bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Які кошти дасть об’єднання Сватівської громади?
06.04.2016

Через панування негативних міфів про реформу місцевого самоврядування жодна сільрада не погодилася створити зі Сватовим, що на Луганщині, спільну громаду.  

Що отримають мешканці Сватівської громади на Луганщині від децентралізації? В чому змісті і перспективи реформи? Для поширення розуміння цього питання Інформаційно-аналітичний центр «Логос» проводить інформаційно-просвітницьку кампанію серед освітян та молоді, із залученням голів сільських рад Сватівщини.

Центр «Логос» здійснює проект «Здійснення інформаційно-просвітницької та адвокаційної кампанії для формування спроможних громад Луганщини, Донеччини, Львівщини і Одещини». Цей проект відбувається у рамках програми ЄС «Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні», що реалізується Інститутом Громадянського Суспільства в партнерстві з Фондом Східна Європа і фінансується Європейським Союзом.

Активісти розповідають про успіхи вже об’єднаних громад. Для прикладу наводять збільшення бюджетів та податкових надходжень (податку на доходи фізичних осіб), які у 2016 році йдуть на розвиток Білокуракінської та Новопсковської нових територіальних громад громад. Так, після об’єднання бюджет Білокуракінської громади порівняно із сумою бюджетів райцентру і семи сільрад, які об’єдналися, збільшився на 40 млн. гривень. Податкові надходження зросли у три рази.

«Уроки децентралізації» на Сватівщині були проведені молодіжними лідерами  – студентом-політологом Віталієм Івановим зі Львова, старшокласницями Анастасією Пугач та Кариною Тимофєєвою, які є активістами та волонтерами Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Студентське братство». Спільно з однодумцями дівчата, які навчаються у сватівській школі №2, створили просвітницьку організацію «Учнівське братство», а тепер підготували власні промови і проїхали до однолітків у села.                                    

Презентаціями охоплено навчальні заклади, розташовані у восьми найбільших селах, які за перспективним планом мають увійти до Сватівської громади.

Важливо, що у більшості сіл на «уроках децентралізації» побували також сільські голови або їх представники. Усі вони теж отримали просвітницьку літературу – брошуру одного з ідеологів реформи Анатолія Ткачука «Децентралізація для всіх: від загальної інформації до конкретних порад». Також серед зацікавлених поширено брошуру «Функціональна децентралізація: збірник відповідей на типові запитання», інші видання Інституту Громадянського Суспільства про досвід проведення цієї реформи у Естонії та Латвії.

Учасниками презентацій стали понад 400 педагогів, старшокласників, студентів та інших зацікавлених мешканців Сватівщини. Кожен побачив відеоролики, які розвіюють міфи про децентралізацію і пояснюють, чому замість переважно дотаційних сільрад варто створювати об’єднані спроможні громади, яким держава передасть додаткові повноваження і ресурси. Учасники презентацій дізналися, як завдяки реформі збільшити бюджет громади, а також як розвинути підприємництво чи місцеву інфраструктуру через проекти регіонального розвитку, які надаються об’єднаним громадам.  

Контакти

  • Інформаційно-аналітичний центр «Логос»
  • [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.