bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Час об’єднуватися та підтримувати один одного: проект #МиРазомВдома
08.05.2020

Для того, щоб сім'ї у тривалій ізоляції могли отримати доступ до професійної консультації, психологи та соціальні педагоги започаткували онлайн-проект #МиРазомВдома – об'єднання для безкоштовної анонімної допомоги в режимі онлайн.

***

Запровадження карантинних заходів і пов'язані з ними обмеження зумовили виникнення низки запитань, на які потрібно знайти відповіді. Люди зіштовхнулися з необхідністю тривалого перебування вдома, переходом на дистанційну роботу і навчання, втратою доходу або робочого місця, пошуком грошей, дефіцитом товарів, обмеженнями пересування, звуженням кола соціальних контактів.

Перебування у тривалій вимушеній ізоляції, підвищення тривожності, вплив стресових чинників, необхідність змінювати звичний ритм життя і невирішені проблеми спілкування можуть негативно вплинути як на атмосферу у сім'ї в цілому, так і на психологічний стан окремої особистості. Через це може виникнути потреба у професійній підтримці і фаховій психологічній допомозі. Звернутися за допомогою, відвідавши фахівця фізично, поки неможливо. Саме для вирішення цих проблем психолог Світлана Безпала започаткувала онлайн-проект #МиРазомВдома.

Фахівці в межах своєї компетенції консультують і надають відповіді електронним листом – жодного фізичного контакту. Кожен може звернутися за допомогою, написавши будь-яким зручним способом: через сайт, електронну скриньку або в соціальних мережах Facebook та Instagram. Звернення за психологічною допомогою є елементом піклування про здоров'я та психологічний стан.

«Найважливіше у роботі проекту, що ми надаємо можливість кожному звернутися за фаховою допомогою безкоштовно й анонімно. Не збираємо і не передаємо жодних даних. Адже нам важливо допомогти в професійних межах. Своїм прикладом хочемо довести, що допомогти людині у скрутний час можна, у тому числі, словами підтримки», – коментує Світлана Безпала.

Проект орієнтований на принципи фахового втручання і відповідальності, доступності послуг для всіх, незалежно від походження, віросповідання, кольору шкіри, релігійних чи політичних поглядів, безкоштовності, добровільності (можливості відмовитися від допомоги в будь-який момент або зупинити консультацію), дотримання етичних засад і принципів роботи.

«Важливим напрямом роботи проекту #МиРазомВдома, крім консультування, є психолого-педагогічна просвіта. Під час вимушеної ізоляції в умовах обмеженого простору через помилки у тлумаченні емоцій або розумінні причин, стосунки можуть бути напруженими, що може призвести до конфліктів. Щоб спробувати уникнути цього, ми пропонуємо перевірену інформацію про психологічну та педагогічну літературу, ігри та мультфільми, ідеї сімейного дозвілля, короткі фахові рекомендації для сімей щодо спілкування, емоційних реакцій, розуміння причин поведінки», – зазначає соціальний педагогог проекту Аліна Шафорост.

На початку проекту Світлана, авторка проекту, зіштовхнулася з труднощами: «Складним був етап донесення до громади того, що наш проект є безкоштовним, адже у звичному житті є стереотип про високу вартість послуг досвідченого психолога та сумніви щодо доцільності отримання психологічної допомоги. Сайт почав роботу 27 березня, а сторінка у Фейсбук – 2 квітня. За цей час до нас у мережі Фейсбук приєдналися понад 200 підписників, а охоплення сторінки налічує понад 24 тис осіб», – говорить Світлана.

Приємними моментами, що надихають фахівців, є коментарі під публікаціями, репости публікацій, вподобайки, допомога у вирішенні ситуацій клієнтів, охоплення все більшої аудиторії. «Якщо наша робота принесла користь хоча б одній людині - ми робимо все недаремно» – кредо команди #МиРазомВдома.

«Ми акцентуємо на тому, що важливо звертатися за допомогою. Ми хочемо довести, що фахівці з повагою ставляться до ситуації кожного клієнта, не висміюють і не засуджують. Для фахівців проекту #МиРазомВдома кожна ситуація цінна і важлива», – додає Світлана.

З 29 квітня Світлана Безпала спільно з Броварським центром культури почала проводити онлайн-ефіри, де висвітлює важливі психологічні аспекти життя та надихає на позитив.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.