bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Протидія фейкам та паніці: історія ініціативи «Ти можеш врятувати»
23.04.2020

Активно поширюється не лише коронавірус, але й фейки про нього. В умовах пандемії помилкова інформація – це питання безпеки та здоров’я. Для боротьби з панічними настроями на тлі пандемії небайдужі активісти, комунікаційники й журналісти започаткували Громадську ініціативу «Ти можеш врятувати».

***

Громадська ініціатива «Ти можеш врятувати» розпочала роботу в перші дні карантину в Україні. Ідеологами та кураторами проекту стали фахівці Агенції social impact комунікацій plusone та агенції RMA.

Ми бачили, через що проходять інші країни, та розуміли, що разом із коронавірусом і карантинними обмеженнями, першими хворими та смертями, в Україну прийде невизначеність, пригнічені та панічні суспільні настрої. Тоді ми усвідомили, що наш досвід стане в нагоді.

Першими кроками були консультації з колегами з інших агенції, журналістами, представниками середнього та великого бізнесу, донорами, психологами, і, звісно, медиками. На це пішло декілька днів ще до офіційного оголошення карантину.

Головним напрямком нашої роботи стала протидія паніці й консолідація корисного досвіду боротьби з коронавірусом. Ми одразу виокремили декілька основних цільових груп:

  • ·       журналісти, адже саме від них залежать суспільні настрої
  • ·       бізнес – компанії переглядають формати роботи, тож їм потрібна корисна інформація
  • ·       активні громадяни – ті, хто готовий допомагати іншим

У перші дні роботи до ініціативи долучилися такі компанії та організації, як Пласт, YouScan, Pro Bono Club Ukraine, Uchoose, Повернись живим та інші. І розпочалася активна робота, яка до сьогодні «з’їдає» всі вільні ресурси та триває у неробочі години.

Перше, що ми зробили, – зібрали детальні рекомендації для журналістів про те, як писати про пандемію професійно та не роздмухуючи паніку. Ці поради потрапили в усі ключові національні редакції та в низку регіональних. Нас радує, що відповідальні журналісти користуються ними. Але звісно, залишається багато тих, хто, на жаль, нехтує стандартами заради короткої слави.

Ми розуміємо, що всім зараз непросто, але журналісти теж працюють в екстремальних навантаженнях. Вони першими приймають на себе удар негативними новинами, і їм важко тримати баланс і переключатися на позитив. Однак без позитивних новин суспільство може потонути в паніці та депресивних настроях. Тому ми вирішили акумулювати позитивні новини: збираємо приклади того, як люди допомагають один одному, пристосовуються до нових умов життя, самі генеруємо поради. Все це є на нашій сторінці у Facebook і скоро буде на окремому сайті, доступ до якого матимуть і журналісти, й інші користувачі.

Найбільше уваги ми приділяємо роботі з активістами. Мета – допомогти допомагати, в першу чергу, зібравши корисний досвід і напрацювання. Проект «Антикризові ініціативи міст» якраз про це: активісти, бізнесмени з різних регіонів України розповідають, як консолідують зусилля, налаштовують роботу антикризових штабів, розставляють пріоритети.

В ефірі вже були Юрій Филюк, керівник платформи «Тепле місто» в Івано-Франківську; Юрій Огоновський, представник Львівського ІТ Кластеру, Анна Єрмолаєва, керівниця благодійного фонду Кіддо. Цікаво порівнювати, як у різних містах вирішують нагальні проблеми – досвід завжди різний. Наприклад, Івано-Франківськ максимально консолідує різних бізнесменів і, в першу чергу, допомагає в обладнанні лікарень, Львів робить акцент на масовому тестуванні, Дніпро – на захисті лікарів.

Також ми зібрали і постійно доповнюємо Всеукраїнський каталог ініціатив, розробили низку корисних інструкцій для волонтерів. Радує, що кожного дня нам пишуть із різних куточків України: «А додайте нашу ініціативу також!». Це круто – суспільство продовжує об’єднуватися, все більше людей долучаються до активної боротьби.

Зараз ми бачимо, що перший шок пройшов, інформаційний простір наситився матеріалами та вебінарами для бізнесу, тож люди готові ділитися знаннями, і це дуже круто.

У нас ще багато планів та ідей щодо подальшого розвитку ініціативи. Ми бачимо виклики в дистанційній освіті, емоційній підтримці лікарів, пристосуванні до життя «після карантину», яке точно не буде таким самим, як «до». То ж будемо раді співпраці з іншими небайдужими людьми та організаціями.

Взагалі ми впевнені, що досвід єднання для подолання великих викликів – це найголовніше, що наше суспільство винесе з пандемії. Звісно, на нас чекають непрості часи: розбалансована економіка, карантинний посттравматичний синдром, необхідність підлаштовуватися під нові умови життя. Але ми точно станемо сильнішими і більш згуртованими.

Контакти

  • Маргарита Клещаєва
  • координаторка ініціативи «Ти можеш врятувати»
  • [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.