bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Кімната сенсорної інтеграції та адаптивної фізкультури для дітей із РАС у Боярці
06.02.2020

У межах проекту «Простір громадських ініціатив Боярки», що реалізовувася Ресурсним центром ГУРТ за фінансування Всесвітньої єврейської допомоги, Людмила Ященко разом із однодумцями створила в Боярці кімнату сенсорної інтеграції та адаптивної фізкультури для дітей із розладами аутистичного спектру (РАС). Про успіхи їхніх вихованців читайте нижче.

***

Завдяки підтримці проекту ми втілили в життя ідею зі створення зали для сенсорної інтеграції та адаптивної фізкультури. Закупили спеціальне обладнання, що використовується під час занять із дітьми, у яких порушено сенсорно-моторні функції, знижені рефлекси, є труднощі в комунікації та емоційній сфері.

Протягом декількох місяців у залі працюють психолог, нейропсихолог, корекційний педагог, який приїжджає до центру з Бучі, інструктор із ЛФК та адаптивної фізкультури.

За вказаний період до центру звернулося 26 батьків дітей, які мають певні порушення. В постійній корекційній роботі в центрі обслуговується 16 дітей, із них чотири дитини з РАС, одна дитина з синдромом Дауна, шість дітей із синдромом дефіциту уваги та гіперактивності та порушеннями розвитку мови, а також п’ять нормотипових дітей, яким необхідні корекційні заняття та адаптивна фізкультура.

В результаті занять адаптивною фізкультурою у наших підопічних з’явилися нові навички у контролюванні своїх рухів та емоцій, вони краще взаємодіють із оточуючими предметами. Покращилося відчуття свого тіла в просторі, координація рухів, що допомагає у користуванні та оволодінні такими інструментами, як письмо, малювання, робота з ножицями, клеєм, папером, виконання побутових справ.

Також батьки відмічають краще поводження своїх дітей у школі й інших соціальних групах. Діти стали адаптованішими до контактів із іншими дітьми, краще концентрують увагу та розуміють матеріал. Для нас чути такі відгуки – найвища нагорода!

У листопаді 2019 року сімейний центр переїхав. Таке рішення ми прийняли, коли побачили, що приміщення, в якому знаходилися раніше, не зовсім відповідає ідеї створення спортивної зали для адаптивної фізкультури. Залою користувалися лише діти з особливостями. Тоді, як нормотиповим, здоровим дітям вона також була б корисною. Ми бачили взаємодію таких дітей – інклюзивний простір. Саме тоді знайшли нову домівку для нашого центру.

Зараз у нас працює декілька груп за напрямками адаптивної фізкультури та соціальної взаємодії. Групи інклюзивні, тож вони об’єднують здорових дітей і дітей з аутизмом чи іншими нозологіями. І такий формат дає гарні результати! Діти адаптуються, пристосовуються, розуміють потреби та відмінності інших людей.

Рецепт успіху опублікований в межах проекту «Простір громадських ініціатив Боярки», що реалізовувався Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Всесвітньої єврейської допомоги.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.