bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

«МалинЕкоФест» – екологічне партнерство громади, бізнесу та влади: з чого почати
03.03.2015

10 років тому, засмучена страшенною засміченістю місць активного відпочинку дорослих та дітей нашого міста, я брала до рук граблі і йшла прибирати їх від сміття  сама, чим викликала немалий подив оточуючих. Але то був лише початок історії, яка існує і донині… 

4 роки тому якось одночасно у контакті ми списалися з людьми, яких я знала наочно, але близького спілкування не мала. Ми зустрілися, поспілкувалися і в нас виникла спільна ідея створити ініціативну групу “МалиЕкоФест” та започаткувати у місті екологічний фестиваль з такою ж назвою. 

Звісно, було розроблено план підготовки, складено список необхідного, партнерів та інформаційних спонсорів, куди увійшли відомі у місті підприємства, наявні мас-медіа (преса, ТВ). Щодо підприємств, вони щороку сплачують екологічний податок, але закон дозволяє їм вкладати кошти у місцеві екологічні проекти, таким чином, гроші залишаються у місті, а в кінці року підприємство отримує повернення 15% витраченої суми, як стимул для наступної підтримки екології. Таким чином, підприємство-спонсор отримує повагу та рекламу у місті, а також фінансове заохочення. 

Ми створили рекламну листівку та  розмістили інформацію у соцмережах, пресі, на ТВ, отримали відповідні дозволи у влади, міліції (супровід), домовилися про транспорт для перевезення учасників та сміттєзбиральні машини для вивезення сміття. а також запросили представників міської ради безпосередньо узяти участь у фестивалі, на що вони з радістю погодилися.  

На перший наш фестиваль прийшло близько 50 учасників. Другий зібрав вже 80. На третій рік ми отримали 150 прихильників чистоти та безпечної екології. Найактивнішим став минулий рік, який зібрав близько 300 учасників.  Населення міста складає майже 27 тисяч. Ми вважаємо, що це непоганий показник для маленького провінційного міста, що розташувалося у 100 км від Києва. 

Під час фесту ми організовуємо колективне прибирання заздалегідь визначеної рекреаційної зони, потім разом відпочиваємо, розважаємося, змагаємося у спорті, проводимо різні майстер-класи та екологічні конкурси.

Найактивніша частина нашого фесту - це діти та молодь.  

Наслідками цієї ініціативи стало чимало інших проектів, які виросли з МалинЕкоФесту - це збір та утилізація використаних батарейок у школах міста та у місті в цілому, відкриття 24 травня минулого року  у день Європейських парків екологічного лісопарку “Вересковий”, проведення  у цьому році еко-акції “Не викидай ялинку на смітник - вона зігріє твою оселю” та інших.

Треба сказати, що місцевий бізнес та влада прекрасно ставляться до наших ініціатив і усіляко їм сприяють. Зрозуміло, що на проведення фестивалю потрібні кошти - на придбання рукавичок, пакетів для сміття, призів для учасників, питної води і таке інше. Гроші на усе це ми отримуємо від місцевих підприємців, які й самі нерідко беруть участь у фесті.  Витрати, як і належить, проводяться через бухгалтерію (ми зареєстровані як ГО “Відкритий світ”). 

Цього року, не зважаючи на війну та кризу в країні, ми плануємо провести вже п’ятий екологічний фестиваль, але керування ним хочемо передати активному підростаючому поколінню. Можливо, підійшов час надати фестивалю більш широкого статусу і запросити на нього учасників з інших міст України. Орієнтовний час проведення - кінець квітня - початок травня. 

Нашою діяльністю зацікавилися інвестори, які працюють за екологічними напрямками з ООН, і ще одним цікавим проектом найближчим часом стане встановлення першої у місті сонячної батареї у пологовому відділенні міської лікарні. Є пропозиція також на встановлення невеликої гідроелектростанції на міському гідровузлі в якості альтернативної енергетики. Усі ці проекти можна здійснити тільки через діючу зареєстровану  екологічну організацію. Тому не бійтеся екологічних ініціатив, організовуйтеся, з часом прийде досвід, з’являться однодумці-волонтери, прийдуть необхідні інвестиції. Екологія та еко-технології - це нині найгарячиший тренд у цивілізованому світі.

Якщо є питання чи пропозиції - звертайтеся, з радістю відповім. 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.