bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Олена Окопська: «На створення сімейного центру нас наштовхнули потреби громади»
13.07.2015

Ми продовжуємо публікувати мультимедійні історії успіху підприємців, підтриманих Ресурсним центром ГУРТ у 2014-2015 роках. Цього разу мова йтиме про сестер Олену Окопську та Оксану Рожнову, які взяли участь у проекті «Розвиток жіночого підприємництва в Україні», що впроваджувався Ресурсним центром ГУРТ за фінансової підтримки Всесвітньої єврейської допомоги. Детальніше про досягнення підприємниць читайте нижче.

***

Олена Окопська разом із сестрою Оксаною Рожновою не тільки займаються громадською діяльністю, а й є засновницями сімейного центру «Матусине Сонечко», що працює в смт. Озерне Житомирської області. Тут є групи раннього розвитку для малят і гурткові заняття для дітей старшого віку. Особливість Центру в тому, що навчання дітей відбувається за методикою Марії Монтессорі, яка передбачає свободу думки, вибору і дії малюка з урахуванням його інтересів та потреб.

«Ми створюємо ідеальні умови для розвитку індивідуальності, творчого та розумового потенціалу дитини. Маляті надається можливість бути самим собою і вибирати, чим і коли він буде займатися. Для цього наш центр поділений на відповідні зони – творчості, мовлення, математики, маніпуляції та практичного життя», – розповідає Олена Окопська.

Для проведення майстер-класів і гуртків сестри запрошують фахівців, а також студентів педагогічних спеціальностей, які працюють на волонтерських засадах. «Матусине Сонечко» проводить індивідуальні корекційні заняття, психологічні консультації для дітей та дорослих, надає послуги ізо-студії, «експрес-няні», гуртки з квілінгу, бісероплентіння та флористики. Найближчим часом Олена та Оксана планують розпочати гуртки з гончарства.

Олена обожнює дітей і сама є мамою дівчинки та двох близнят, однак ідею для відкриття власної справи сестрам підказала громада смт. Озерне. В населеному пункті на той момент, окрім школи та дитячого садочку, не було закладів, де діти могли проводити вільний час та розвиватися. «Ми з сестрою вирішили створити сімейний центр, що задовольняв би і потреби громади, і водночас приносив дохід нашій громадській організації. Це дозволило нам не бути залежними від грантових програм та донорів і мати можливість самостійно допомагати громаді на базі нашої ГО», – пояснює Олена.

Тренінги, які проводив Ресурсний центру ГУРТ у межах проекту «Розвиток жіночого підприємництва в Україні» за фінансової підтримки Всесвітньої єврейської допомоги, стали саме тим джерелом, з якого сестри отримали знання для практичної реалізації своєї ідеї. «На першому тренінгу під назвою «Розпочни свій бізнес» нам надали інформацію про економічну та бюрократичну частину: як зареєструвати бізнес, куди потрібно звертатися, як фіксувати прибутки та витрати, як розраховувати свої сили. На наступному тренінгу «Вдосконалюй свій бізнес» ми працювали з маркетинговою стратегією підприємства та ефективними методами реклами. Дуже цікаво та корисно було дізнатися про нефінансову мотивацію в команді, особливо враховуючи те, що до нашої роботи залучені студенти-волонтери. Останній тренінг «Навчальні гуртки» був для нас відкриттям, оскільки дав ідею створення «Майстерні барвистої» – навчальних гуртків для жінок, які постраждали від домашнього насильства та торгівлі людьми, що проводяться з метою надання не тільки психологічної, а й  соціальної допомоги постраждалим. Ми навчаємо таких жінок новій творчій справі – шиттю й вишиванню на машинках, інтегруючи їх до суспільства з можливістю самореалізації. Вже троє жінок, яких ми навчали, започаткували свій бізнес», – поділилася успіхами Олена.

У своїй підприємницькій діяльності Олена та Оксана виділили три основні моменти, що позитивно впливають на розвиток громади. По-перше, це якісне та змістовне дозвілля дітей, оскільки «Матусине сонечко» навчає та дає змогу малятам реалізувати творчий потенціал. По-друге, просвітницька діяльність із батьками – сестри у своєму Центрі навчають батьків, як реагувати на ту чи іншу поведінку дітей, як правильно організувати їхній простір, як підтримати дитину, щоб не вбити у ній бажання розвиватися. Також підприємниці намагаються включити батьків у життя дітей.

Серед проблем, які довелося вирішувати Олені та Оксані, вони вказали на те, що на початку своєї діяльності взагалі не приділяли уваги рекламі: «Ми були дуже самовпевненими. Думали, якщо люди нас просили, то «сарафанне радіо» спрацює саме по собі. Але ми дуже помилялися, коли протягом першого тижня до нас прийшло тільки троє дітей. Пізніше, проаналізувавши свою діяльність, ми провели соціологічне опитування серед жителів громади, щоб визначити, які саме послуги їм потрібні, скільки часу й коштів вони готові на це витрачати», – розповіли сестри.

Підприємниці порадили початківцям аналізувати й моніторити те, що хоче громада, оскільки Ваше бачення іноді може не збігатися з тим, чого насправді хочуть люди. На їхню думку, свою діяльність слід рекламувати, варто спілкуватися з людьми, ділитися досвідом і брати найкраще для себе. Зі слів сестер варто виокремити правило трьох «не»: не очікуйте відразу на великий прибуток; не потрібно багато обіцяти; не беріться за все і відразу, а краще почніть з маленького. І головне – працюйте, не опускайте рук і радуйте людей, не зважаючи ні на що.

Аудіо-версію історії успіху слухайте на ГУРТрадіо

 Над історією успіху працювали учасники ГУРТрадіо Кемпу Михайло Баган, Марина Житник, Анна Стукало

Хочете ефективніше розвивати свій бізнес? Користуйтеся Довідником підприємця на порталі ГУРТ

Проект «Розвиток жіночого підприємництва в Україні» покликаний допомогти реалізувати підприємницький потенціал та відкрити власну справу жінкам, активізувати ініціативи взаємодопомоги та зв’язки між підприємницями Вінницької, Житомирської, Полтавської, Черкаської та Чернігівської областей. Проект впроваджується Ресурсним центром ГУРТ за фінансової підтримки Всесвітньої Єврейської допомоги. 

Контакти

Коментарі

Репницька Іва   3193 дні тому   #  

Наснаги в цій складній роботі. Ви молодці. Звертайтесь, будемо обмінюватись досвідом.
Іва Репницька, Родинний центр "Family&Education", Київ )

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.