bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

ГСД як діалоговий майданчик: вперед до сталих змін у Сартанській громаді
13.03.2020

Майбутня Сартанська ОТГ, що в Донецькій області, – громада, більшість населених пунктів якої розташовані безпосередньо на контактній лінії. Внаслідок цього її жителі постійно перебувають у стані тривожності, напруженості й стресу. Щоб зміцнити зв’язки між членами громади, фахівець із соціальної роботи Кальміуського районного центру соціальних служб для сім'ї дітей та молоді Маріупольської міської ради Тетяна Гончарова разом із колегами заснувала дві групи самодопомоги.

***

Мобілізація громади та посилення соціальної згуртованості можуть і повинні здійснюватися навколо діалогових майданчиків, щоб спільно визначати потреби та ресурси, необхідні для вирішення тих чи інших питань. Саме участь і зацікавленість громадян у прийнятті рішень, їх обговоренні і формуванні візії подальших перетворень є запорукою сталих змін. Доволі часто, проговорюючи моменти, що хвилюють, людина в колі однодумців знаходить шляхи вирішення власних проблем.

У майбутній Сартанській ОТГ ми створили дві ГСД: «Батьківство без стресу» – для родин, у яких виховуються діти-сироти та діти позбавлені батьківської опіки/піклування, і «Сонечко» – для родин, що виховують дітей із інвалідністю.

Метою обох груп самодопомоги є надання учасникам можливості позбутися від негараздів і змінити життя на краще шляхом промовляння проблем і позитивної зміни думок та переконань, допомогти собі, перебуваючи серед людей, які мають аналогічні проблеми, і врешті досягнути сталого розвитку.

«Групи самодопомоги дають змогу відчути, що ті ж питання, які хвилюють мене, відгукуються в словах інших учасників. Дуже важливо, що, крім обговорення проблем, під час групи ми можемо знайти шляхи їх вирішення», – зазначила Ірина П.

Наявність тривалого емоційного контакту та близьких стосунків є незамінною потребою учасників наших груп. ГСД дозволили їм побачити в колі однодумців більше відкритості та людяності. На першій зустрічі ми визначили лідерів груп і правила. Далі зробили акцент на цінностях і значенні тісних стосунків із сім’ями, перспективі досягнення успіху в житті та вихованні дітей.

Учасники обговорюють, як бути щасливими, коли не все так, як хочеться. Мотивуючий матеріалом для розвитку ідей став мультфільм «Барашек и КрОлень», після якого вони були щиро вражені, оскільки відчули мотивацію на подальший розвиток та небажання опускати руки.

На кожній зустрічі учасники обговорюють ті теми, які є актуальними сьогодні, наприклад, стрес і як його подолати, успіх, конфлікти, цілі в житті, значення підтримки, емоції, що для кожного з нас значить кохання тощо.

«Мене не завжди розуміють рідні. І це дуже дратувало. Тепер же я зрозуміла: треба частіше говорити близьким про почуття та потреби, про те, що дійсно турбує. А також звертати увагу, що думають і відчувають вони. Важливо бути почутим, навчитися чути інших та бути відкритою із людьми», – прокоментувала Наталя Ч.

ГСД «Батьківство без стресу» починалася із трьох учасників, які погано розуміли, для чого вони тут. Зараз вони із задоволенням беруть участь у зустрічах і, що важливо, приводять нових членів групи. Їм подобається те, що вони тут говорять лише «Я», а не «Ти», «Ми», а не «Вони», оскільки розуміють: це їхня позиція, яку в колі групи самодопомоги ніхто не засудить. Учасники не критикують один одного, а беруть лише те, що їм припало до душі.

Одним із правил наших груп є традиція чаювання – кожен учасник ГСД по черзі готує та приносить на групу солодощі, випічку або бутерброди до чаю/кави.

Членам ГСД сподобався такий підхід до роботи, оскільки ми всі рівні й керуємося одними правилами. Саме це і є важливою умовою для розвитку поваги та взаєморозуміння, з чого виростають плоди довіри.

«Життя дуже швидко минає, тому часто не вистачає часу на себе. Ти завжди кудись біжиш і сама не розумієш, куди і навіщо. Участь у групі самодопомоги дозволяє мені зосередитися на своїх прагненнях, цілях і планах на найближче майбутнє», – поділилася Вікторія К.

Авторка фото: Тетяна Гончарова

Рецепт успіху опублікований в межах проєкту «Групи самодопомоги як каталізатор соціальних змін для згуртування громади», що виконується Ресурсним центром ГУРТ в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру та фінансової підтримки Європейського Союзу.

Думки, зауваження, висновки або рекомендації, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди ООН або Європейського Союзу.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Швеції, Швейцарії та Японії.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.