bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Маленькими кроками до великої мети або як перетворити колишню в’язницю на дитячий простір
29.10.2018

Товариство захисту прав дітей з інвалідністю «Ніжність» в місті Горішні Плавні 10 років утримує приміщення клубу, де щовечора збираються діти з інвалідністю. Загалом, в організації 95 родин з дітьми. 

Місто виділило організації приміщення, де колись був міліцейський відділок та ізолятор тимчасового утримання.  Капітального ремонту там не було ніколи. Старі вікна не відкривалися. Вікно дитячої кімнати було закладено цеглою, бо там були страшезні тюремні грати. Підлога провалилася. Батьки дітей за власний кошт зробили косметичний ремонт. Але це було 10 років тому.

Коли приміщення зовсім занепало, активні мами вирішили просити гроші у місцевої влади, адже сума була потрібна чималенька.

Агенти організації в місцевих органах влади

У Горішні Плавні запросили  тренерів від Британської ради в Україні, щоб ті  провели в приміщення товариства тренінг-навчання. На захід запросили міських громадських діячів та трьох молодих депутатів міської ради від різних партій.

Під час тренінгу діти тихенько гралися у сусідній кімнаті. Коли гості почали жваву дискусію щодо долі цього приміщення і можливостей допомогти, діти разом із вихователем вийшли у залу, привіталися і сіли на вільні стільці або на руки до своїх мам. У підсумку – усі троє присутніх депутатів стали провідниками Бюджету участі в Горішніх Плавнях. Завдяки йому можна було б  закрити проблеми з ремонтом у приміщенні організації.

Не вигадуємо велосипед: шукаємо успішний досвід інших та навчаємось 

Щоб правильно сформулювати ідею проекту і залучити потрібних прихильників, голова ради товариства «Ніжність» за власні кошти вирушила у мандрівку країною. Вона побувала у центрах «Обрій» та «Гармонія» у Вінниці, центрі «Логос» в Чернігові, «Джерела» в Києві, де вивчала вдалий досвід роботи із громадським бюджетом та місцевим бізнесом.

Мами почали вести сторінку у Фейсбуці, де щодня розповідали позитивні новини про життя свого маленького дитячого клубу. Перегляди деяких публікацій сягали 2000 людей (у місті живе 50 000 жителів).

Ще до затвердження положення про Громадський бюджет, в гості до дітей почали приходити громадські діячі, депутати, звичайні громадяни і представники різних релігійних громад.

Одного разу до клубу приїхав з Полтави працівник громадської організації «КримSOS», яка є виконавчим партнером Агентства ООН у справах біженців. Він дізнався, що «Ніжність» залучила до своїх проектів також дітей переселенців. Інформацію про клуб отримав з Фейсбуку та від переселенців. Та вирішив допомогти ініціативі у подальшому розвитку.

Протягом 2017 та 2018 років організація була включена до спеціальної програми навчань для лідерів громадських ініціатив, що впроваджена ГО «КримSOS» та Агентством ООН у справах біженців. На виїзних семінарах в різних містах країни мами отримали знання і досвід керування громадськими організаціями.

Маленькими кроками до великої мети

Все це стало підґрунтям до блискавичних перемог у Громадських бюджетах Горішніх Плавнів 2017 та 2018 років.

У 2017 році ГО «Ніжність» подала до громадського бюджету проект «Творчо-ігровий простір для дітей з інвалідністю» на суму 146 тисяч гривень.

Команду проекту очолив чемпіон України, інваспортсмен, голова асоціації громадських організацій людей з інвалідністю Микола Федоренко. Він користується чималою повагою в місті. Микола був автором і основним лобістом проекту, а також допоміг включити роботу товариства «Ніжність» у стратегію розвитку Горішніх Плавнів до 2020 року.

Протягом року було сформоване потужне лобі з жителів міста, які чекали, коли і де вже можна буде проголосувати за ремонт в «Ніжності». Проект повністю підтримував депутатський корпус і найвпливовіші лідери думок в місті.

Підготували до роботи різні види агітації – зустрічі у трудових колективах, листівки, пости та рекламу у Фейсбуці, домовилися про підтримку приватних місцевих груп у соцмережах.

За тиждень агітаційної кампанії 2017 року отримали блискавичну перемогу у 306 голосів. Друга сходинка набрала 175 голосів.

Таку ж тактику впровадили у 2018 році і виграли з великим відривом наступний проект «Арт-еко пандус для дітей з інвалідністю» на суму 200 тисяч гривень.

У 2019 році завершиться повний капітальний ремонт та технічне переоснащення приміщення товариства «Ніжність».

Про граблі

Більшість грабель у проектах Бюджету участі змогли передбачити заздалегідь. Зокрема, зробили повні архітектурні рішення та будівельні смети обох поданих проектів і отримали дозволи та погодження на будівництво й ремонт. Офіційно цього не вимагали. Однак ці документи стали основними аргументами для захисту проекту перед профільною комісією перед допуском на голосування.

Чітке архітектурне рішення дало змогу контролювати процес ремонту і вести аргументований діалог з підрядниками.

Агітатори під час роботи чітко розуміли, що молодих людей і власників смартфонів варто орієнтувати на електронне голосування, а літніх - одразу просити голосувати в паперовому вигляді у міськвиконкомі. Це зберегло час людей і допомогло прогнозувати ефективність різних видів агітації.

Також клуб не припиняв сою роботу. Агітаційні пости у соціальних мережах постійно ілюстрували свіжі фото з життя клубу.

Найважчим було електронне голосування, бо не усі городяни готові залишати в Інтернеті свої паспортні дані під час реєстрації. Це знизило ефективність агітації: агітаційні пости набрали у 10 разів більше переглядів, ніж голосів. Лише кожна десята з розданих листівок приводила до реального голосування.

Добре знали, що будемо робити у відремонтованому приміщенні, планували це. Тому після відкриття за ремонтом отримали ще більше друзів і прихильників.

Автори:

Микола Миколайович Федоренко, автор проектів-переможців (0977086554), [email protected]

Ганна Травінцева, голова ради товариства «Ніжність» (0982092291), [email protected]

Контакти

  • Микола Миколайович Федоренко
  • автор проектів-переможців (0977086554)
  • [email protected] Ганна Травінцева
  • голова ради товариства «Ніжність» (0982092291)
  •  [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.