bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Посередник між донором та ОГС. Успішний досвід Північної Кароліни
17.06.2013

 Діяльність громадських організацій, досить часто, пов’язана з організаціями-донорами, які фінансують різні соціальні, освітні, правові чи економічні проекти, що сприяють успішному розвитку громад. Це громадські, приватні, неурядові та інші організації, які інвестують у ті чи інші ОГС. Досвід американського штату Північна Кароліна показує, що така співпраця може бути надзвичайно успішною за дієвого посередництва між одними та іншими. Ефективним посередником зі стратегічного інвестування у цьому штаті виявилась Ініціатива Розвитку Громад Північної Кароліни.

північна кароліна

Організація була створена у 1994 році. І вже за 20 років «Ініціатива» стала лідером у своєму напрямку роботи, акумулюючи кошти різних інвесторів та фінансуючи за їх рахунок проекти по всьому штату. Метою роботи організації стало економічне зростання найбідніших та найбільш вражених громад північної Кароліни. Шляхом укріплення та оновлення життя в цих громадах, «Ініціатива» укріплювала й економіку штату в цілому.

Фінансове інвестування, інновації, лідерство…


Робота «Ініціативи» базується на трьох основних напрямках: 
• фінансове інвестування - що сприяє підтримці роботи впливових організацій; 
• інновації – що дозволяє визначити нові стратегії та будувати плани для того, щоб економічне зростання найбідніших громад було ефективним, а ОГС, які цьому сприяють мали підтримку; 
• розвиток лідерства – формування лідерів у таких громадах, їх виховання, спілкування лідерів між собою, можливість їх доступу до різних ресурсів. 

Фінансові інвестування... 

Серед інвесторів «Ініціативи» виступають Банк Америки, Фундація Ф.В.Герон, Корпорація BB&T, Центр Сільського Економічного Розвитку Північної Кароліни, «Філіп Моріс США» та інші банки й корпорації.

Акумулюючи кошти від цих донорів, «Ініціатива» надає гранти та позики тим громадським організаціям, які позитивно впливають на розвиток громади в Північній Кароліні. Організація також інвестує в акції тих підприємств, які перебувають на початковому етапі розвитку, але мають успіхи в економічному розвитку громад найбідніших територій штату. 

Так, протягом 2011 року «Ініціатива» надала гранти обсягом 3 мільйони доларів тим організаціям Північної Кароліни, які пропагують економічний розвиток бідних, традиційно занедбаних громад в штаті. Поєднуючи кошти, отримані від грантів з іншими джерелами фінансування такі організації мають можливість реалізовувати проекти, що сприяють поставленій меті. 

Інвестиції – в дію…

Для прикладу, Корпорація громадського розвитку Рокі Маунт завершилаоновлення історичного афро-американського бізнес-центру. Реконструювали 5 будівель, помешкання, ресторани, лікарські офіси, античні магазини та салони. На усі ці роботи використали 8 мільйонів доларів. 

В Ешвілі організація «Житлові можливості» реставрувала занедбану частину району. В майбутньому це сприятиме додатковим надходженням до податкової бази 15-ти мільйонів доларів та забезпечить роботою 100-150 працівників.

У Джексонвілі корпорація «Громадський розвиток Східної Кароліни» організувала «зелене» доступне житло для бідних. Будинок на 56 квартир є одним з перших проектів розвитку доступного житла з використанням нешкідливих для навколишнього середовища матеріалів. Тут передбачена система збору дощової води для її подальшого використання в громадському саду.

У Спрінг Лейк Корпорація громадського розвитку відкрила прибуткове підприємство. Це ресторан, який пропонує постійні робочі місця та надає фінансову допомогу неприбутковим організаціям. У процесі розбудови перебуває й доступний готель поблизу.

У Чирокі, Фаетвілі, Канаполісі та Вілмінгтоні за сприяння «Ініціативи» через федеральну програму стабілізації округу, 19 будинків, неприйнятних для використання відбудували та продали бідним родинам під доступний відсоток. Партнерські організації планують завершити ще 30 таких будинків для продажу малозабезпеченим.

північна кароліна

Інновації - на службу громаді

«Ініціатива» спільно з Фінансовою Агенцією Північної Кароліни у 2011 році отримала нагороду за допомогу в запуску першої в історії нації дієвої енергетичної програми для доступного житла, що запрацювала 10 років тому.

