bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Допомога родинам учасників АТО/ООС через взаємопідтримку та співпрацю
15.05.2020

Із поширенням пандемії COVID-19 Всеукраїнська громадська організація «Об’єднання дружин і матерів бійців учасників АТО» не залишилося осторонь проблеми та бере активну участь у допомозі родинам учасників війни. Читайте в їхній історії, як забезпечити підтримку сім’ям захисників України у співпраці з іншими неурядовими організаціями, приватними та державними компаніями.

***

Із перших днів епідемії, спілкуючись із нашими підопічними, а саме – жінками з родин військовослужбовців – у дистанційному режимі, нам стало зрозуміло, що під час карантину вони потребують ще більшої допомоги та підтримки, ніж зазвичай, адже багато з них є найвразливішою до COVID-19 категорією населення.

У першу чергу, це стосується літніх самотніх матерів загиблих воїнів, які живуть у селах, на великій відстані від міста. Наприклад, жителькам Романівського району Житомирської області до обласного центру потрібно їхати дві години. Через призупинене транспортне сполучення між населеними пунктами ці жінки залишилися фактично сам на сам зі своїми проблемами і потребами. Для нас було вкрай важливо допомогти їм і підтримати, постійно залишатися на зв’язку з тими, хто потребував нагальної допомоги.

ВГО «Об’єднання дружин і матерів бійців учасників АТО» власними силами розпочала надавати безкоштовні консультації, правову та психологічну допомогу, як професійну, так і за принципом «рівний – рівному». Розшукувала та залучала благодійників для придбання продуктових наборів і організовувала адресну доставку продуктів жінкам, які є найвразливішими.

Інформація про проект поширювалася серед учасників, зокрема у співпраці з міськими та районними службами соціального захисту, які розміщували її на власних сайтах і телефоном, повідомляли своїм клієнткам. Окрім того, ми поширювали реєстраційну анкету на сторінці у Facebook (57 000 підписників), тематичних групах і порталах. Та один із основних методів – «сарафанне радіо». Жінки, які отримали допомогу та переконалися в її якості поширюють інформацію серед інших матерів і дружин військовослужбовців, котрі долучаються до проекту самі та залучають знайомих.

Згодом до нашої ініціативи «Родина героя: своїх не лишаємо!» приєдналися IT компанії «Perfectial» та «АБ Система», завдяки чому ми змогли купити близько 120 продуктових наборів. Постало питання доставки, адже вага однієї посилки понад 7 кг. Тож ми звернулися до АТ «Укрпошта», тарифний комітет якої погодив нам 50% знижку на експрес-доставку.

Щоденно засобами онлайн зв’язку (телефон, скайп, месенжери тощо) команда нашої організації надає мамам і дружинам військовослужбовців Житомирської та Київської областей психологічні консультації, юридичну допомогу, інформаційну підтримку, консультації за принципом «рівний рівному» та, звісно, просту людську емоційну підтримку.

Наприкінці березня наш проект отримав фінансування від Українського жіночого фону, завдяки чому ми розширили діяльність на всю територію Житомирської області й за три місяці маємо намір допомоги не менш ніж 600 жінкам.

Після першого місяця роботи проекту побачили велику потребу в розвитку ще одного його напрямку. Справа в тому, що багато хто під час карантину перебуває в довготривалій відпустці або взагалі втратив роботу. Тому ми розпочали проведення навчальних онлайн заходів із розвитку хобі та вебінарів із отримання додаткового доходу.

На початку травня завдяки підтримці Уряду Канади в рамках проєкту "Жінки України: залучені, спроможні, незламні", що впроваджується організацією ПАКТ  ми розширили діяльність ще й на Київську область і плануємо залучити до проекту ще 800 жінок із її віддалених районів. Але крім досягнень, були й труднощі.

Консультації та заходи проходять онлайн. Найбільша перешкода в тому, що літні жінки, особливо ті, які мешкають у віддалених селах та селищах, не вміють користуватися онлайн програмами та мають психологічний бар’єр, що заважає швидко цьому навчитися. Також багато хто не вірив у власні сили та мав певні страхи. Але трохи часу, терпіння й залучення до процесу навчання таких самих матерів, які вже подолали ці перешкоди та навчилися, дали свої результати, й проблема почала вирішуватися значно швидше.

Учасники прагнули, крім допомоги, просто людського спілкування та підтримки, особливо літні самотні люди. Ми зіштовхнулися з тим, що, замість 20 запланованих контактів на день, об’єктивно виходило не більше 10. Тому прийняли рішення залучати більше волонтерів, в першу чергу, з числа таких самих батьків, що дозволило нам не тільки надавати допомогу, а й формувати групи взаємопідтримки у різних районах.

«Підтримка організації допомогла багатьом із нас опанувати сучасні інтернет-технології, що, в свою чергу, дало змогу познайомитися з іншими мамами та дружинами, у тому числі з найвіддаленіших сіл із інших областей України, чого ніколи б не сталося у звичайному житті. Тепер ми постійно комунікуємо, обмінюємося досвідом і допомагаємо вирішувати проблеми одна одної. Зокрема, досвід інших мам із розвитку додаткового заробітку під час карантину дав нам інструмент, який вже став багатьом у нагоді», – зауважила Руслана Білоушенко, мама загиблого учасника АТО, учасниця проекту.

Сьогодні наша ініціатива об’єднує активних представників громадськості, бізнесу, благодійників і просто небайдужих громадян, завдяки чому ми маємо змогу постійно моніторити та задовольняти гострі потреби найвразливіших жінок – літніх самотніх матерів захисників України, багатодітних та малозабезпечених дружин загиблих військовослужбовців, жінок, які зазнають насильства у родині, та просто жінок, які потребують допомоги.

Ми глибоко шануємо героїзм захисників України, тому вважаємо своїм моральним обов’язком підтримувати та дбати про їхні сім’ї з коротким, але змістовним гаслом: «Родина героя: своїх не лишаємо!»

Контакти

  • Якщо Ви бажаєте приєднатися до ініціативи
  • телефонуйте 0508775509 або пишіть нам [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.