bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Впевнена мама – згуртована й успішна родина: як самодопомога сприяє розвитку громади Мангуша
14.03.2020

Фахівчині Мангушського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Альона Чіпчева та Анна Комарова заснували в своїй громаді дві групи самодопомоги для жінок, які перебувають у складних життєвих обставинах. Детальніше читайте в їхній історії.

***

Одним із напрямів нашої роботи є покращення соціально-психологічного, емоційного клімату сімей у складних життєвих обставинах, створення сприятливих умов для функціонування і зміцнення родин; проведення соціальних заходів, спрямованих на вихід із складних життєвих обставин, які сім’ї не в змозі подолати самостійно; проблеми складних стосунків, насильства, алкогольної залежності, безробіття, малозабезпеченості тощо.

Саме за результатами соціальної роботи із такими родинами ми прийшли до висновку, що є нагальна потреба у створенні груп самодопомоги для жінок, котрі мають спільні проблеми.

У жовтні 2019 року за ініціативи директора Мангушського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Альони Чіпчевої ми створили групу самодопомоги «Надія» для жінок, які постраждали від домашнього насильства.

Для залучення учасниць до новостворених груп самодопомоги ми організовували акції соціальної підтримки, а також запрошували жінок на тренінги та психологічні консультації.

Зустріч ГСД «Надія», автор фото: Альона Чіпчева 

Метою ГСД «Надія» є надання учасницям можливості позбутися негараздів і змінити життя на краще шляхом промовляння проблем та позитивної зміни думок і переконань. Періодичність зустрічей – один раз на місяць. Теми для обговорення обирають та пропонують самі жінки, наприклад, серед них ми уже розглянули особистісний ріст і жіноче лідерство.

«Це так чудово! Мене слухають, не перебивають. Дівчата підказали багато слушних порад щодо виховання дітей. А ще допомогли знайти роботу», – поділилася мама в декретній відпустці, учасниця ГСД «Надія» Олена.

За ініціативою заступниці директора-начальника відділу соціальної роботи Анни Комарової виникла група самодопомоги «Шанс» для жінок, які потрапили у складні життєві обставини та зловживають алкоголем. Її мета – підвищення спроможності жінок долати складні життєві обставини та підтримка у формуванні негативного ставлення до алкоголю. Періодичність зустрічей – один раз на місяць. Учасниці уже встигли обговорити налагодження стосунків із громадою, підняття власного авторитету в очах дітей і можливості бути корисною.

 Зустріч ГСД «Шанс», автор фото: Анна Комарова

«Завдяки участі в групі самодопомоги я дізналася багато нового про себе, свої індивідуальні здібності. Прийняла рішення, що жити далі з чоловіком-тираном неможливо, тому подала на розлучення. Завдяки цим зустрічам я також покращила свою самооцінку», – розповіла працівниця приватного підприємства, учасниця ГСД «Шанс» Марія.

Ми намагаємося долучати до зустрічей ГСД профільних фахівців. Наприклад, 28 січня 2020 року на базі Мангушського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді відбулося чергове засідання ГСД «Шанс». Для роз’яснення та вирішення юридичних питань ми запросили юриста Благодійного фонду «Карітас Маріуполь» Світлану Брагунцову та психолога центру Олену Мурзу.

На початку засідань груп найважче було спонукати жінок до відкритої розмови. Крім того, часто виникають складнощі з тим, де залишити дітей під час ГСД. Але вже після перших зустрічей жінки самі пропонували теми наступних, охоче ділилися переживаннями та проблемами, уважно слухали одна одну.

«Мені подобається відвідувати зустрічі груп. З’явилися нові знайомі, я стала відкритішою. Задоволена тим, що можу пропонувати теми для обговорення, до мене прислухаються і цінують мою думку», – зауважила продавчиня, учасниця ГСД «Шанс» Тетяна.

Зустріч ГСД «Надія», автор фото: Альона Чіпчева

Але найбільше досягнення наших груп самодопомоги – те, що ті жінки, які є постійними учасницями, протягом цього проміжку часу не вживають алкоголь, доглядають за дітьми, самостійно шукають вихід зі складної життєвої ситуації. Ми досягли головної мети – вивели учасниць на відверту розмову, підняли їхню самооцінку, покращили психологічний стан. На усіх зустрічах панує тепла та дружня атмосфера.

Наші ГСД сприяють формуванню активної громадянської позиції, популяризації здорового способу життя, профілактиці домашнього насильства, збереженню біологічної сім’ї, забезпеченню нових можливостей і шляхів для самореалізації жінок громади Мангуша.

Щоб підвищувати спроможність жінок із числа сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, вимушено переміщених сімей та сімей учасників АТО, ми плануємо проводити тренінги, акції соціальної підтримки та майстер-класи.

Матеріал опублікований в межах проєкту «Групи самодопомоги як каталізатор соціальних змін для згуртування громади», що виконується Ресурсним центром ГУРТ в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру та фінансової підтримки Європейського Союзу.

Думки, зауваження, висновки або рекомендації, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди ООН або Європейського Союзу.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Швеції, Швейцарії та Японії.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.