bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Солідарність і взаємодопомога: як протидіють пандемії на Одещині
08.05.2020

Місто Татарбунари стало прикладом солідарності та ефективної взаємодопомоги у протидії наслідкам пандемії та карантину. Очолив цей процес Координаційний офіс безпеки, який успішно використовує декілька основних інструментів, долаючи проблеми недостатньої поінформованості громадян, нестачі коштів і транспорту та допомагаючи вразливим групам населення.

***

Координаційний офіс безпеки в місті Татарбунари Одеської області, створений громадськими активістами, став координатором протидії пандемії коронавірусу та активно долучився до подолання загроз і викликів, які вона поставила.

У перший день офіційного карантину у міській громаді під час проведення традиційної неформальної зустрічі «кава з лікарем» (цей формат Офіс практикує тривалий час, проводячи такі зустрічі з поліцейськими, суддями тощо) узгодили формат співпраці в умовах поширення пандемії COVID-19. Зокрема, медичні працівники, громадські активісти, представники міської влади та правоохоронних органів погодили проведення профілактики та інформування мешканців громади щодо поширення епідемії та карантинних заходів. Вікторія Алєксєєнко, редакторка газети «Райцентр», зазначила, що дуже важливим є надання достовірної та правдивої інформації про пандемію жителям міста та району.

Керівник Координаційного офісу безпеки Леонід Семененко увійшов до робочої групи міської влади та оперативного районного штабу, де відповідає за комунікацію з громадою. Для мешканців громади відкрили цілодобові мобільні «гарячі» лінії допомоги із черговими лікарями Центру первинної медико-санітарної допомоги.

Враховуючи брак достовірної інформації про регіональні події та численні фейки про поширення коронавірусу, Координаційний офіс безпеки вирішив готувати та поширювати періодичні оперативні відеодайджести щодо ситуації в місті та районі (один-два рази на тиждень, залежно від масиву інформації). Перший випуск вийшов 17 березня, всього підготовлено дев’ять таких дайджестів, і ця робота продовжується.

Перші відеозвернення були від імені керівника Координаційного офісу безпеки Леоніда Семененка, потім до дайджестів поступово долучали керівників різних служб, наприклад, в.о. генерального директора районної лікарні Олександра Карпенка, заступника міського голови Олександра Лєсніченка та заступника начальника відділення поліції Олександра Мукієнка.

Громадські активісти, міська влада, поліцейські та лікарі у відеодайджестах закликають громадян обмежити особисті контакти під час поминальних днів, дякують за відсутність великого скупчення людей під час Великодніх свят, дають поради, що потрібно робити під час пандемії тощо. Інформаційні дайджести отримали велику популярність у громаді, поширюються в місцевих групах у соціальних мережах.

Цей приклад Координаційного офісу безпеки почали активно використовувати керівники медичних установ, органів соціального забезпечення, суду, пробації, РАГСу, інформуючи про режим своєї роботи в умовах карантину та можливості дистанційного отримання послуг.

За ініціативи Координаційного офісу безпеки, місцеві лікарі та представники міської ради підготували коротке відеозвернення до місцевих жителів із закликом дотримуватися правил карантину.

«Ти залишаєшся вдома, ми працюємо – лише спільно ми зможемо зупинити коронавірус!», – ключовий меседж відео.

 

«В умовах необхідності протидії поширенню та мінімізації наслідків коронавірусної інфекції громада має згуртуватися. Лише ті люди, робота яких сьогодні є особливо важливою – медики, працівники правоохоронних органів, працівники підприємств, що забезпечують життєдіяльність міста, – працюють у штатному режимі. Всім іншим жителям громади за можливості варто залишитися вдома і дотримуватися правил карантину. Це наша спільна відповідальність і можливість зберегти життя та здоров’я людей», зазначив Леонід Семененко, керівник Координаційного офісу безпеки.

У Татарбунарській міській раді створені мобільні бригади для подвірного обходу самотніх громадян похилого віку та людей із інвалідністю для оцінки їхніх потреб і подальшої допомоги продуктовими наборами. Також проведено оцінку потреб вразливих груп. Спільно з керівницею районного сектору пробації та разом із ромськими активістами громади реалізується план профілактичних заходів і підтримки ромських сімей. За словами ромського радника Олександра Карая, представники ромської спільноти через матеріальні проблеми та обмеження торгівлі опинилися в особливо складній ситуації та потребують допомоги. Зараз триває допомога продуктовими наборами, ліками та предметами першої необхідності.

Місцеві підприємці згуртувалися та допомагають медикам боротися з епідемією коронавірусу безоплатно доставляють медичний персонал із сіл району, передають до лікарні захисні маски та кошти для придбання обладнання.

Розуміючи складність ситуації, місцевий підприємець Андрій Міхов проявив особисту ініціативу і спільно зі своїми однодумцями тричі на день здійснює доставку медичних працівників із населених пунктів району. О 8:00 зміну підвозять до районної лікарні, о 10:00 медперсонал після закінчення чергування автобусом і власними авто підприємців доставляють до місця проживання. Як зазначив ініціатор акції, така допомога триватиме, допоки уряд не зупинить дію карантину і не налагодиться звичне транспортне сполучення.

Спільно з районним відділом освіти Координаційний офіс безпеки провів конкурс дитячого малюнку, присвячений праці лікарів під час пандемії COVID-19. До другого туру відібрали 25 малюнків із усіх шкіл району. Переможці будуть відзначені подяками та подарунками, а експозицію з малюнків передадуть до приміщення районної лікарні для моральної підтримки медиків.

Довідково

Координаційний офіс безпеки в м. Татарбунари створено на початку 2017 року на базі Одеської обласної організації «Комітету виборців України» як неформалізований інформаційно-координаційний центр (хаб). Філософія роботи полягає в спільній діяльності та спільній відповідальності за безпеку в громаді як поліції та інших державних органів, так і самоврядування та самих мешканців. У 2019 році здійснено перший етап документального оформлення – створено однойменну консультативно-дорадчу раду при виконавчому комітеті Татарбунарської міської ради. В умовах пандемії COVID-19 офіс повністю переорієнтувався на напрямок громадського здоров’я. Діяльність Координаційного офісу безпеки у 2020 році підтримує Міжнародний фонд «Відродження», а також Європейський Союз через International Alert у партнерстві з Thomson Media.

Контакти

  • Координаційний офіс безпеки в м. Татарбунари
  • 38(04844)321-24
  • [email protected]
  • +38(094)962-30-24

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.