bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Валентина Ткаченко: «Нам дуже імпонує європейський підхід до ведення бізнесу»
27.12.2019

У наступному рецепті успіху від підприємиці, яка відвідала тренінг «Розпочни свій бізнес», ініційований Міжнародною організацією праці та Ресурсним центром ГУРТ, читайте історію Валентини Ткаченко (35 років, с. Дарівка, Скадовський район) та її чоловіка. Подружжя, яке переїхало із Севастополя, тепер розвиває молочне сімейне фермерство на Херсонщині.

***

Сфера нашої діяльності – молочне сімейне фермерство. Зараз маємо чотири корови, бичка і чекаємо поповнення; відбувається активний процес будівництва ферми за канадським кресленням.

Вибір такого виду бізнесу дався нам не просто. Мій чоловік – морський піхотинець, учасник бойових дій. Ми – переселенці із Севастополя. У 2014 році переїхали в Миколаїв (була передислокація частини), потім в Ірпінь, Київської області. Я працювала фешн-фотографом і виконувала замовлення на створення лукбуків.

Переїзд у глухе село здавався мені неможливим. Протягом двох років ми вивчали, рахували і наважувалися. Зрештою дійшли висновку, що хочемо працювати самі на себе і що все ж таки варто спробувати. Обрали бізнес, в якому нам допоможуть із першими кроками.

В Дарівці, де ми зараз живемо, мешкають двоє побратимів мого чоловіка, які займаються таким же видом бізнесу. Є кооператив, куди ми здаємо молоко. Тому один із найважливіших аспектів – збут продукції – у нас був налагоджений від початку.

Нам дуже імпонує європейський підхід до ведення бізнесу, тому плануємо потрапити в програму з розвитку сімейних молочних ферм. Та будь-який бізнес план оптимістичний – так нам говорили на тренінгу «Розпочни свій бізнес». І з цим важко не погодитися.

Все, що ми раніше планували й рахували, йшло не так. На тренінгу я навчилася вести розрахунки, враховуючи форс-мажори. Також розібралися з тими ролями, які кожен виконує у спільній справі. Це дозволило збудувати нашу власну невелику систему роботи. На тренінг я їхала в очікуванні одного, а отримала зовсім інше, але неймовірно цінне. Так і в самому бізнесі: є розрахунки, плани, прогнози, але в реальності все може видозмінитися.

Оскільки сільське господарство для нас – невідома галузь, перший рік ми пробуємо вести справу, маючи лише чотири корови. Зараз ми активно вкладаємося в будівництво і з лютого 2020 року плануємо збільшити поголів’я до 11. Не зважаючи на те, що державна підтримка не працює, ми хочемо розширювати та автоматизувати наш бізнес.

Вже спираючись на свій досвід, я би порадила майбутнім підприємцям не здаватися, аналізувати, вчитися, змінювати плани, стратегії, але йти вперед. Хваліть себе за перемоги! Думайте про свій бізнес в перспективі хоча б 10 років. Усвідомте, що значна частина ваших навичок як найманого працівника не підходить для вас як керівника. Рахуйте, адже цифри не обманюють, і мрійте!

Рецепт успіху опублікований у рамках проекту «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні», який здійснюється Міжнародною організацією праці у співпраці з Ресурсним центром ГУРТ за фінансування уряду Данії.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.