«Ініціатива» надала грант на мільйон доларів будівельно-науковій організації «Передова енергія» при університеті Північної Кароліни. Це допомогло реалізувати програму, у результаті якої, сотня розробників інтегрували енергозберігаючі технології у понад трьох тисячах будинків. Бідні родини, які придбали це житло змогли заощадити чимало грошей, а це, у свою чергу, скоротило загальне споживання енергії у штаті в цілому. 

У 2011 році завдяки фінансуванню «Ініціативи» були започатковані ще два «зелених» проекти, спрямовані на заощадження та економічний розвиток громад.
Так, організація «Сталеві рішення» разом з Корпорацією громадського розвитку в Дархемі представили «революційний» матеріал для будівництва. Це гнучка панельна система з металу та піни, зроблена зі стійких матеріалів. Вона міцніша, легша, енергоефективніша та дешевша ніж дерево. Це заощаджує значні кошти при будівництві.

Організація «Чиста енергія» в Дархемі розробила унікальну модель навчання енергозберіганню в окрузі. В її основу покладений вже існуючий принцип «сусіди – тренінг - сусіди». Організація розробляє матеріали для тренінгу, а також напрацьовує найкращі методики використання програми по всьому штату.

Усе починається з лідера…

Діяльність «Ініціативи» стосовно розвитку лідерства у 2011 році концентрувалася перш за все, виходячи з потреб громад у штаті. Бралися до уваги ті напрямки, які потребували відбудови в першу чергу. 

Тому «Ініціатива», Асоціація корпорацій громадського розвитку Північної Кароліни разом з Центром сільського економічного розвитку провели два заходи для лідерів громадських організацій, діяльність яких спрямована на економічний розвиток. У заходах брали учать представники урядового, академічного, приватного секторів і неприбуткових громад. Спочатку учасники дослідили виклики, які мають місце в громадах Північної Кароліни. Потім окреслили свої можливості у спільній роботі, які б відповідали потребам громад - від регіональної роботи до пошуку ресурсів для створення прибуткового підприємства, яке могло б спонсорувати громадські проекти економічного розвитку.

Ініціатива запустила програму фінансування Сільськогосподарського Центру, на базі якого вивчалися моделі ефективної співпраці між місцевими корпораціями та громадськими агенціями дії. Різні організації співпрацювали між собою, щоб виробити моделі ефективної роботи та підготовки спеціалістів для роботи в «зеленій» економіці.

Для учнів 4-х класів була організована літня програма молодіжного лідерства. Тут учням розповідали про необхідність економічного розвитку громад та різні можливості для реалізації таких напрямків. Їм пояснювали важливість життєвих вмінь, навичок та досвіду. 

північна кароліна

Плани «Ініціативи» на 2013 рік

Глобальний внесок «Ініціативи» у розвиток громад Північної Кароліни очевидний.Втім, щороку організація ставить перед собою нові завдання, шукає нових шляхів їх реалізації, залучає нових донорів, фінансує нові проекти. 

У 2013 році Ініціатива Громадського Розвитку Північної Кароліни планує інвестувати близько шести мільйонів доларів у 28 неприбуткових організацій, які працюють над тим, аби підвищити економічне зростання та створити робочі місця у найбідніших районах штату.

Найближчі дві програми, в рамках яких «Ініціатива» надаватиме гранти – це програма «Фонд громадського підприємництва» та гранти «Будівництво можливостей». Вони стали можливими за фінансової підтримки правління штату Північної Кароліни, Фундації З. Сміт Рейнолдсів та інших громадських і приватних організацій.

Програма Фонду громадського підприємництва нагородить трирічними грантами від 210 тисяч до 300 тисяч доларів 19 неприбуткових організацій, яким вдалося втілити стратегічні плани економічного розвитку своїх громад.

«Ініціатива» також нагородить однорічним Грантом «Будівництво можливостей» у 40 тисяч доларів 9 організацій. Кошти виділять на розширення можливостей впливу на економічну ситуацію в громаді та штаті.

Досвід Північної Кароліни показує, що співпраця між організаціями, які готові вкладати у розвиток громад та, власне, ОГС, що потребують фінансування на реалізацію проектів може бути значно ефективнішим за наявності посередника зі стратегічного інвестування, яким наразі виступає «Ініціатива» - організація, що знає про потреби, залучає та розподіляє кошти.У результаті громадські організації працюють в рамках загальної стратегічної програми економічного розвитку громад, що сприяє загальному розвитку штату та дозволяє бідності відійти у минуле. 


Переклад: Анастасії Фінюк
Редагування: Тетяна Вербіцька
Джерело, фото із відкритих джерел

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.