЛІТтера». Вони орієнтуються на запити громади та потреби користувачів. Сучасна бібліотека – це культурний простір для освіти, творчості, дозвілля, розвитку та спілкування.

Початком внутрішньої трансформації бібліотек стало створення на базі Центральної міської бібліотеки ім. Василя Земляка «Університету людей поважного віку». Близько 800 студентів віком 55+, завдяки освіті та організації змістовного дозвілля, мали можливість оволодіти навичками комп’ютерної та цифрової грамотності, брати участь у майстер-класах з декоративно-прикладного мистецтва, петриківського розпису та традиційної української вишивки.

Здобуття знань, освоєння нових вмінь та навичок в золотому віці на базі бібліотек стали джерелом реалізації потенціалу танцювального клубу «Ретро» на «Всеукраїнському Форумі людей поважного віку» та на Третій Міжнародній зустрічі-фестивалі можливостей людей поважного віку «ЗОЛОТІ  РОКИ 2019». Історія успіху налічує близько 70 учасників цього проєкту.  

Ми перші в Україні запустили на базі бібліотек «Табір книголюбів», спрямований на змістовне дозвілля дітей та популяризацію читання. За цей період близько 1000 учнів початкових класів відпочили у таборі. Найактивніші - отримали звання «Творчі книголюби» і взяли участь у проєкті - квесті «З любов’ю до Житомира», який включав в себе екскурсію Житомиром у супроводі історика–краєзнавця, інтерактивну зустріч на базі бібліотек та перегляд анімаційного фільму про місто. До екскурсу долучились більше 1500 учнів навчальних закладів міста. Діти також мали можливість розвинути свої вміння та спробувати себе в ролі журналіста, письменника, актора, режисера, що трансформувалося в організацію постійно діючої «Театральної майстерні». Результатом став випуск брошури «Живи Житомиром»,  в основі якого – власні розповіді та малюнки дітей про своє місто.

З вересня 2020 року на базі Центральної міської бібліотеки ім. Василя Земляка діє Театральна майстерня «ТеМа» – інноваційна бібліотечна послуга в рамках проєкту «Твори культуру: бібліотечні інноваційні послуги». Мета послуги – розвиток творчих здібностей у дітей та опанування ними професійних навичок акторської майстерності через взаємодію з викладачем-актором, мистецтвом та літературою.

Протягом 2019-2020 років бібліотеки міста Житомира спільно з громадською організацією «Дивосвіт» реалізували проєкт «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), результатом якого стало підвищення інформаційної обізнаності громадян з питань децентралізації, їхньої активної позиції та участі у житті громади, вирішенні проблемних питань та сприяти розвитку місцевого самоврядування.

Влітку 2020 року, у співпраці з Житомирським військовим інститутом ім. С. П. Корольова було проведено Всеукраїнський онлайн-конкурс творчих робіт дітей «Дитинство в долонях захисників». Роботи близько 130 учасників конкурсу у День захисника України знайшли своїх героїв на передовій.

Ми популяризуємо книгу на рівні міста. Запустили разом з департаментом освіти Житомирської міської ради та управління Культури Житомирської Міської Ради конкурс дитячого читання «Чемпіон зі швидкочитання», до якого долучилося 236 книголюбів міста Житомира.

На базі бібліотек-філіалів міської бібліотечної системи діє «Інтелектуальна мережа» шахових клубів як для любителів, так і для професійних гравців. Бібліотека підтримує розвиток шахів і надає можливість проводити на своїй базі професійні змагання та фестивалі, такі як «Кубок Святого Миколая», «Покровський кубок», «Житомир Шаховий».

Одним із найяскравіших проєктів є «Казкова бібліотека»  , реалізований до Міжнародного дня дитячої книги, коли казка стала реальністю для 1200 юних читачів, а бібліотекарі перетворилися на казкових героїв. Партнерами і спонсорами КЗ «Централізована бібліотечна система» ЖМР у проведенні свята стали відомі українські видавництва  «Ранок» та «Зелений пес»,  а також місцеві заклади культури та дозвілля: Житомирський академічний театр ляльок, міський Палац культури,  Квеструм «60 хвилин». Завітав на свято і наш земляк - талановитий дитячий письменник та ілюстратор - Кузько Кузякін.

Наразі ми маємо відповідати сучасним реаліям та викликам сьогодення, вміти працювати в інших площинах. Так, з початком карантину, розпочали дистанційне навчання для бібліотекарів задля самоосвіти та саморозвитку. Бібліотекарі сьогодні створюють сучасний бібліотечний онлайн контент для соціальних сторінок бібліотек. Приємно, що нас читає вся Україна, наші публікації поширюють, рекомендують та використовують.

Під час карантину для користувачів впроваджено послугу «Книга додому або Книгоноша». Кожен мешканець міста міг скористатись цією послугою. Також, в реаліях карантину, реалізовано проєкт «Літня бібліотека» , який існує два роки поспіль. Його мета – популяризація книги та читання, здорового способу життя, змістовного та пізнавального дозвілля і відпочинку всієї родини в Гідропарку міста.

Разом із бібліотекою змінились і наші користувачі. У міській  бібліотечній системі вперше було запроваджено єдиний електронний читацький квиток, який дає можливість знайти необхідну книгу у будь-якій бібліотеці системи за допомогою «Електронного каталогу» на сайті littera.zt.ua. Вже 8 700 житомирян ідентифікують його як сучасний «паспорт читача».

Усі наші заходи та проєкти спрямовані на підвищення рівня читацької активності та компетентності, промоцію читання і книги, формування культури читання в українському суспільстві.

Матеріал опублікований у рамках конкурсу рецептів успіху «Книга – громаді».

Контакти

  • Комунальний заклад “Централізована бібліотечна система” ЖМР
  • [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.