bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Рецепт успіху ГСД «Добротворець»: «Повернення до життя після війни»
20.12.2017

Матеріал опубліковано в рамках серії публікацій, присвячених історіям успіху учасників 6-ї Всеукраїнської школи самодопомоги, яка проводилася за підтримки Ресурсного центру ГУРТ. 

***

Одним із основних напрямків роботи ГО «Добротворець» є допомога демобілізованим бійцям з питань соціалізації, адаптації, реабілітації, подолання ПТСР. Запрошення на навчання до 6-ї Всеукраїнської школи самодопомоги було дуже актуальним і в перервах між сесіями нами, учасниками навчання: Гапеєм Василем (ветеран АТО) та Михайлюк Лесею (волонтер АТО), у місті Чернівці було організовано групу самодопомоги «Добротворець».

Цільовою аудиторією стали ветерани війни за незалежність України на Донбасі, члени їхніх родин та волонтери. Всі вони є членами ГО «Добротворець». Заняття групи проводяться раз на місяць в приміщенні нашої організації під назвою «бункер». Позаяк як ми вже четвертий рік поспіль працюємо пліч-о-пліч, практично без відпочинку, то однією із основних проблем стала проблема емоційного вигорання. Відповідно, важливою темою, запропонованою для групи, стала тема «Емоційне вигорання. Профілактика та подолання». Також на групі обговорювалися теми «Стосунки в родині до і після війни», «Соціальна адаптація ветеранів АТО».

Окрім цього, нашу команду запросили колеги з Івано-Франківської організації БФ «Франко-опір» для проведення груп самодопомоги (ГСД) на 15-му реабілітаційному заїзді «Заїзд по відновленню солдатів Української Армії», який проходив у с.Гошів Івано-Франківської області. Протягом семи днів з бійцями проводилася комплексна робота: психологічні тренінги, арт-терапія, тренінги з відкриття власної справи. Нами було проведено 5 занять груп самодопомоги. Членами групи стали як ветерани, так і волонтери, що з ними працюють.

Проведення групи на реабілітаційному заїзді відрізнялося від групи в Чернівцях, адже першу ми проводили з людьми, яких знаємо давно, а другу з абсолютно новою аудиторією. Тут нам в нагоді стали методи та вправи, з якими ми ознайомилися під час навчання в Школі самодопомоги: знайомство, ігри, елементи арт-терапії. Перше заняття групи на тему «У кожного своя правда» розпочали з задачки про Ебігейль (було шумно, весело і креативно) і учасники настроїлися на робочий лад. Питань, чи не в секту ми їх затягуємо, не виникало. Основним питанням, яке турбує ветеранів війни на Донбасі, є те, як продовжувати жити далі, коли повернувся в мирне життя. Серед запропонованих тем були такі: «Хто я є сьогодні», «Як не впадати в «ступор» і як з нього виходити», «Споживацьке ставлення деяких учасників АТО і як з цим боротися». Тиждень роботи був плідним. Учасники висловлювалися про необхідність спілкування, про те, що важко порозумітися із тими, хто не має відношення до війни, і наголосили на актуальності проведення ГСД для ветеранів.

Ростислав М. (учасник ГСД): «Групи самодопомоги дають можливість відчути, що ті самі питання, які не дають спати мені, так само не дають спати і моїм побратимам. Можливість обговорити ці питання надає шляхи для їх вирішення».

Сергій О. (учасник ГСД): «Я намагаюся себе обманути, що вже забув про війну, але насправді вона завжди в моїй голові. Мене не завжди розуміють мої рідні. Я раніше цим дратувався, а тепер зрозумів, що треба частіше говорити з ними про свої відчуття. А також прислухатися до того, що відчувають вони. Важливо бути почутим та навчитися чути іншого»

ГО «Добротворець» м.Чернівці, Центральна площа, 9

Гапей Василь, 0993611007, [email protected]

Михайлюк Леся, 0506642209, [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.